„UNITATE PRIN DIVERSITATE” ÎN CENTRUL CAPITALEI

18.09.2011

Reprezentanţi ai 48 de etnii din Republica Moldova participă duminică, 18 septembrie, la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Etniilor, ce se desfăşoară în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din capitală. Evenimentul cu genericul "Unitate prin diversitate" îşi propune păstrarea sentimentului de toleranţă între etnii, dar şi perpetuarea  tradiţiilor şi a obiceiurilor minorităţilor naţionale din republică. Simbolul Festivalului Etniilor constituie floarea soarelui, fiecare petală reprezentând câte o etnie.


Pe toată durata zilei de astăzi, sunt organizate concerte susţinute de formaţiile etnofolclorice, expoziţii de arte plastice, lansări de carte, expoziţii de costume naţionale. De asemenea, grupurile etnice participante la acest eveniment, au întins mese cu bucate tradiţionale, din care sunt invitaţi să guste oaspeţii acestui Festival.

 

Acţiunile au debutat, în dimineaţa zilei, cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din partea demnitarilor de stat, a liderilor organizaţiilor etnoculturale şi a ambasadorilor acreditaţi în Republica Moldova. Primii dintre oficialii care au apărut în mijlocul participanţilor la Festivalul etniilor au fost preşedintele Parlamentului, şeful interimar al statului, Marian Lupu, şi primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, care iniţial au gustat din bucatele tradiţionale moldoveneşti, fiind poftiţi să servească şi un vin roşu din UTA Gagauz-Yeri. Ulterior, în Grădina Publică şi-a făcut apariţia şi premierul Vlad Filat.


Oficialii au menţionat pentru presă că Festivalul etniilor este unul semnificativ pentru Republica Moldova, întrucât aici minorităţile naţionale convieţuiesc în armonie şi bună înţelegere.


Festivalul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice  în comun cu Ministerul Culturii, Primăria Chişinău şi organizaţiile etnoculturale din republică. Programe cultural-artistice, susţinute de minorităţile naţionale vor avea loc astăzi şi în centrele raionale, dar şi în unele sate, unde locuiesc minorităţi naţionale.

 

Sursa: arena.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.