CERINŢELE PENTRU LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE SÎNT FOARTE DRASTICE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

29.04.2011

Cerinţele impuse Republicii Moldova de către Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize sînt mult mai drastice, în comparaţie cu ţările balcanice. Declaraţii în acest sens a făcut viceministrul de Externe şi a Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul seminarului de instruire, dedicat Zilei Europei în Moldova. “Dacă comparăm acţiunile întreprinse în conformitate cu planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize RM-UE, nu diferă deloc de cerinţele solicitate de la Bulgaria şi România de aderare la spaţiul Schengen”, a spus Gherman.

 

 

Totodată, vice-ministrul a declarat că, potrivit reprezentanţilor europeni, acest lucru va facilita lansarea negocierilor de aderare la UE. Seminarul întitulat „Guvernarea şi Integrarea Europeană” a fost organizat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), în colaborare cu Centrul de Informare Europeană (CIE). Subiectul prioritar, pe care s-a axat discuţia, a fost necesitatea amplificării practicilor de contracarare a corupţiei, care face parte din procesul de liberalizare a regimului de vize RM-UE. Potrivit directorului CCCEC Viorel Chetraru, Republica Moldova beneficiază de susţinere permanentă din partea Uniunii Europene în efortul de apropiere de comunitatea Europeană, fapt ce reprezintă un lucru deosebit de important. ”Importanţa întrunirii de astăzi decurge şi din faptul că obiectivul ”lupta cu corupţia” se regăseşte în multiple documente de politici, promovate în contextul relaţiilor RM-UE”, a spus Chetraru.

 

Directorul CCCEC a menţionat că, în vederea contracarării corupţiei, a fost elaborată Strategia naţională anticorupţie, în cadrul proiectului pentru asistenţa autorităţilor naţionale în implementarea acordului dintre RM şi UE. Chetraru a mulţumit şefului delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, pentru prezenţa sa în cadrul seminarului. Oficialul european a menţionat că, pentru ca Moldova să obţină un regim liberalizat de vize, lupta împotriva corupţiei trebuie să se intensifice, iar UE acordă asistenţa necesară în acest proces. La rîndul său, şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a spus că UE preconizează să acorde Moldovei un suport bugetar în sectorul justiţiei de cel puţin 50 de milioane de euro. “Noi vom susţine Moldova şi în anul următor, cu un ajutor bugetar de minimum 50 de milioane de euro, ca să reformăm sectorul justiţiei, care este foarte important şi este legat de lupta împotriva corupţiei”, a spus Schuebel.
 

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.