CUM "DESCIFRĂM" VIZA SCHENGEN

23.08.2013
Foto: timpul.md

Valid for (1):

Precizarea teritoriului, pe care este valabilă viza. În cazul în care viza este pentru vizitarea oricăreia dintre țările membre ale acordului Schengen, va fi scris "Ţările Schengen" în limba țării, care a eliberat viza. De exemplu, pe viza Schengen eliberată de Consulatul Republicii Cehe va fi scris "Staty Schengenu".

 

From... Until (2/3):

Data intrării în vigoare a vizei (de pe) și data încheierii valabilităţii acesteia (pînă la): de pe ce dată se poate intra în ţară şi pe ce dată trebuie să ieşiţi neapărat din ţară. Spre exemplu: Viza este valabilă din 02.05.11 pînă la 13.05.11. Solicitantul nu trebuie să înceapă neapărat călătoria în data de 02.05.11. El poate merge în Republica Cehă și pe 05.05.11. Însă teritoriul spaţiului Schengen acesta trebuie să-l părăsească nu mai tîrziu de 13.05.11!

 

Type of visa (4):

Tipul de viză. Opțiuni posibile: «A» (viza de tranzit prin zona aeroportului), «C» (Viză Schengen pe termen scurt / viza vizitatorului), "D" (viză națională pe termen lung, pentru o ședere de mai mult de 90 de zile)

 

Number of entries (5):

Numărul intrărilor, autorizate de viză. Opțiuni: 01 (o dată), 02 (de două ori), MULT (vize cu intrări multiple ‒ numărul de intrări este nelimitat).Totodată, viza de tranzit poate permite 1 sau 2 intrări. Odată ce numărul de călătorii este epuizat, viza devine invalidă pentru utilizarea în continuare la intrare, indiferent de durata acesteia.

 

Duration of stay ... days (6):

Numărul admisibil al zilelor de ședere într-o țară anume sau în țările întregii zone Schengen (în funcție de viză) semnifică numărul total de zile permise pentru ședere pe durata perioadei de valabilitate a acesteia. Exemplu: solicitantul va primi o viză cu o singură intrare, care va fi valabilă de la 01.01.11 pînă la 01.02.11. Să presupunem că el a fost într-o excursie în spaţiul Schengen cu această viză de pe 02.01.11 pînă pe 15.01.11. După aceasta se consideră că viza nu mai este valabilă, deoarece solicitantul a folosit-o o dată la intrare și la ieșire, chiar dacă viza este încă valabilă pînă pe 01.02.11.

 

Issued in...On:

Locul și data eliberării vizei. Este specificat orașul, serviciul consular, care a eliberat viza.

 

Number of passport (7):

Numărul paşaportului titularului vizei.

 

Surname, name (8):

Numele şi prenumele titularului vizei.

 

Remarks (9):

Informații suplimentare pentru uz intern.

 

Cum se numără corect zilele vizei multiple Schengen

Mai devreme formulările oficiale pentru identificarea numărului zilelor de ședere în ţările-membre ale acordului Schengen, cum s-a dovedit în practică, puteau fi interpretate în moduri diferite. Greșeli făceau și serviciile de frontieră ale diferitor țări, și turiștii. Pentru a remedia această situație, de curînd în acest document au fost introduse o serie de modificări importante. În special, mai întîi era indicat, că perioada maximă de ședere în spațiul Schengen nu poate depăși 90 de zile într-o perioadă de șase luni.

 

Totodată, în unele documente era, de asemenea, formularea "nu mai mult de trei luni pe parcursul a șase luni". Dar, după cum se ştie, în anumite luni sînt ‒ 31 de zile, iar în februarie ‒ 28 sau 29. În consecință, în unele cazuri ‒ de exemplu, dacă o persoană s-a aflat pe teritoriul spaţiului Schengen în iulie, august și septembrie ‒ termenul real la formularea celor "3 luni" constituia 92 de zile.

 

Acum, în scopul evitării interpretărilor diferite, a fost adoptată o formulare comună: durata de ședere este de 90 de zile în orice perioadă de 180 zile. Noua formulare nu lasă loc turiștilor, care dețin vize anuale, să se afle fără să iasă în spaţiul Schengen, după ce șederea de 90 de zile din prima jumătate a anului s-a încheiat. Regulile interziceau și înainte aflarea în spațiul comun de vize timp de mai mult de 3 luni pe parcursul a șase luni, cu toate acestea, ca urmare a formulării imprecise anumiţi turiști reușeau totuşi să rămînă pentru mai mult timp.

 

Încă o regulă făcută publică a fost data începerii numărării primei jumătăţi a anului: aceasta începe din data eliberării vizei și pînă la data primei intrări pe teritoriul spațiului Schengen. Acest lucru, de asemenea, nu este noutate, cu toate acestea, după cum s-a dovedit în practică nu toți călătorii și polițiștii de frontieră știau acest lucru.

 

Totodată, reamintim că Viza Schengen nu garatntează intrarea pe teritoriul Schengen.

Sursa: Viza.md

Anonymous
viza

Spuneti va rog,daca viza este eliberata pu 30zile cu termen de sedere 10zile,iar spatiul UE este parasit cu 3zile intirziere,care pot fi consecintele.
Situatia este ca am viza dar si certificat de cetatenie romana,si vreau sa tranzitez prin ROM ca sa ajung in Moldova.Ar fi careva probleme la frontiera?
V a multumesc anticipat.

23 Aug 2013- 12:29 după amiază

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.