DACĂ VREI HECTAR ÎN DAR...

29.01.2015
Foto: gazeta.ru

"A aloca cu titlu gratuit un hectar de pământ pe întinderile vaste ale Orientul Îndepărtat pentru fiecare familie și pentru cetățenii, care doresc să se mute cu traiul în regiunea dată" – astfel sună inițiativa Reprezentantului plenipotențiar al Președintelui Federației Ruse - Yurii Trutnev, aprobată și susținută public de Vladimir Putin. Acest fapt sugerează că Rusia a decis să înceapă o nouă etapă de valorificare a întinderilor sale vaste. Orientul Îndepărtat reprezintă mai mult de 36% din întreg teritoriu al Rusiei, și numără aproximativ 614 milioane de hectare de teren public. Aceste cifre impunătoare demonstrează amploarea reformelor viitoare, comparabile doar cu cele ale lui Stolîpin din anul 1906. Pe timpuri, modernizarea economiei ruse, zămâslită de omul de stat Stolîpin era imposibilă fără reforme agrare majore. Atunci vectorul principal al reformelor a fost transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole gospodarilor.

 

Deținerea absolută și necondiționată a terenului și gospodărirea sa nu numai duc la o creștere a responsabilității pentru utilizarea sa, dar și oferă omului un sentiment de stabilitate în lumea actuală, aflată în continuă schimbare și diminuează asupra lui efectele fluctuațiilor sociale. Cum au menționat în Ministerul Agriculturii al Federației Ruse, ”dimensiunile suprafeței terenului alocat – de 1 ha - nu sunt întâmplătoare, dar și interlegate cu alte inițiative legislative, care vizează crearea Moșiilor de familie”. Apropo, legea ”privind Moșiile de Familie”, ce implică alocarea terenurilor de 1 ha, a fost inițiată de guvernator, deja aprobată și funcționează în regiunea Belgorod a Rusiei. Dnul Savchenko nu numai că în persoană a oferit sprijin proiectului legislativ, dar, de asemenea, a participat activ în dezvoltarea așezărilor alcătuite din moșii de familie, unde fiecare familie deține un hectar de teren și amenajează pe acesta moșia sa.

 

Ideile și inițiativele, care stau la baza acestei legi, sunt cu siguranță frumoase și promițătoare. Ele au fost susținute de mai multe personalități publice și politice, cum ar fi Dmitrii Medvedev, Anatolii Kvașnin, Boris Grâzlov, Aman Tuliev, Vladimir Jirinovskiy, Ghennadie Ziuganov, și mulții alții. Au fost scrise numeroase lucrări științifice, care justifică perspectiva acestor idei. În Moldova, de exemplu, în cadrul Academiei de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova de către Denis Doțenko s-a susținut licența de master, intitulată "Rolul Guvernului în formularea și punerea în aplicare a politicii naționale". În Kazahstan, familia Nazarbayev personal supervizează proiectele, ce țin de crearea moșiilor de familie. Practic, în apropierea fiecărui oraș mare din Rusia, Belarus, Ucraina și alte țări CSI, din propria inițiativă se dezvoltă zeci de mii de așezări, compuse din moșii de familie. În genere, astăzi puțini mai cad la îndoială în privința actualității și necesității implementării acestor idei minunate, însă un subiect aparte reprezintă metodele de implimentare a acestora.

 

Este demn de remarcat faptul că viața într-o moșie de familie este fundamental diferită de cea de fermieri și țărani. Fermierii și țăranii sunt specializați în cultivarea produselor agricole, iar viața în moșie este ceva altfel. Aceasta presupune, în primul rând, crearea pe o suprafață de 1 hectar a unui mediu sănătos și curat pentru fiecare familie; inclusiv, a unui gard viu în jurul terenului, a unei livezi, unui lac, unei grădini și așa mai departe. Comunitățile alcătuite din astfel de moșii se unesc în eco-așezări; aici trăiesc oameni din diferite pături sociale. Printe care sunt și profesori, și medici, și antreprenori, și constructori, adică reprezentanții tuturor profesiilor, fără vreo excepție. Un aspect al vieții în astfel de așezări reprezintă, inclusiv, și creșterea produselor ecologice, dar aceasta are ca scop, în primul rând, îndestularea cu alimente sănătoase a înșiși proprietarilor, iar surplusurile de produse apărute pot asigura nevoile pieții din orașele alăturate.

 

Întrebarea principală este cine va organiza infrastructura acestor așezări, e o temă chiar mai importantă, decât alocarea a terenurilor cu titlu gratuit. Oamenii moderni sunt extrem de specializați în ceea ce privește talentele și domeniile de activitate ale sale. În orașe și sate de organizarea infrastructurii se ocupă administrația locală, fiind o ramură a aparatului de stat, cu toate resursele sale administrative. Angajații din birouri, din sectorul public și din alte domenii, pur și simplu nu au cunoștințe pentru a organiza viața publică și socială, și de obicei nici nu au timp să învețe acest lucru. Și anume acești oameni formează masa populară, din care și vin în astfel de proiecte majoritatea doritorilor. Asemenea inițiative, fără o analiză atentă a problemelor organizatorice și de infrastructură, precum și a aspectelor legate de construirea obiectelor sociale, a drumurilor, ș.a. pot duce la discreditarea ideilor, care au o perspectivă mare și un imens sprijin popular. Și despre aceste momente, pentru un motiv oarecare, se vorbește foarte puțin. Orice idee majoră are o perspectivă de realizare numai în combinație cu un studiu detaliat al tuturor părților sale componente. În caz contrar, rezultatul poate fi opus celui așteptat, și, la rândul său, poate servi un exemplu negativ și duce la lipsa de dorință pentru realizarea pe viitor a asemenea inițiative.

 

Anterior inițiative similare au venit și din partea partidului lui Jirinovski și al lui Ziuganov, au fost inițiative și de la alte proeminente figuri politice. Dar de ce oare până în prezent aceste propuneri nu au primit suficientă susținere și punere în aplicare; poate din cauza că aspectele susnumite au rămas fără atenția și studierea specialiștilor?

 

În plus, ar trebui să înțelegem că un început de viață la țară "de la zero", pe pământ, este asociat cu niște eforturi uriașe. E vorba despre construirea casei și a altor încăperi gospodărești, săparea fântânei, amenajarea terenului, plantarea arborilor, arbuștilor; nemaivorbind despre construcția drumurilor, a obiectelor de infrastructură, a școlilor, punctelor medicale, obiectelor culturale, etc – toate acestea necesită foarte mult timp și efort. Astfel de persoane, după logica bunului-simț, ar trebui să fie scutite de către stat de toate impozite funciare, precum și de orice taxe pentru produsele obținute de pe terenul său; la fel ar trebui să i se ofere împrumuturi concesionale.

 

Aceasta este lista scurtă a întrebărilor, care necesită dezbateri publice și atenția specialiștilor. Să sperăm că Reprezentantul plenipotențiar al Președintelui Federației Ruse Yurii Trutnev și echipa sa sunt niște profesioniști adevărați și oameni responsabili, și că au luat în considerare toate aceste întrebări înainte de a îndrepta astfel de inițiative. Ar fi de dorit ca aceste proiecte în desfășurare să fie prezentate publicului. Atunci într-adevăr ne-am putea bucura împreună de o astfel de inițiativă excelentă și oportună, precum și să ne mândrim de astfel de autorități.

 

Valerii Katruk

 

Sursa: ecology.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.