MITURI CONSULARE

20.01.2015
Mituri consulare
Foto: viza.md

Viza.md vă propune să luați cunoștință de următorul material pentru a destrăma miturile consulare care s-au creat în jurul activității ambasadelor și consulatelor moldovenești,  migranților, precum și despre pașaportul biometric al Republicii Moldova.

 

Mituri despre serviciile consulare moldovenești

Dacă apelați după asistență consulară la ambasadele și oficiile consulare ale Republicii Moldova în străinătate țineți cont de următoarele:

 

1.    Consulii Republicii Moldova acordă asistență consulară cetățenilor moldoveni indiferent de statutul acestora (regular sau iregular) în țara de reședință;

2.    Consulii moldoveni acordă asistență consulară cetățenilor Republicii Moldova vorbitori de limbă rusă inclusiv. Formularea solicitării în limba rusă NU reprezintă temei de refuz pentru a vă presta serviciul consular;

3.     «Pașaportul alb» (titlu de călătorie) eliberat de consulatele moldovenești NU vă scutește de consecințele unei șederi iregulare în străinătate, precum sînt: interdicțiile de intrare și amenzile. «Pașaportul alb» se eliberează cetăţenilor Republicii Moldova care se află în străinătate şi nu sînt în posesia unui document de călătorie valabil pentru revenirea în Republica Moldova. Accesați acest link pentru a vedea detaliile la subiect: VIZA.md

4.    „Procură pentru toate cazurile” ‒NU există o astfel de procură prin care ați putea împuternici o persoana să vă reprezinte interesele pentru a soluționa oricare problemă.  Este recomandabil ca în actul notarial să fie indicat expres scopul  și organele în care urmează să vă reprezinte persoana. Țineți cont că mai multe servicii cu relevanță consulară NU pot fi prestate prin procură: perfectarea pașaportului biometric, stabilirea tutelei etc.;

5.   Acordul ambilor părinți NU este necesar pentru călătoriile copiilor minori în/din Republica Moldova. Este suficientă declarația-acord (autentificată notarial) a unui reprezentant legal al minorului. În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate (plecare cu domiciliul permanent) este necesară declaraţia ambilor părinţi, iar în cazul altor reprezentanţi legali, în baza deciziei autorităţii tutelare. Accesați acest link pentru a vedea detaliile la subiect: VIZA.md

6.     Taxa consulară poate fi restituită. Taxa consulară se încasează anticipat, pînă la efectuarea acţiunii consulare. Dovada achitării taxei consulare se face prin prezentarea bonului achitat. Plata în numerar a taxelor la Ambasadă Nu se acceptă. Accesați acest link pentru a vedea detaliile la subiect: VIZA.md

7.     Prezența personală la Ambasadă sau consulat NU este obligatorie pentru toate serviciile consulare moldovenești! Unele servicii consulare pot fi prestate prin curier poștal, poștă electronică etc.  Accesați acest link pentru a vedea detaliile la subiect: VIZA.md

8.     Cetățeanul Republicii Moldova poate solicita înregistrarea căsătoriei în incinta Ambasadei sau consulatului moldovenesc, indiferent de statutul lui în țara de reședință (regular sau iregular) sau dacă căsătoria urmează a fi încheiată cu un cetățean străin. Decizia de a înregistra căsătoria consulul o ia de sine stătător fără avizul Serviciului Stare Civilă din Republica Moldova.

Reamintim că calitatea serviciilor consulare moldovenești prestate în străinătate și în Republica Moldova poate fi apreciată AICI.

 

Mituri consulare
Foto: viza.md

Mituri depsre consulii ONORIFICI

Adeseori, moldovenii aflați în străinătate apelează la consulatele onorifice moldovenești după servicii și asistență consulară, însă adeseori ei sînt readresați la Ambasadele și consulatele Generale ale Republicii Moldova.

 

În acest sens, Viza.md reamintește că Consulii onorifici oferă asistenţă şi consultanţă cetăţenilor moldoveni, protejează în statul de reşedinţă drepturile şi interesele lor; sprijină promovarea intereselor Republicii Moldova în statul de reşedinţă, în special, în domeniile economic, comercial, investiţional, tehnic, ştiinţific, cultural şi turistic şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie între Republica Moldova şi acest stat.

 

Însă, țineți cont că atribuţiile consulului onorific NU CUPRIND ACȚIUNI care implică exercitarea autorităţii de stat cum ar fi cele referitoare la cetăţenie, vize, paşapoarte, acte de stare civilă, încasarea taxelor consulare pentru serviciile prestate, precum şi orice alte activităţi de acest gen, toate aceste atribuţii revenind competenţei Ambasadei sau oficiului consular de carieră.

 

Astfel de servicii se prestează, decît doar cu acceptul şi la indicaţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (Direcția Generală Afaceri Consulare).

 

În schimb, consulul onorific asigură informarea cetăţenilor despre procedura de prestare a serviciilor consulare în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi, în caz de necesitate, colectează dosare de solicitare a serviciilor consulare concrete, ulterior expediate Ambasadei Republicii Moldova spre perfectare.

 

Lista consulatelor onorifice moldovenești, precum și alte informații utile la subiect pot fi vizualizate la compartimentul AMBASADE ‒ Consuli onorifici ai RM.

 

Mituri consulare
Foto: Viza.md

Mituri despre pașaportul biomteric

Dacă ați obținut un pașaport biometric moldovenesc sau vă gîndiți să-l solicitați în curînd pentru a călători fără viză țineți cont că:

1. Pașaportul biometric NU anulează interdicțiile de intrare în statele UE/spațiul Schengen aplicate anterior pe numele Dumneavoastră;

2. Pașaportul biometric NU anulează ordinele de părăsire forțată (expulzare-deportare) emise pe numele Dumneavoastră de către un stat UE/al spațiului Schengen;

3. Dacă ați călătorit în UE/spațiul Schengen cu viză în pașaport, perioada de 90 de zile sejur fără viză pe parcursul a 180 de zile NU se calculează de la data primei intrări fără viză în baza pașaportului biometric moldovenesc. Ca să nu greşiţi și să nu încălcaţi perioada de ședere fără viză sau cu viză și să ştiţi din timp, la ce să vă așteptați cînd traversați frontiera Uniunii Europene, Vă propunem să folosiți  următorul CALCULATOR. Acest instrument vă permite să calculaţi zilele deja petrecute în țările respective la data reintrării, dar şi să calculaţi durata posibilei şederi pentru următoarele călătorii;

4. Perioada maximă de valabilitate a unui pașaport biometric este de 7 ani și nicidecum 10 ani;

5. Cu pașaportul biometric moldovenesc NU poți călători fără vize în toate statele lumii, ci doar în anumite state care sînt menționate AICI.

 

Foto: greenkka.ru

Miturile și realitățile legate de Green Card-ul pentru SUA

Visul american e mai aproape de tine” – asta scandează fețele fericite de pe atîtea panouri publicitare care au împânzit drumurile din Moldova ca ciupercile după ploaie. De cele mai multe ori, însă în spatele acestor panouri stau nimeni alții decât niște escroci care vor să stoarcă banii cetățenilor de rând și asta nu în vis, ci în realitate. Cum de evitat asemenea situații și de obținut Green Card-ul în mod legal? Răspunsul ni-l oferă Tyler Fish, consultant pe dezvoltarea micului business în Moldova, membru al comunității LegalGreenCard pe Facebook.

 

Diversity Immigrant Visa Program, de asemenea, cunoscut sub numele de "Green Card lottery" a fost elaborat de către guvernul Statelor Unite ale Americii pentru țările cu rate mici de imigrare în SUA. Programul oferă vizitatorilor 50 de mii de vize pe an pentru persoanele eligibile din diferite țări ale lumii. Procesul de înregistrare on-line este GRATUIT și UȘOR de executat. Beneficiarii acestor 50 de mii de vize în SUA sînt selectați aleatoriu, prin loterie, iar înregistrarea la această loterie se face NUMAI pe site-ul dvlottery.state.gov.

 

În prezent, există o serie de companii în Moldova, care înșeală moldovenii, acționînd în calitate de "Consultant Viza", "Agent Viza", sau alt facilitator, care se oferă să vă ajute să câștigați Green Card-ul pentru Statele Unite. Când vă înregistrați pentru a beneficia de serviciile aparent "gratuite" ale acestor companii, dvs. fără a vă da seama semnați un acord. Acest acord vă obligă printr-un contract de a plăti companiei 1000 de Euro sau chiar mai mult, în cazul în care sînteți selectat prin loterie, iar dacă refuzați să plătiți, ei nu vă vor oferi numărul de confirmare pentru a continua procesul de emigrare.

 

În realitate, însă procesul de înregistrare pentru viză este simplu, gratuit, și se poate face de la domiciliu fără nici un ajutor terț. Repet, înregistrarea se face numai pe site-ul dvlottery.state.gov.

 

Iată ce ”momeli” vor folosi asemenea agenți pentru a vă trage de partea lor: "Noi îți vom achita biletul de avion pentru America", "îți vom găsi un de loc de muncă în state", ”vei plăti numai în cazul în care ai câștigat." Toate aceste declarații sînt minciuni. Aceste companii sînt conștiente că vă induc în eroare și folosesc astfel de tehnici de marketing cum sînt implicarea actorilor celebri și muzicienilor în spoturile publicitare.

 

Da știți în ce constă acest ”ajutor imens” de facto? În completarea unui formular cît se poate de simplu pe site-ul Departamentului de Stat al SUA. Deci ei răspund la cîteva întrebări ordinare, ceea ce dvs. puteți face și singur timp de 5 minute. Apoi, în cazul în care numărul dvs. este într-adevăr selectat prin loterie, înainte de a-l vă oferi dvs. pentru confirmarea câștigului, companiile vă vor forța să le achitați o taxă de la 900 până la 1100 de Euro.


Să clarificăm un pic cititorii în privința miturilor și realitățile legate de Green Card-ul pentru SUA. Așadar:

MITUL 1: Dacă apelați la un intermediar Green Card (adică oricare altă companie/instituție în afară de Ambasada SUA sau pagina web a Departamentului de Stat al SUA) și veți plăti taxe pentru a obține codul, sînteți garantat că veți obține Green Card-ul.

REALITATE: Faptul că ați fost selectat prin loteria Green Card, NU înseamnă că îl și veți primi. După ce câștigați la loterie, urmează să aveți o convorbire la Ambasada SUA și nici o companie NU vă poate garanta că veți trece acest interviu cu succes.


MITUL 2: Companiile ”Green Card” vor spori șansele dvs. de a câștiga la loterie.

REALITATE: Toate solicitările de viza Green Card (fie depuse fizic la Ambasada SUA, fie depuse on-line pe site-ul dvlottery.state.gov) sînt supuse unei și aceleiași loterii și NICI un concurent NU are șanse mai mari decât altul. Cu alte cuvinte, șansele sînt egale pentru toți.


MITUL 3: Există proceduri și formulare speciale prin completarea cărora vor spori șansele de câștig.

REALITATE: Există numai două căi prin care puteți ”spori” sorții de izbândă:

 

Depuneți cererea de solicitare a Green Card-ului, cu toate cîmpurile necesare completate, fără erori și corespunzător condițiilor de eligibilitate, astfel încât să nu ”zburați” chiar la intrare.
Dacă sînteți soț și soție și ambii îndepliniți cerințele de eligibilitate, puteți solicita viza fiecare în parte. Dacă unul dintre voi câștigă, celălalt poate intra în țara pe baza vizei câștigătoare a soțului/soției.

 

MITUL 4: Intermediarii „Green Card” vă vor obține un loc de muncă în SUA.

REALITATE: Companiile intermediare nu vă vor obține un loc de muncă în SUA, mai ales pe gratis. De asemenea ele nu vă vor asigura un bilet de avion gratuit.


MITUL 5: Veți primi pe e-mail un mesaj de înștiințare că ați câștigat Green Card-ul.

REALITATE: NU veți primi un astfel de mesaj nici chiar de la Guvernul SUA, darămite de la oricare altă companie sau instituție. SINGURA modalitate de a vă verifica statutul de participant la loterie este să accesați acest link al paginii Departamentului de Stat al SUA și să urmați instrucțiunile de rigoare.

 

Pe final, REAMINTIM: dacă doriți să mergeți în SUA și să fiți în siguranță, înregistrați-vă pe dvlottery.state.gov. Procesul de înregistrare nu este complicat, va dura doar câteva minute și nu vă va costa nimic. Prin înregistrarea on-line la loterie aveți o șansă de 1 la 20 de a fi selectat pentru a continua procesul. Dacă norocul este de partea dvs. și numărul dvs. a fost extras prin loterie, urmează să achitați taxa Diversity Visa Lottery (330 dolari SUA de persoană) înainte de a trece interviul la Ambasada SUA. În cazul în care îndepliniți toate cerințele necesare și susțineți interviul, Green Card-ul va fi aprobată, iar dvs. va trebui să plătiți taxa USCIS Imigrant (165 dolari SUA de persoană). Acestea NU sînt taxe ascunse şi sînt o cerință obligatorie pentru toți solicitanții aleși și selectați pentru Green Card.

 

Succes tuturor celor care doresc să participe la loteria Green Card. Este o oportunitate foarte interesantă si ne dorim ca toată lumea să fie informată și să înțeleagă că procesul în realitate este simplu și rapid.

 

Dacă doriți să aflați mai multe despre Green Card, puteți deveni membru al comunității LegalGreenCard pe Facebook. De asemenea, dacă ați considerat informaţia publicată utilă, vă îndemn să semnați și o petiție on-line pentru oprirea fraudelor ce se fac în Moldova în legătură cu obținerea Green Card-urilor. Accesați acest link și urmați instrucțiunile de rigoare.

 

 

Mituri despre migranți

Cînd vine vorba despre migranți, sînt multe păreri de auzit, și nu întotdeauna pozitive: migranții ”fură” locurile de muncă ale băștinașilor, contribuie la sporirea criminalității și a corupției, nu respectă cultura și regulile din țara de destinație… Nimic mai fals! Adesea aceste prejudecăți sînt bazate pe percepții personale, faptele și cifrele vorbind despre o cu totul altă realitate. Agenția internațională de știri și studii umanitare IRIN și-a propus să distrugă miturile legate de migrație, înarmîndu-se cu date și dovezi aduse de oamenii de știință.

 

Mitul 1: Migranții sînt oameni săraci în pragul disperării.

Fapte: Nimic altceva decît o iluzie. În realitate este nevoie de resurse considerabile pentru a putea pleca la depărtări atât de mari pe termen lung. Hein de Hass, co-directorul Institutului Internațional pentru Migrație din cadrul Universității de la Oxford subliniază că decizia de a migra este una foarte rațională, bazată pe o evaluare minuțioasă și obiectivă a oportunităților prezente în altă țară. Acest lucru e posibil grație unui anumit nivel de educație și accesului la media modernă.

 

Mitul 2: Controalele de frontieră riguroase și reglementările mai aspre vor reduce migrația ilegală.

Fapte: Migranții și solicitanții de azil recurg la intrarea iregulară într-o țară, atunci cînd nu sînt alternative legale. Adesea ei apelează la tot felul de contrabandiști și folosesc rute care-i expun la pericole pentru viață. Presa e plină de istorii tragice în acest sens. Bunăoară, cazurile în care vapoarele naufragiază răpind viața a sute de oameni dorind să ajungă în Europa, nu fac decât să devieze fluxurile migrației iregulare decît s-o reducă semnificativ. Înăsprirea controalelor de frontieră constrîng migranții circulari pe termen scurt, făcîndu-i să rămână în țara de destinație pentru o perioadă mult mai mare decât își doresc la început. Și asta tocmai din cauza dificultăților întâmpinate la re-intrare.

 

Mitul 3: Majoritatea migranților se mută din țările sudice mai puțin dezvoltate în țările nordice dezvoltate.

Fapte: Această mobilitate din ”Sudul sărac” spre ”Nordul bogat” este caracteristică doar la 40%, deci mai puțin de jumătate, din numărul total al migranților din întreaga lume. Potrivit datelor unui sondaj de opinie efectuat de către Organizația Internațională pentru Migrație publicate în Raportul Global pe Migrație 2013, cel puțin o treime din populație migrează dintr-o țară în curs de dezvoltare din Sud într-o altă țară din Sud. Alte 22% migrează dintr-o țară dezvoltată din Nord într-o altă țară din Nord. Un număr mic, dar în creștere (5%), de migranți se mută din Nord spre Sud.

 

Mitul 4: Migrația este în creștere.

Fapte: E adevărat că numărul migranților internaționali a crescut pînă la 232 de milioane în anul 2013 (de la 175 de mil. în 2000 și 154 mil. în 1990), dar această cifră este un rezultat al creșterii populației în general. Procentajul migranților ca parte a populației globale a rămas relativ constant: între 2,5 și 3%. Mai multe studii relevă faptul că oamenii din țările de destinație tind să supraestimeze numărul populației alogene, de aici și percepția că sînt ”prea mulți” migranți.

 

Mitul 5: Migranții ocupă locurile de muncă care în mod normal le-ar reveni nativilor.

Fapte: În țările dezvoltate, în special în timpul creșterii economice, lucrătorii migranți ocupă locurile de muncă cu salarii mai mici, locuri pe care băștinașii nu și le doresc. E adevărat că în timpul unei recesiuni economice competiția pentru astfel de joburi ar putea deveni mai acerbă. În același timp, însă imigrația poate crea oportunități noi în câmpul muncii, mai ales că afacerile migranților deseori implică personal din rândurile localnicilor. Există o corelație puternică între ratele de imigrare și ratele de creștere economică. Cînd creșterea economică și oportunitățile de angajare scad, la fel scade și imigrarea.

 

Mitul 6: Migranții storc serviciile sociale și resursele publice.

Fapte: În multe state, migranții – în special cei iregulari – nu au acces la serviciile de protecție socială. Un studiu al Universității College de la Londra arată că noii migranți din Marea Britanie au avut o contribuție semnificativă prin plata impozitelor, comparativ cu beneficiile oferite de sectorul public. Același studiu demonstrează că probabilitatea migranților de a primi ajutor social este cu 45 la sută mai mică, decît cea a localnicilor.

 

Mitul 7: Majoritatea migranților sînt ilegali.

Fapte: Majoritatea migranților intră pe teritoriul unui stat avînd documentele necesare pentru intrare. Altceva este că nu toți își legalizează actele pentru o ședere pe termen lung. Aceasta și face diferența dintre migranții ilegali și iregulari. Cu toate că numărul migranților fără acte este greu de apreciat, din numărul total al migranților internaționali (atît iregulari, cât și cei cu toate actele în regulă) acesta reprezintă o fracțiune foarte mică.

 

Mituri despre călătoriile fără vize în Israel
Foto: viza.md

Mituri despre călătoriile fără vize în Israel


Mitul nr. 1: Despre angajare

- regimul de vize a fost abolit doar pentru călătorii de scurtă şedere cu scopul de turism, tratament medical, deplasare de serviciu sau vizită particulară. Pentru alte obiective, inclusiv angajarea în cîmpul muncii, este necesară, în continuare, obţinerea unei vize din partea autorităţilor israeliene;


Mitul nr. 2: Despre călătoria «fără viză» cu pașaport non biometric (simplu)

- intrarea pe teritoriul Statului Israel este permisă DOAR pentru posesorii paşapoartelor biometrice, valabile cel puţin 6 luni de la ziua intrării, pentru o perioadă de pînă la 90 zile în decurs de 6 luni; Posesorii pașapoartelor simple urnează să apluce pentru viză.


Mitul nr. 3: Despre expulzare și anularea interdicției de intrare în Israel

-pașaportul biometric NU anulează interdicțiile de intrare în Israel inclusiv ordinele de părăsire forțată (expulzare) aplicate pe numele Dumneavoastră;
-în cazul cetăţenilor еxpulzați anterior din Statul Israel care doresc, după expirarea termenelor de restricţii aplicate, să călătorească în această ţară, aceștia urmează să se adreseze la Ambasada Statului Israel în Republica Moldova, pentru a primi acceptul corespunzător de a intra pe teritoriul israelian. Astfel, fiecare cerere va fi examinată de către autorităţile competente ale Statului Israel, reieşind din gravitatea infracţiunilor comise anterior de către solicitantul în cauză;


Mitul nr. 4 Despre vizitarea rudelor în Israel

-persoanele care intenţionează să intre în Statul Israel cu scopul vizitării rudelor apropiate, deţinători ai vizelor de muncă în acest stat, urmează să coordoneze călătoria, în prealabil, cu Ministerul Afacerilor Interne al Statului Israel, în baza unei cereri depuse de către partea-gazdă (persoana fizică sau juridică cu cetăţenie/reşedinţă/înregistrare israeliană la care lucrează cetăţeanul Republicii Moldova cu viză de muncă).


Pentru a evita apariţia unor probleme la traversarea punctelor de trecere a frontierei de stat ale Israelului, în contextul abolirii regimului de vize, portalul Viza.md recomandă să luați în consideraţie informațiile de mai sus.


Pentru informaţii suplimentare, cetățenii R. Moldova se pot adresa la Ambasada Republicii Moldova la Tel-Aviv, la Direcţia Generală Afaceri Consulare a MAEIE sau pot apela la Reprezentanţa Ambasadorului nerezident al Statului Israel.


Tel. de contact al Ambasadei Republicii Moldova la Tel-Aviv:
+ 9723- 523-10-00

Direcţia Generală Afaceri Consulare:
+373 22 201 045
+373 22 201 047

Reprezentanţa Ambasadorului nerezident al Statului Israel:
(+373 22) 88 80 22


Portalul Viza.md reamintește că la finele lunii ianuarie 2015 mai mulți moldoveni nu au putut intra fără vize pe teritoriul Statului Israel (FOTO).


Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.