OSTALEP: MOSCOVA ESTE INTERESATĂ CA REPUBLICA MOLDOVA SĂ FIE UN STAT PUTERNIC, INDEPENDENT ȘI NEUTRU

17.10.2012
Foto: noi.md

- Cum comentați declarația ambasadorului rus cu misiuni speciale al Ministerului de Externe, Serghei Gubarev, precum că "în cazul în care Moldova îşi va pierde suveranitatea sau neutralitatea, Federaţia Rusă va reveni la chestiunea realizării de către Transnistria a dreptului la autodeterminare"?

 

Această declarație, în opinia Dumneavoastră, este un mesaj adresat autorităților moldovene sau dorința diplomatului de a oferi un sprijin moral Transnistriei? Ce poate fi considerat, din punctul de vedere al dreptului internațional, pierderea suveranității sau neutralității?

 

- Domnul Gubarev, pur și simplu, a reiterat poziția rusă, cunoscută tuturor: Moscova este interesată ca R. Moldova să fie un stat puternic, independent și neutru. Încercările unor persoane aleatorii, care azi sînt temporar la putere în Moldova, de a conduce țara departe de aceste principii, nu vor obține sprijinul Moscovei.

 

Iau foarte în serios această declarație, pentru că un reprezentant al Moscovei nu face astfel de declarații pur și simplu. Este clar că Rusia vede încotro îndreaptă țara actuala putere de la Chișinău. De dragul puterii, banilor, precum și din teama de pedeapsă ireversibilă, ei pot face anumite gesturi, la care s-a referit diplomatul rus. Și dacă la Chișinău toți se bucură "de succes", dar și la Bruxelles, cum înflorește Moldova, apoi de la Tiraspol și Moscova această imagine se vede altfel. După mine, aceasta amintește mai mult de "natură moartă". Care este soluția?

 

În primul rînd, trebuie stabilit clar ce este pentru locuitorii din regiunea transnistreană de o importanță fundamentală din punct de vedere economic și social, și, împreună cu domnul Șevciuk, să fie arătate rezultatele reale ale muncii în comun. Nu e nevoie de poze, concerte și nici de zboruri pe lună.

 

În rîndul al doilea, abținerea de la declarații inadecvate, cu atît mai mult, gesturi. Cine sînt acești oameni la scară istorică, ca să judece despre trecut? Și, mai ales, să-l "condamne"?

 

În rîndul al treilea, să se explice, în cele din urmă, pentru toată lumea, cum vede Chișinăul soluționarea problemei. Dar nu înainte de a chibzui bine. Să fie găsit un sprijin pentru această formulă la Tiraspol, Moscova și așa mai departe. Să fie declarat în mod clar, distinct, că, în nici un caz, Republica Moldova nu-și va schimba statutul de stat neutru, iar scopul principal al puterii este consolidarea statalității. Ce-i drept, din oarecare motiv, aceste cuvinte nu se potrivesc actualilor lideri – dar acesta și este răspunsul la întrebarea de ce domnul Gubarev a subliniat poziția Rusiei. Acesta este un avertisment de la un partener strategic – încotro pot conduce aventurile Republica Moldova. Jocurile cu interesul public pentru micul profit propriu, întotdeauna se termină la fel. Și acesta, apropo, este un avertisment nu pentru pseudo-politicieni, dar pentru poporul Moldovei. Noi trebuie să decidem: vrem să ne dezvoltăm ca un stat independent, unitar și neutru sau le vom permite cîtorva indivizi să distrugă complet țara.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.