PARLAMENTUL EUROPEAN ESTE PENTRU REÎNTRODUCEREA REGIMULUI DE VIZE

15.10.2013
Foto: europarl.europa.eu

Statele membre ale UEau redobîndit posibilitatea de a-şi închide granițele pentru cetățenii altor state. Votarea la acest subiect a avut loc la 12 septembrie în Parlamentul European. În pofida disputelor de durată şi declarațiilor acelora, care nu erau de acord cu faptul că o asemenea decizie va lovi în realizările politicii europene în materie de vize, deputaţii au spus „da” regimului de vize.

 

La 12 septembrieParlamentul European a trebuit să dea un răspuns cu privire la propunerea de a introduce un mecanism temporar, care ar permite țărilor uniunii să introducă regimul de vize cu țări terțe. Temei pentru o astfel de decizie, cum au afirmat unele servicii mass-media, au servit problemele nerezolvate cu imigranții dintr-o serie de ţări din Balcani, care au împînzit Bruxelles-ul oficial cu solicitări nemotivate de azil în Germania, Luxemburg și în alte țări europene, a căror prosperitate nu este pusă la îndoială.

 

Potrivit deputatului din partea Sloveniei, Tanja Fajon, o serie de țări ale UE: Germania, Suedia, Belgia, Olanda și Luxemburg au venit cu inițiativa de a introduce o serie de amendamente la legislația actuală privind vizele, care va permite Comisiei Europene să reintroducă, în anumite cazuri, regimul de vize.

 

"Este greu de spus, cine va avea din nou motiv să declare din nou regim de vize", ‒ spune parlamentarul. ‒ "La moment numărul solicitanților de azil din ţările balcanice, ceea a constituit o problemă mare, se reduce, și, prin urmare, nu există niciun motiv pentru îngrijorare. Singurul lucru pe care l-aș putea sublinia ‒ o ușoară creștere a solicitanților din Bosnia. Cu toate acestea, sper și cred că, chiar dacă mecanismul va fi aprobat nu va fi folosit niciodată".

 

Tanja Fajona subliniat că nu este vorba doar despre Balcani. Proiectul de lege va permite ţărilor UE să introducă regimul de vize cu orice stat terț. "Eu sînt foarte dezamăgită de acest lucru. Grupul conservator a făcut un compromis, care nu poate fi numit pozitiv nici pentru UE ori pentru orice altă țară, precum și pentru viitorul politicii europene" ‒ a adăugat d-na deputat.

 

Vă reamintim că UE a anulat regimul de vize pentru cetățenii din Macedonia, Muntenegru și Serbia în decembrie 2009, iar un an mai tîrziu ‒ pentru cetățenii din Albania, dar și Bosnia și Herțegovina. În primul rînd, din gura liderilor europeni au sunat, în repetate rînduri, avertismente ca să fie micşorat numărul solicitanților de azil. Se pare că Bruxelles-ul este hotărît ‒ deputaţii Parlamentului European au votat în favoarea amendamentului la lege.

 

"Astăzi, Parlamentul European a adoptat amendamentele la legislația vizelor UE în vigoare, introducînd un nou mecanism, care garantează că nu se va face abuz de libera circulație", ‒ se menţionează într-o declarație a comisarului european pentru politica internă, Cecilia Malmström, în această privință. ‒ "Acesta va permite în condițiile respectării stricte a condiţiilor și după o reevaluare minuţioasă a Comisiei Europene să declare temporar despre obligativitatea vizelor pentru cetățenii unei țări terțe. Vreau să subliniez că acest mecanism nu este îndreptat concret împotriva vreunei țări sau regiuni. Dar în mod egal se referă la statele membre, care beneficiază de un regim fără vize cu UE sau vor obține acest drept în viitor".

 

Potrivit eurocomisarului, regimul de vize va fi aplicat şi în calitate de soluție extremă în cazuri excepționale. "Sper foarte mult că astfel de situații nu vor apărea. Dar eu, de asemenea, sînt convinsă că avem nevoie de o "frînă de urgență", care va ajuta statele membre ale UE să simtă încrederea în securitatea lor în ce priveşte vizele dar şi că pe viitor procesul de liberalizare a regimului de vize va fi minimizat. Eu personal sînt adepta liberalizării regimului de vize ‒ fără vize pentru cetăţenii țărilor terțe, care au un astfel de drept. De asemenea, trebuie să fim siguri de faptul că politica noastră de vize rămîne o parte sigură a politicii migraționale europene, în general. Şi anume ‒ este necesară prevenirea utilizării abuzive a regimului fără vize în alte scopuri decît pentru vizite de scurtă şedere în țările UE".

 

Sursa: Visa4.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.