RĂMAŞI SINGURI ACASĂ, AU ABANDONAT ŞCOALA ŞI AU FOST NEVOIŢI SĂ PREIA OBLIGAŢIILE ADULŢILOR

01.12.2012
Foto: copilul.ro

Copilăria ajunge să fie o povară pentru mulţi copii din Moldova, care rămân în grija unor rude sau chiar a unor străini, în timp ce părinţii iau calea străinătăţii în căutarea unui loc de muncă. Datele unui studiu realizat la comanda Ministerului Muncii arată că din 170 de mii de copii, peste o sută de mii locuiesc doar cu un părinte sau cu bunicii.

 

Experţii care au realizat studiul naţional privind situaţia copiilor din Moldova susţin că cei mai mulţi dintre copii, aproape 61 de mii, locuiesc doar cu mama, aproape 30 de mii - cu bunicii, iar peste 12 mii de minori au rămas în grija tatălui. Potrivit studiului, cei mai mulţi copii care cresc fără ambii părinţi, pentru că aceştia sunt plecaţi la muncă, sunt în raionul Glodeni. Pe locul doi este raionul Edineţ, iar pe locul trei, raionul Soroca, urmând în top raioanele Dubăsari şi Cimişlia.

 

Până în prezent, Ministerul Muncii nu deţine informaţii despre numărul copiilor lăsaţi în voia sorţii de părinţii plecaţi peste hotare. Rezultatele studiului reflectă situaţia a doar 23 la sută din numărul total de copii din Moldova.

 

"Am identificat copiii care sunt în grija fraţilor, surorilor încă minori, am identificat copiii care nu sunt lăsaţi în grija nimănui", a declarat Viorica Dumbrăveanu, şef Direcţia Politici de Protecţie a Familiei, Ministerul Muncii.

 

Autorităţile dau asigurări că nu se vor opri aici. "Vom avea legături cu toate instituţiile şi cum vom fi sesizaţi despre apariţia unui copil care a rămas fără grija părintească, imediat sistemul va interveni", a precizat ministrul Muncii, Valentina Buliga.

 

Studiul doar a constatat problema, dar ea trebuie şi rezolvată, spun şefii direcţiilor raionale, în opinia cărora, autorităţile centrale ar trebui să oprească exodul moldovenilor peste hotare.

"La Soroca avem 5.800 de astfel de copii, părinţii cărora, unul sau ambii sunt plecaţi. Avem sate întregi, cum este Racovăţul, unde circa 400 de persoane erau plecate numai în Atena", a comunicat Tudor Frunză, şef Direcţia Asistenţă Socială Soroca.

 

"Noi suntem un raion aproape de hotarul cu România, marea majoritate deţin cetăţenia română şi pleacă peste hotare şi îşi lasă copiii care şi cum", a spus Svetlana Sandu, şef Direcţia Asistenţă Socială Glodeni.

 

Potrivit datelor statistice, în prezent, peste un milion de moldoveni sunt plecaţi la muncă peste hotare.

 

Sursa: publika.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.