STUDII ÎN ITALIA: INSTRUCȚIUNI PENTRU CETĂȚENII CSI

23.02.2017
Studii în Italia: Instrucțiuni pentru cetățenii CSI
 

Instituțiile de învățămînt italiene le oferă absolvenților în afară de o diplomă europeană o bază excelentă de cunoștințe și abilități.

 

Italia – este una dintre primele țări din lume în care au apărut universitățile și școlile superioare. Și astăzi aici sînt urmate tradițiile vechi de secole. Italienii sînt siguri că fiecare om ar trebui să aibă studii superioare, pentru a-și construi nu numai o cariera de succes, dar, de asemenea, pentru întreaga viață. Nu este surprinzător faptul că republica solară rămîne o destinație populară de obținere a studiilor printre străini: universitățile din Italia sînt de prestigiu, iar prețurile pentru studii sînt mici, diplomele italiene sînt apreciate pretutindeni, iar timpul petrecut în această țară vi-l veți aminti o viață întreagă.

 

Sistemul de învățămînt superior


Sistemul italian de învățământ superior are multe în comun cu standardul general acceptat în Europa. Este în primul rînd vorba de studii în trei etape "Licență - Master - Doctorat". Vă reamintim că anume în Italia a avut loc Procesul de la Bologna, care a stabilit sistemul modern al învățămîntului superior. După obținerea unei diplome de licență (Laurea Triennale) obținerea căreia va necesita trei-patru ani, studentul poate obține o diplomă de Master (Laurea magistrale a ciclo unico) timp de doi-patru ani, iar apoi – titlul de doctor (Dottorto di ricerca), cheltuind încă trei-patru ani. Specialitățile legate de medicină și arhitectură, necesită mai mult timp.

 

Anul școlar începe în Italia, în octombrie-noiembrie și se încheie în mai-iunie. Pe parcursul anului sînt trei sesiuni: în ianuarie-februarie, iunie-iulie și septembrie. Pe parcursul acestor sesiuni nu se țin lecții. Interesant e că studentul alege, în ce sesiune să susțină examenele. Studentul poate susține examenul doar la o singură disciplină în anul universitar, dar atunci la sfîrșitul studiilor va trebui să-și rezerve încă un an pentru a susține examenele la toate celelalte discipline studiate.

 

Sistemul de studii la universitățile din Italia presupune independența studenților. Nici chiar prezența nu o verifică nimeni. La prelegeri lectorul explică materialul nou la temă, iar în cazul în care studentul nu înțelege ceva, el se înscrie la o consultație individuală la profesor. La examene însă comisia vede imediat nivelul de pregătire și cunoștințele studenților. De aceea, chiar dacă nu e control mai bine este să frecventați totuși lecțiile.

 

Studenții au dreptul să susțină gratuit restanța, în cazul în care nu sînt mulțumiți de notă: pentru aceasta trebuie să susțină același examen în timpul sesiunii următoare. Examenele propriu-zise diferă, de asemenea, de sistemul adoptat în Rusia: testarea cunoștințelor se realizează nu în baza biletelor: la universitățile italiene profesorul îi pune studentului cîteva întrebări din toată materia cursului sau dă lucrări de testare și de control.

 

În Italia, la fel ca și în alte țări ale Europei pentru evaluare este utilizat sistemul paneuropean unic de credite - ECTS. Pentru susținerea examenului și timpul total de însușire a fiecărei discipline studentul primește un anumit număr de puncte (credite). 1 credit este egal cu 25 de ore. Astfel, pentru studiile de licență este nevoie de minim 180 de credite pentru toți anii de studiu, pentru diploma de master – de cel puțin încă 90 de puncte. Acest sistem simplifică trecerea studentului la cursul următor și îi permite fără dificultate să se transfere la o altă universitate din orice țară europeană.

 

Disciplinele studiate sînt împărțite în cele obligatorii și cele opționale. Astfel, studenții învață nu numai specialitatea aleasă, dar, de asemenea, pe cele conexe.

 

La universitățile italiene se țin cursuri atît în limba italiană, cît și în limba engleză. Alegerea specialităților cu predare în limba italiană este însă mult mai mare. În cazul în care studentul posedă limba de stat la un nivel scăzut sau deloc universitatea la care vine să învețe studentul îi oferă cursuri gratuite. Limba italiană este considerată una dintre cele mai ușor de învățat limbi străine, de aceea deja după două sau trei luni de studiere veți putea fără dificultate înțelege limba vorbită. Numai după ce solicitantul va urma cursurile de limbă i se va permite să susțină examenele de admitere: studentul trebuie să posede limba italiană cel puțin la nivelul B2.

 

Pentru admiterea la o universitate italiană nu este obligatoriu certificatul de finalizare a 12 ani de programă școlară (la fel ca și solicitanții din Italia). Suficient va fi dacă candidatul va avea studii în diferite instituții, durata totală a cărora e de 12 ani, de exemplu, 11 clase de școală și 1 curs universitar în țara de origine. În cazul în care studentul vine la aceeași specialitate, pe care a studiat-o la Universitatea din țară, există posibilitatea echivalării examenelor.

 

Încă ceva important: studenților le este permis să lucreze în Italia, dar numai 20 de ore pe săptămînă. Deoarece orarul studiilor este întocmit de sine stătător, timp pentru a lucra part-time întotdeauna se găsește. În marile orașe italiene este ușor de găsit un loc de muncă potrivit, mai ales, dacă profitați de ajutorul departamentului special pentru angajarea studenților care funcționează la fiecare instituție de învățămînt. În ultimii ani de facultate studenții fac în mod obligatoriu practică, de altfel, care e plătită. În cele mai multe cazuri, studenții obțin posturi de muncă chiar în timpul stagiului.

 

Un alt avantaj indiscutabil al studiilor în Italia este posibilitatea de a rămîne în țară timp de un an după absolvire. În cazul în care studentul nu s-a angajat la muncă în ultimul an, permisul de ședere i se prelungește automat pentru 12 luni, din momentul primirii diplomei. Un sistem similar funcționează în Canada, Singapore, Țările de Jos, Danemarca și în alte țări.

 

Italia ocupă locul cinci în Europa după numărul de studenți participanți și care vin la universitățile italiene prin programul Erasmus Mundus. Orice străin care a venit să studieze în Italia, poate participa la program și să obțină astfel o diplomă dublă.

În Italia, din străinătate, vin anual 35 de mii de studenți. Cei mai mulți dintre ei sosesc după diplome în domeniul istoriei artei, filozofiei, lingvisticii, istoriei, arhitecturii, designului și modei: Italia este faimoasă pentru realizările sale în aceste domenii, dar nu trebuie să ignorați nici domeniile științifice.

 

Alegerea universității și a programului


În mod oficial, în Italia, universitățile pot fi de stat (58 universități) și private (17 universități). De asemenea, activează 6 școli superioare pentru obținerea studiilor post-universitare. Convențional, însă instituțiile de învățămînt superior italiene sînt împărțite în "universitare" și "non-universitare". Primul tip include universitățile standard, iar al doilea - pe cele specializate (în muzică, artă, militare și altele).

 

Universitatea de Stat La Sapienza (Roma). Una dintre cele mai vechi universități din lume, fondată în 1303. Acesta oferă mai mult de 300 de programe de licență, 260 programe de master și 120 de programe de doctorat. La această universitate studiază 190 de mii de persoane, inclusiv, 12 mii - străini. Universitatea este considerată a fi cu multiple profiluri, străinii adesea fac alegerea în favoarea specialităților în domeniul arhitecturii, filozofiei, jurisprudenței, filologiei și medicinii.

 

Universitatea de Stat din Bologna. Cea mai veche universitate din lume, fondată în anul 1088. Anume această universitate a pus bazele învățămîntului superior modern. Astăzi, aici studiază 100 de mii de studenți, inclusiv, 5000 de străini. Inițial, la Universitatea din Bologna era studiat Dreptul Roman, în prezent însă universitatea are 23 facultăți din domenii diferite, deși cea de Drept rămîne a fi încă cea mai populară.

 

Universitatea de Stat din Milano. Este Universitatea lider în cercetări științifice din Italia. Această instituție de învățămînt superior este aleasă de multe ori pentru programele de masterat și de doctorat. 65 de mii de studenți învață la Universitatea din Milano, 5 mii dintre ei sînt originari din alte țări. Cele mai solicitate specialități: matematica, fizica, dreptul și medicina.

 

Universitatea Politehnică de Stat din Torino. Încă o instituție de învățămînt superior cu o istorie lungă de secole, fondată în anul 1404. Încă din secolul al XIX-lea, este faimoasă pentru cea mai bună din țară Facultate de Medicină, iar în secolul al XX-lea, aici a fost deschisă prima din țară Catedră de Psihologie. Aici învață 35.000 de studenți (licență, master și doctorat), printre care 6000 sînt străini. În afară de specialitățile medicale, studenții aleg specialitățile: filologie, economie și relații internaționale.

Universitatea de Stat din Napoli „Frederick al II-lea" (Napoli). Universitatea a fost fondată de regele Frederic al II-lea în anul 1224 ca Centru Educațional al Regatului Sicilia. În prezent, 110.000 de studenți (15 mii - străini) sînt instruiți aici, la 20 facultăți, dintre care cele mai solicitate sînt facultățile de: arhitectură, medicină, matematică, inginerie și filologie.

 

Universitatea Politehnica din Milano. Cea mai mare universitate tehnică din Italia, fondată în anul 1863. Absolvenții universității au devenit nu odată laureați ai Premiului Nobel. La universitate sînt 17 facultăți, cele mai populare în rîndul străinilor sînt facultățile de: arhitectură, energetică, inginerie aerospațială și bioinginerie. În prezent, la universitate studiază 50 de mii de studenți, 5000 dintre ei fiind studenți străini.

 

Universitatea de Stat din Florența. O altă universitate vestită, fondată în anul 1321. La Universitare studiază 60 de mii de studenți, 7000 - străini. Instituția este lider în pregătirea specialiștilor în: medicină, economie, pedagogie și psihologie.

 

Universitatea Comercială „Luigi Bocconi" (Milano). Universitate privată, considerată una dintre cele mai bune universități economice din lume. Fondată la începutul secolului al XX-lea de antreprenorul Luigi Bocconi. Aici sînt instruiți 15 mii de studenți, printre care 3000 - străini.

 

Institutul European de Design (Milan, Roma, Florența, Torino, Veneția). Cea mai mare instituție europeană în domeniul modei și designului, cu filiale în cinci orașe italiene, precum și filiale la Madrid și Barcelona. Eliberează diplome de licență și masterat. Aici sînt instruiți 10 mii de studenți, printre care 3000 - studenții străini. Universitatea este privată; taxele de școlarizare medii pentru programul de licență - 11 mii de euro pe an, pentru master - 18 mii de euro pe an.

 

Academia de Arte Frumoase (Florența), fondată în anul 1561. Academia a fost prima instituție de artă din Europa. Apropo, aici pînă la sfîrșitul secolului al XIX-lea a fost păstrată marea sculptura a lui Michelangelo "David". Astăzi, Academia de Artă o absolvesc 15 mii de persoane, dintre care 2000 - străini.

 

Conservatorul din Milano „Giuseppe Verdi" (Milano). Principala instituție muzicală din învățămîntul superior din Italia. Aici sînt instruiți 10 mii de studenți: muzicieni, dirijori, compozitori, precum și interpreți ai diferitelor genuri și stiluri. Printre celebri absolvenți: Giacomo Puccini, Arturo Benedetti Michelangeli, Carlo Alfredo Piatti și Ludovico Einaudi.

 

Taxele de școlarizare și bursele


De regulă, studiile la universitățile de stat din Italia sînt gratuite, dar în fiecare an trebuie achitate taxe de înscriere. Suma acestora variază de la 600 pînă la 3000 de euro pe an. Desigur, studiile în alte țări europene, precum Marea Britanie sau Spania, vă vor costa, considerabil, mai scump. Mărimea contribuției anuale depinde de starea financiară a familiei: în fiecare an, studentul prezintă administrației universitare un certificat al veniturilor părinților. Studiile la universitățile private sînt cu plată: de la 6 pînă la 20 de mii de euro pe an.

 

Universitățile italiene oferă burse studenților cu performanțe academice înalte, precum și studenților cu venituri mici în familie. Acest sprijin financiar acoperă taxele universitare anuale și cheltuielile pentru cazare și alimentație. Pentru a primi o bursă, trebuie la sfîrșitul anului școlar să se adreseze la Rectoratul Universității și să prezinte certificate referitor la reușita școlară, venitul fiecărui membru al familiei, precum și alte date cu caracter personal. Pot pretinde o bursă (de la 1 pînă la 10 mii de euro) studenții de la toate cursurile și specialitățile (licență, master și doctor), în fiecare an.

 

În afară de programele de burse universitare studenții pot aplica pentru o bursă de stat. Pentru aceasta va trebui, de asemenea, prin intermediul Rectorului să depună un pachet de documente care confirmă notele excelente ale studenților și nivelul venitului familiei. Mărimea maximă a unui astfel de sprijin financiar e de 14 mii de euro pe an.

 

Ministerul Afacerilor Externe oferă burse separate pentru studenții din Rusia și țările CSI. Sprijinul financiar acoperă cheltuielile de școlarizare și de trai. Pentru a participa la programul de burse este necesar imediat după înscrierea la instituție să vă adresați Ministerului.

Cerința principală pentru candidații pentru orice bursă: cunoașterea limbii italiene: nu neapărat perfect, dar la un nivel decent.

 

Cum puteţi deveni student al unei universităţi italiene


Așa cum am spus deja, candidatul care doreşte să studieze la una din universitățile italiene, trebuie să fi studiat 13 ani.

 

Documentele pentru admitere trebuie perfectate din timp - în ianuarie-februarie.

 

Acest lucru este legat de faptul că trebuie confirmate datele referitor la studiile anterioare: la Ministerul Educației din Italia, pe atestatul de la școală și certificatul de la universitate se pune apostila (o ștampilă specială care să le ateste autenticitatea).

Toate documentele pot fi trimise prin e-mail sau poștă. Întreaga procedură durează două luni.

 

Apoi trebuie să faceţi copiile tuturor documentelor în limba italiană și să completaţi un formular de cerere, cu indicarea universității la care doriți să vă înscrieţi, la Ambasada Italiei din țara dvs. După aceea, personalul Ambasadei trimite pachetul de documente la universitatea, unde are loc examinarea cererii.

 

După înscriere şi cînd universitatea vă va invita oficial, trebuie să aplicaţi pentru viza de student. Veţi avea nevoie de:

 

copia pașaportului;
bilet de avion pînă în Italia;
fotografia și datele dvs. biometrice;
confirmarea înscrierii la instituţia de învățămînt superior;
copiile documentelor cu studiile anterioare;
confirmarea (certificat de angajare a părinților, extrase din cont);
confirmarea capacităţii de plată (certificat de la locul de muncă al părinților, extrase din conturile bancare);
poliţa de asigurare medicală pentru întreaga perioadă de studiu.


Documentele trebuie depuse la Ambasada sau Consulatul Italiei, iar la sosirea în țară, în termen de 8 zile, trebuie să vă prezentați la Secția Centrală a Poliției și să solicitați un permis de ședere temporară (prelungit pentru fiecare an de studiu).

 

Cazarea și adaptarea


Unele universități din Italia le asigură studenților cazarea contra plată. Este adesea vorba de o cameră pentru două-patru persoane într-un campus modern, cu o bucătărie comună, dușuri și grupuri sanitare la etaj. Cazarea în aceste campusuri vă va costa de la 100 la 400 de euro pe lună.

 

Majoritatea studenților italieni aleg o altă opțiune: cămine private sau reședințe private. În ele este mai confortabil decît într-un campus universitar, iar costul nu este cu mult mai mare: în medie de la 200 pînă la 500 de euro pe lună.

 

Cea de a treia opțiune este arendarea în comun a unui apartament. Un apartament mic cu două camere poate fi închiriate contra sumei de 500-600 de euro pe lună. În partea de nord a Italiei, locuințele sînt, în general, mai scumpe decît în regiunile sudice.

În ceea ce privește celelalte cheltuieli, studenții italieni se bucură de numeroase facilități la: călătoria în transportul public, vizitarea obiectivelor turistice și chiar pentru alimentarea la cantinele universitare.

 

Studiile în Italia nu înseamnă doar o diplomă a unei universități de prestigiu cu o istorie de veacuri, dar, de asemenea, o perioadă de timp de neuitat petrecută într-una dintre cele mai frumoase țări din lume. Alegerea acestui stat pentru a obține studii superioare are multe avantaje indiscutabile. Iată de ce Italia rămîne una dintre cele mai populare destinații pentru imigrația în scopul de a obține studii. 

 

Sursa: zagranitsa.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.