VECTORUL NATO AL MOLDOVEI

15.04.2016
Vectorul NATO al Moldovei
Foto: moldovenii.md

Vizita recentă în Moldova a comandantului forțelor aliate ale NATO în Europa, a generalului Filip Bridlava, a dat un nou impuls discuțiilor cu privire la modul de asigurare a securității militare a țării, a vectorilor orientării sale în politica externă. Opiniile sale cu privire la problemele cu "Ritmul Eurasia" ni le-a împărtășit Valerii Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, ex-vice-ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

-Valerii Ivanovici, ar fi foarte interesant să aflăm mai multe despre motivele vizitei lui Filip Bridlava în Moldova, cu ce-am meritat noi o astfel de onoare?

La această întrebare putem răspunde mai simplu, dacă descriem scurt politica externă. Opoziția dintre SUA și Rusia nu este acum foarte intensă, dar, de asemenea, nu se poate spune că totul a intrat în declin. Din punct de vedere militar este foarte importantă regiunea transnistreană, trebuie să înțelegem clar că portul Odesa ca nod de transport joacă un rol foarte important pentru Crimeea, Ucraina și Moldova. Și cine controlează Odesa (indiferent sub ce umbrele, fie că este vorba de întreaga Ucraină, fie doar o parte din Ucraina și NATO, în lumea noastră hibridă de astăzi, aceasta este o problemă secundară) acela deține controlul asupra punctului strategic. Nu știu dacă va fi făcut public vreodată adevărul despre evenimentele din 2 mai 2014 în Odessa, dar motivul care stă la baza acestor evenimente este controlul asupra Odesei. A fost un act de intimidare, pentru a suprima o poziție diferită în ceea ce privește Kievul, și, prin urmare, pe cea a partenerilor săi. Ce se va întîmpla cu Ucraina, după șase luni, nu poate prezice nimeni, noi putem doar observa și constata că lupta pentru putere la Kiev a intrat într-o nouă fază: președintele Poroșenco propune să fie demis fostul său aliat Iațeniuk, să-l demită pe procurorul general. Lupta pentru putere poate lua formele cele mai bizare, nimeni nu este în măsură să spună, dacă va începe destrămarea Ucrainei și înțeleg că într-un moment anume pot începe procese necontrolate. Pierderea Odesei (iar prin urmare și a regiunii Nikolaev, dar și a regiunii Herson, fiind urmată apoi de Crimeea) acum e examinată ipotetic, dar americanii nu își pot permite să piardă o astfel de regiune. Vizita nu numai a lui Bridlava, dar și a celor unsprezece amiralii în calitate de așa-ziși turiști toate sînt verigile unui lanț și cît nu s-ar vorbi în cadrul ambasadei, că aceasta este o vizită de respect față de suveranitatea și neutralitatea Moldovei, este clar că nu este așa.

Da, Moldova cooperează cu NATO, dar scopul vizitei ar trebui să-i fie clar societății moldovenești, nu se poate să transformați vizita de un asemenea nivel în taină și secrete. Este evident că în cazul în care într-o astfel de vizită vine un oficial cu un rang atît de înalt, iar lîngă el stau doi strategi militari "puternici": Șalaru și Timofti (ironia cu privire la competența ministrului apărării Șalaru, medic veterinar conform studiilor și a președintelui Timofti – red.), acest lucru sugerînd că SUA sînt foarte preocupați de faptul că în viitorul apropiat s-au produs evenimente în rezultatul cărora va fi necesar un control militar asupra întregului teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv, asupra Transnistriei. Ce fel de operațiuni militare pot fi acestea, eu nu voi prezice, variante pot fi zeci.

În țara noastră se spun puține despre faptul că SUA finanțează în România anumite programe, care sînt desemnate ca programe de asistență în domeniul securității pentru Moldova. Dar dacă aceasta este pentru Moldova, atunci de ce ar trebui noi, cetățenii țării să nu știm despre asta? Totul este "top secret". Ceea ce nu poate să nu iște motive de temeri legitime, că se dorește să folosească Moldova în unele jocuri întunecate.

Singurul lucru care ne poate liniști în conformitate cu informația pe care o dețin, că aceasta este doar o recunoaștere și că pentru securitatea Moldovei astfel de vizite nu aduc nimic bun. Rusia urmărește atent acest lucru, iar aceste vizite nu ne pot aduce nimic, în afară de amenințări suplimentare.

- Acum o săptămînă, la Chișinău a avut loc marșul unioniștilor, am văzut cum cetățenii României merg în marș prin oraș ...

- Și conducerea Moldovei este formată din români. Poate fi foarte amuzant atunci cînd încercă să ne convingă că romanizarea va duce spre ceva pozitiv, uitînd că românii sînt la cîrma Moldovei timp de mai mulți ani.

În Guvern toți sînt moldoveni cu pașapoarte românești, iar aici au sosit pentru a participa la activități politice români fără pașapoarte moldovenești.

- Aceștia sînt factori complementari. Chișinăul este condus de un român cu spirit și pașaport românesc (primarul Dorin Chirtoacă - red.), în Parlament sînt de aceeași speță, și Timofti (președintele Moldovei) – unul la fel ca ei, judecători ai Curții Constituționale, și ei vorbesc deschis despre temporalitatea existenței statului nostru. Ei nici nu vor întreprinde măsuri pentru a stopa activitățile cetățenilor străini, de fapt, a conaționalii săi, care cutreieră centrul Chișinăului. Specialistului în domeniul sănătății îi sînt suficiente cinci minute ca să se uite la acest marș pentru a trage concluziile respective cu privire la insul cu tobă și pălărie, care dă semne: cînd să sară, cînd să strige. Acesta este un om de stat bine-cunoscut în pălărie, el a apărut în mai multe locuri din Europa. Acțiunea nu a fost de proporții, dar din cauza impertinenței lor e fără precedent.

Aproximativ 2 mii de sindicaliștii au mers în marș la 27 martie pe străzile centrale ale Chișinăului cu steagurile românești. Pe treptele din fața Operei Naționale s-a aranjat "fanfara", care cîntă la bucium. În mulțimea au scandat «Cine sare, vrea UNIRE».

Dar și în ceea ce s-a întîmplat este și ceva pozitiv eu văd în cercurile moldovenești un avînt de patriotism fără precedent. Am vorbit nu odată că românii, care nu înțeleg ce îi încurajează pe moldoveni să se îndrepte spre dreapta. Noi doar nu avem partide moldovenești de dreaptă extremă în Moldova ...

– ...Сa la ruși...

Absolut corect. Românii își fac în prezent un deserviciu, pentru că respingerea acțiunilor lor nu va crește la nivelul etnic, ci la nivelul rezistenței civile. Eu prezic că, în următoarele șase luni o mulțime de lovituri urîte vor lovi ideea unionistă. Cetățenii încep să înțeleagă pericolele unionismului și să conștientizeze că nu au ce să aștepte de la autorități.

- Moldovenilor a încetat să le mai fie rușine că sînt moldoveni. Ceva timp în urmă era jenant să nu fii român.

Acesta este un fenomen nou, pe care l-au trezit românii, fără să-și dea seama.

Dar astăzi nu există nici o cale legală posibilă, prin referendum să se alipească Moldova la România?

–Bineînțeles că nu. Dar, în anul 1918 (anul aderării Basarabiei la România. - red) de asemenea, nu era nimic legal, dar astăzi nimeni nu-și mai aduce aminte. În anul 1992 și 1993, precum și în 1989 și 1990 au existat, de asemenea, o mulțime de trucuri din partea României, dar nimeni nu-și aduce aminte de aceasta. Cineva nu știe povestea,cineva are memoria scurtă. Nimeni nici nu va organiza referendumul, scenariul pe care l-au ales ei este construit pe demoralizare, pe slăbirea conștiinței civice, pentru ca oamenii să se familiarizeze cu ideea că o altă cale nu există. Cursul spre aderare va avea loc pe calea presiunii psihologice, cu utilizarea propriilor oameni care sînt peste tot. De reținut, că duminică, la Televiziunea Națională a avut loc o emisiune specială consacrată marșului unioniștilor și pe cine au decis să invite în calitate de expert? Pe istoricul-unionist Ion Varta și jurnalistul din România, care urăște în mod deschis Moldova și moldovenii. Iar oamenii care-și apără cu fermitate independența și suveranitatea țării lor în spațiul public nu sînt atît de mulți și este bine cunoscut cum se procedează cu ei. La Kiev, regretatul Olesi Buzina a fost împușcat în frunte practic într-o săptămînă. În spațiul mediatic din Moldova oamenii care apără în mod deschis punctul lor de vedere, pot fi numărați pe degete. Cea mai mare parte a populației, fie e amorfă, fie e oportunistă.

Cu toate acestea, la un referendum cea mai mare parte a populației nu va vota pentru România.

- Sînt de acord! Nimeni nu se teme de reacții dure. Sindicaliștii încearcă în mod constant apa cu degetul. Plimbați-vă pe străzi noaptea în centrul orașului, pe pereți au apărut inscripțiile lor. Nimeni nu spală, înseamnă că nivelul de toleranță este normal. Dar trebuie să fie vopsiți în aceeași zi, iar în cazul repetării – acolo sînt camere video și polițiștii în calitate de pedeapsă corespunzătoare pentru astfel de farse, atunci ei se vor opri. Ei testează rezistența societății. La aceasta trebuie să adăugăm, că din păcate, interesul autorităților moldovene constă în aceea de a speria populația cu povești de groază, inventînd sistematic tancurile din Donbas și forțele speciale rusești, în conformitate cu principiul "divide et impera". Pentru ca nimeni să nu pună întrebarea: "Și ce e acolo cu economia?"

Poate fi observată o influență necritică asupra stării economiei moldovenești din partea forțelor pro-europene – nimeni nu observă urmările Acordului de asociere cu UE, continuînd discuțiile despre "embargoul rus" aplicat pe neașteptate. Este curios să auzi acest lucru, deoarece eu încă patru ani în urmă am scris că imediat cum numai Moldova va deschide piețele occidentale, cele orientale se vor închide.

– În anul 2014 Putin a făcut de mai multe ori apel public către Moldova și Ucraina: haideți să discutăm relațiile noastre înainte de a semna partea economică a Acordului cu UE, iar politica Dumnezeu cu ea. Moldova și Ucraina la ordinele de sus: au răspuns nu e treaba dvs. Iar acum aceasta a devenit deja afacerea noastră, deoarece piața este închisă de propriii noștri politici.

- Argumentele susținătorilor Acordului de asociere e aproximativ astfel: unde îți place mai mult - în Europa sau în Siberia? Răspunsul este că mai mult îmi place în Europa. Cu toate acestea, Anglia și Nigeria au fost timp de o sută de ani un singur mecanism economic, și nu pare ca acest lucru să o fi ajutat cumva pe Nigeria.

– Nici un interes în dezvoltarea economiei moldovenești nu are nici România, nici acei care implementează această linie. Nouă ne este pregătită deja soarta: noi trebuie să devenim județ. Moldova, în opinia lor, nu a putut să se manifeste în calitate de stat suveran, iar în calitate de județ român va fi mult mai bine. Pe ei nu-i interesează oamenii, pe ei îi interesează numai teritoriile. Noi riscăm să ne implicăm într-un conflict serios. De nici o asociere cu România nu poate fi vorba, dar iată conflictul este posibil. Etapa următoare nu poate fi decît confruntare, acesta poate duce la conflict armat. Deoarece toleranța în politică (și, de fapt, prostia, pentru că acest lucru nu poate fi tolerată acum), poate duce la conflict armat, iar pretenții trebuie să ai doar față de tine însuți. Pe mine mă interesează puțin Bruxellesul, Washingtonul, noi, acei care locuim aici, trebuie să cădem de acord, cum să reacționăm la acest lucru. Astăzi, este cunoscut deja faptul că pentru ziua de 27 martie a anului viitor unioniștii iar planifică ceva. Eu cunosc sute de oameni care, după recentele evenimente se vor grupa pentru a da o ripostă hotărîtă.

În aceasta este și un moment pozitiv, creșterea autoconștiinței, deși cam tîrziu, trebuie să recunoaștem. Am ajuns destul de departe, acești oameni din Moldova, nu vor dispărea, de asemenea. Nu este vorba despre exterminarea reciprocă, dar societatea care este atît de polarizată e o societate nearmonioasă.

- La Chișinău a apărut o serie de noi canale tv de promovare, ceea ce era de așteptat, deoarece forțele pro-occidentale au vorbit demult despre opunerea față de propagandă, iar acest lucru trebuie înțeles ca la Gianni Rodari: aceasta este într-adevăr - o minciună, Centrul pentru Jurnalism Independent este un Centru de propagandă părtinitoare și așa mai departe.

Dar există oare cel puțin un post de radio astăzi sau vreun canal de televiziune, care s-ar fi ocupat de propaganda moldovenească?

– "Actualități"?

- Da, dar activitatea sa are caracter privat, practic, ca și cum eu aș fi creat același canal. Canalul nu are acoperire națională, nu are finanțare suficientă.

– La canalul public de televiziune Moldova 1 este difuzat canalul propagandistic în limba rusă "Nastoiașcie vremea", fondator al căruia este "Vocea Americii".

- Moldova-1 astăzi este unul dintre exponenți ideologiei românești, acest lucru este evident. Am ajuns în situația în care totul este maximal transparent. Ideologia este plătită, canalele mass-media plătite, în acest context are loc activizarea oamenilor pe care nu-i pot opri propriii oameni, aflați la putere. Cercul se închide. Dar, în mod paradoxal, 80% dintre cetățenii moldoveni nu percep această propagandă, iar cu acest lucru ei nu pot face foarte multe.

–Acest lucru este cu adevărat uimitor, după 25 de ani de propagandă unilaterală.

Da, fără contra-propagandă. Propaganda rusă este slabă, fără dinți, ea nu există, practic, aici. Eu vorbesc despre propaganda la obiect și ideologia demonstrativă. Rusia nu lucrează în direcția promovării altor puncte de vedere.

–Din păcate, și Consiliul Coordonator al compatrioților ruși în Moldova unește tot felul de organizații decorative, interpreți la balalaika.

– (rîde) Aș spune că principala amenințare la adresa securității noastre este clasa politică. Dacă ar avea loc alegeri anticipate, sînt convins că componența sa s-ar fi schimbat destul de radical. Este dificil să spunem că noua componență politică ar schimba radical situația din țară, dar față de acele problemele despre care vorbim, ar fi fost, desigur, o altă atitudine.

Cel mai important lucru pentru mine este că simt că începe să se schimbe starea de spirit în societate.

Eu cred că moldovenismul în conștiința societății va crește. Din păcate, acest lucru va duce la anumite probleme. România va specula cu ceea ce este - "mîna Moscovei", iar cu cît mai mult moldovenism va fi, cu atît mai profund va fi conflictul cu interesele Uniunii Europene. Imposibilitatea de a proteja interesele Moldovei, de la cele economice la cele politice, ca să nu intre în conflict cu Uniunea Europeană.

- Dar de ce ar avea coloniile propriile lor interese? De ce ar avea nevoie o colonie de educație, industrie, știință?

- Absolut corect. Și cu cît mai mult se vor implica oamenii, cu atît mai mult vor înțelege necesitatea de a-și promova interesele, ceea ce înseamnă că vor apare unele situații de conflict. În caz contrar se va ajunge la degradarea, pe care au desenat-o deja frații români. Ce înseamnă să fii provincie românească? Jumătate dintre fete sînt prostituate în Europa, jumătate dintre bărbați fură sau cerșesc. Iată și întreaga economie. În schimb însă sîntem în NATO și UE. Desigur, eu sînt departe de gîndul că vom ajunge la acest lucru chiar și cu puterea actuală complet compromisă. Eu aștept cu nerăbdare îmbunătățiri după ce va cădea acest sistem, căci el este foarte aproape de faptul că - șase luni, un an și el nu va mai exista. Pentru că toți s-au săturat de ei. De ei au obosit americanii, românii, ruși, moldovenii, de ei s-au săturat toți acei care se află aici.

- Dar cu cine să-i înlocuim, cu Maia Sandu (ministra Educației în anii 2012-2015 – red.)?

– Nu, desigur. Aceasta este amplificată la maxim și ce perspective ar putea avea Iurie Leancă și Maia Sandu, pe care în afara străzii principale nu-i știe nimeni? Ce atitudine nu ar avea Dodon față de Usatîi (eu nu știu dacă ei mănîncă bebeluși, dar în mod obiectiv populația astăzi ar vota pentru forțele de stînga.

- Oligarhii nu vor dispare nicăieri, vor corupe din nou puterea...

- Eu nu exclud acest fapt, doar că așa ca mai înainte nu va mai fi . Au importanță acum trei lucruri. În primul rînd dialogul SUA și a Rusiei, este foarte important.

Cea de-a doua evenimentele din Ucraina. În cazul în care Ucraina în politica internă va eșua (ceea ce, posibil, nici unuia dintre jucătorii externi nu-i trebuie), atunci asupra noastră acest lucru va avea o influență puternică.

Si cea de-a treia este situația politică din interiorul Republicii Moldova, pe care nimeni nu o poate prezice. Este clar că autoritățile au propriile lor planuri, dar și opoziția are propriile sale planuri, situația însă nu poate fi gestionată, cei aflați la putere nu pot promite în mod clar că aceasta nu se va prăbuși peste o săptămînă. În orice moment pot apărea surprize. Există, totuși, un al patrulea factor. În cazul în care apare necesar destabilizării, atunci aceasta se va întîmpla. Dar eu tind să cred că situația se va derula după un scenariu prost pentru Ucraina, iar în cazul Moldovei eu privesc mai optimist lucrurile.

Modificările vor fi în favoarea poporului moldovenesc, și nu în favoarea puterii. Puterea de astăzi în nici un caz nu va rezolva problema cu partenerii externi, ei au terminat prost, atît cu Moscova, cît și cu Washingtonul și Bruxellesul.

Iar pentru poporul moldovenesc acest lucru este benefic, deoarece concluziile au fost făcute, am văzut standardele Uniunii Europene, ne-am clarificat ce părere au aceștia despre noi. Mai ales că mai avem încă posibilitatea să dăm «otkaturi» și mai avem capacitatea de a ne îndrepta înapoi spre neutralitatea normală, atît militară, cît și politică. Posibilitatea schimburilor comerciale cu Rusia și în același timp stabilirea legăturilor:relațiilor normale cu Uniunea Europeană, normal nu înseamnă de vasal, iată spre ce tind să ne împingă și sper că vom reuși să prevenim acest lucru.

- Și ce se poate întîmpla pe termen scurt?

- Viitorul imediat pentru noi - împungerea opoziției cu puterea, mult va depinde de faptul dacă autoritățile și opoziția vor conveni asupra președintelui. Fără să ne informeze, pe noi cu dvs. și pe toți ceilalți. În cazul în care nu vor cădea de acord, atunci puterea va avea probleme în plus față de acei pe care i-am descris. Acalmia din următoarele șase luni va însemna că, în principiu, au căzut de acord. Lipsa unor acorduri între Guvern și opoziție va duce la revolte revoluționare. UE și SUA vor putea aplica presiuni asupra puterii de astăzi și vom vedea alegeri anticipate, în cazul în care puterea nu va rezista în fața pressingului.

 

Sursa: putin-today.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.