Curiozităţi locale

  • In lunile aprilie şi mai înfloresc cireşii. În această perioadă au loc diverse petreceri sub copacii înfloriţi. Cele mai faimoase dintre ele se dau în parcul Ueno din Tokyo şi Maruyama din Kyoto.

 

  • Principalele ingrediente în bucătăria japoneză sînt fructele de mare, legumele şi orezul. Sînt preferate condimentele aromate uşor, precum kinome, yuzu, wasabi şi myoga.

 

  • Un japonez nu va spune niciodată un “nu” categoric, acest gest fiind considerat nepoliticos. Un vag ”da” nu înseamnă ”da”.

 

  • Primirea oaspeţilor nu este un lucru atît de obişnuit ca în vest, deoarece implică un tratament foarte special. Plecăciunile sînt forma tradiţională de salut, însă, mai ales în întîlnirile de afaceri cu occidentalii, se foloseşte tot mai des strîngerea mîinii.

 

  • Înainte de a intra în casa cuiva sau într-un restaurant, invitatul trebuie să se descalţe, iar dacă va merge la baie, va găsi nişte șlapi speciali.

 

  • Manierele la masă sînt foarte importante şi este necesar ca turiştii să se familiarizeze cu eticheta de bază şi cu folosirea beţișoarelor.

 

  • Există obiceiul ca invitaţii să aducă un mic dar gazdei, precum şi schimbul de mici suveniruri între partenerii de afaceri.