Curiozităţi locale

  • În fiecare an, în Malaezia au loc festivaluri magnifice, pline de culoare. Puja Umur (ziua de naştere a sultanului) se sărbătoreşte cu un festival ce durează o săptămînă întreagă şi care începe cu o paradă în Kota Bharu. Şi Festivalul Internaţional anual din Penang ”Bărcile Dragon” este foarte popular.

 

  • Orezul este alimentul principal în bucătăria malaeză şi se consumă cel puţin o dată pe zi. Orezul se consumă cu peşte, carne sau legume gătite în diverse feluri.

 

  • Malaezii mănîncă de obicei cu mîinile. Pentru a se spăla pe mîini, înainte de masă, se foloseşte un vas numit kendi, care se pune pe masă şi trece de la o persoană la alta.

 

  • Un mic dejun popular este nasi lemak, orez gătit în lapte de cocos şi servit fierbinte şi condimentat, cu creveţi, peşte, ouă şi legume.

 

  • Salutul musulman este "Pace ție". Bărbaților li se spune "Encik", însoțit sau nu de nume, domnișoarele se numesc "Cik", iar femeile măritate – "Puan". Ducerea mîinii la piept este un semn de respect. Cînd mănîncă cu mîna, malaezii folosesc doar mîna dreaptă. Înainte de a intra în casa cuiva sau într-un templu, ei se descalță.

 

  • Aproape tot anul este soare şi căldură. Este cel mai indicat a se evita sezonul ploios din noiembrie pînă în ianuarie.