NOI CONDIȚII DE OBȚINERE A CETĂȚENIEI ELVEȚIENE

 

Legislația elveţiană privind imigrația este considerată una dintre cele mai stricte din lume. După mulți ani de discuții Parlamentul elvețian a elaborat noile condiții de obținere a cetățeniei elvețiene, care au fost susținute de majoritatea forțelor politice.

 

Cele mai importante schimbăriîn regulile federale pentru obținerea cetățeniei elvețiene, în mod obișnuit, sînt:

 

- La data intrării în vigoare a proiectului de lege, factorul decisiv pentru evaluarea cererii de naturalizare va trebui să fie, nu faptul cît de mult timp a locuit străinul în Elveția, ci cît de bine este integrat el în societatea elvețiană. Sub buna integrare se subînţelege respectarea ordinii constituționale și ordinii publice în Elveția, precum și capacitatea de a comunica în cel puțin o limbă oficială, atît oral, cît și în scris. Apropo, de la soții și partenerii înregistraţi ai cetățenilor elvețieni se va cere, de asemenea, realizarea unui grad cît mai înalt de integrare.

 

- Cerința de a avea un permis de ședere permanent în Elveția (Niederlassungsbewilligung / permit C). În consecință, vor rămîne în afara naturalizării ceilalți deținători ai altor tipuri de permise de ședere.

 

-Să locuiască în Elveția cel puțin 10 ani. În acest sens,Parlamentul Elveţiei a micşorat regimul existent pînă în prezent, cel de 12 de ani.

 

- Aflarea pe teritoriul Elveției,în calitate de "acceptat temporar", va intra în cadrul censului de 10 ani, numărîndu-se numai 50% din aceştia. De exemplu, unei persoane care a locuit în Republica Alpină 10 ani în calitate de "acceptat temporar", din punct de vedere formal-legal i se vor socoti doar 5 ani.

 

- Aflarea pe teritoriul Elveției, la vîrsta de 8-18 ani va fi socotită dublu. De exemplu, în cazul în care minorul a locuit în Republica Alpină 5 ani, începînd de la vîrsta de 13 ani, atunci către 18 ani, el, în cazul în care corespunde celorlalte condiții, poate aplica pentru cetățenia elvețiană.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.