ŞOMAJUL ÎN ZONA EURO DEPĂŞEŞTE TOATE LIMITELE

02.02.2012
Foto: somaj.jpg

Piaţa forţei de muncă din zona euro a revenit la timpurile cînd încă nu era o monedă unică. În luna decembrie a anului trecut, alte 20 mii de europeni au venit la bursa de muncă, iar rata şomajului în zona euro, pentru prima dată din 1998, a ajuns la 10,4% (16,5 milioane de persoane). Campionul la acest capitol este Spania: potrivit datelor serviciului "Eurostat", în această ţară rămîn fără locuri de muncă 22,9% din populaţia activă.

 

"Nu am de lucru din iulie 2010. Cred că voi fi nevoit să plec din Spania în Statele Unite, pentru că aici nu este nimic de găsit. Toţi membrii familiei mele sînt şomeri, în ţară sînt foarte puţini bani şi nici o perspectivă în viitor", susţine Alex, înregistrat la bursa de muncă din Madrid.

 

În căutarea de lucru, populaţia din sudul Europei merge nu numai peste ocean. Conform statisticilor, doar în prima jumătate a anului 2011, fluxul de imigranţi din alte ţări ale UE în Germania a crescut cu 20%. Şi aceasta este clar – rata şomajului în Germania se află în constantă scădere: în decembrie, acest indicator a fost minim în ultimele două decenii – 6,8%. În ianuarie, nivelul şomaj, ţinînd cont de factorii sezonieri, a căzut din nou – pînă la 6,7%.

 

În Germania, în schimb, există o lipsă de lucrători calificaţi. "Pînă acum simţim efectele redresării economice. Şi, după cum puteţi vedea, analizînd situaţia din diferite sectoare şi regiuni, companiilor li este dificil să găsească angajaţi calificaţi", spune ministrul Muncii Ursula von der Leyen.

 

De ce Germania a fost pregătită pentru criza paneuropeană mai bine decît vecinii ei? Analiştii consideră că acest fapt se datorează reformelor structurale dureroase ale pieţei forţei de muncă şi asigurări sociale pe care germanii le-au efectuat încă la începutul anilor 2000.


Sursa: euronews

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.