75% DIN COPIII CU VÎRSTE ÎNTRE 12-16 ANI PASIONAŢI DE INTERNET

08.02.2012
Foto: point.md

Aproximativ 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, dintre care 80% din mediul urban şi 70% din mediul rural, folosesc internetul, arată datele studiului „Copiii din R.Moldova: si(n)guri online?”, realizat de Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”, informează agenția Infotag.

 

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1,347 copii din 59 de localităţi din Moldova. Vicepreşedinta Centrului, responsabil de studiu, Daniela Misail-Nichitin, a menţionat că 89% din copiii care utilizează internetul fac acest lucru pentru a vizita profilul personal de pe reţelele de socializare, 88% pentru a pregăti temele, 77% pentru expedierea/recepţionarea mesajelor şi 75% pentru vizionarea filmelor sau clipurilor video. „În medie copiii stau în continuu câte 3-4 ore pe internet. 15% dintre ei stau câte 5-6 ore, iar 6% stau 7-8 ore şi mai mult. Totodată, 3/4 din cei care navighează noaptea pe internet sunt băieţi, preponderent din mediul rural”, a spus sursa citată.

 

Vicepreşedinta Centrului a mai menţionat că studiul a relevat faptul că din cei peste o mie de copii care au făcut cunoştinţă prin intermediul spaţiului virtual cu persoane străine, 7% au primit propuneri indecente. „Este îngrijorător faptul că cu cât vârsta copiilor este mai mare, cu atât şi numărul celor care primesc propuneri indecente este mai mare. Prin urmare, este o legătură directă între vârsta copilului şi riscurile la care se expune acesta comunicând cu persoane din alte ţări”, a spus Daniela Misail-Nichitin. Ea a mai menţionat că una din cele mai negative consecinţe ale utilizării în exces a internetului este faptul că copiii se desocializează şi le este foarte greu să comunice şi să-şi facă noi prieteni în lumea reală.

 

Preşedinta Centrului „La Strada”, Ana Revenco, a menţionat că pentru a preveni dependenţa de internet, precum şi abuzurile la care ar putea fi supuşi copiii utilizând spaţiul virtual, părinţii şi profesorii trebuie să fie cei care să-i ghideze şi să-i atenţioneze cu privire la riscurile la care se supun. „Este alarmantă cifra copiilor care intră în spaţiul virtual. Însă aşa cum internetul a devenit o realitate în lumea contemporană, copiii trebuie protejaţi de efectele negative ale lumii virtuale. Acest lucru poate fi făcut doar printr-o comunicare deschisă cu ei, pentru a le stabili interesele”, a spus Ana Revenco.

 

În final, autorii studiului mai recomandă ca în scopul diminuării riscurilor online pentru copii, toate calculatoarele din şcoli să fie asigurate cu programe filtre, care nu ar permite accesarea unor site-uri, să fie instituit un serviciu naţional de informare şi consiliere – Linia Fierbinte, precum şi să fie creat un website specializat pe aspectele siguranţei online.

 

Sursa: stirilocale.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.