ABSOLVENŢI AI PRESTIGIOASEI UNIVERSITĂŢI OXFORD AJUNG OSPĂTARI SAU BARMANI

29.02.2012
Foto: dooyoo.co.uk

Foarte mulţi absolvenţi ai renumitei universităţi britanice Oxford ajung să lucreze ca ospătari, chelneriţe, barmani, şi nu contabili sau ingineri mecanici, potrivit pregătirii lor, arată un studiu citat de publicaţia "The Telegraph".


Pentru prima dată, instituţia a dat publicităţii detalii legate de primul loc de muncă al absolvenţilor, la şase luni după terminarea studiilor.


Raportul arată situaţia disperată a pieţei forţei de muncă şi faptul că, în timp ce unii au reuşit să găsească slujbe de doctori, bancheri sau consultanţi în management, alţii se străduiesc să îşi lanseze, într-un fel sau altul, cariera.


Din 3 500 de studenţi care au răspuns la chestionare, aproape 200 lucrează în posturi care nu necesită studii superioare, cum ar fi funcţionar la ghişeu, asistent de vînzări sau ospătar. Printre cele mai des întîlnite locuri de muncă ocupate de absolvenţi, la şase luni după se au părăsit Universitatea Oxford, s-au aflat: analişti financiari şi de investiţii, cercetători, profesori, consultanţi în management, directori executivi în marketing şi publicitate.

 

Rata de şomaj în rîndul absolvenţilor, care atinge niveluri record de 25% la nivelul ţării, este de 6% în cazul celor de la Oxford, dar variază în funcţie de facultăţi şi departamente.


Studiul relevă că cel mai bine plătiţi absolvenţi cîştigă 36 000 de lire sterline pe an, după ce au absolvit un curs de şase luni, şi sînt cei de la Keble, unul dintre cele mai renumite Colegii de la Oxford, unde predau profesori de prestigiu. Studenţii în ultimul an la Oxford, bărbaţi, cîştigă, la început, 45 000 de lire sterline pe an, comparativ cu 26 000 de lire, cu cît sînt plătite colegele lor, ceea ce arată o diferenţă de venit în funcţie de gen, în majoritatea domeniilor.


La scrierea articolului au fost utilizate materialele publicate de evx.ro.
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.