CEA MAI ORIGINALĂ ARHITECTURĂ ÎN LUME

20.02.2012

Golden Pyramid House
"Piramida de Aur" a fost construită în Wadsworth, statul Illinois, SUA. Clădirea este folosită ca hotel. Golden Pyramid House este o reşedinţă privată, care, o perioadă destul de îndelungată, a fost deschisă pentru turişti. Clădirea găzduieşte un magazin de suvenire. Ultimul timp, porţile sînt permanent închise.

 

 

Habitat 67
Habitat 67 este un complex rezidenţial, realizat după proiectul lui Moshe Safdie. Complexul este situat în Montreal, Canada, şi construit special pentru World Expo-67, pentru a demonstra capacităţile locuinţelor modulare ieftine. Scopul proiectului a fost utilizarea ”modulelor” concrete interconectate pentru a crea o reşedinţă privată elegantă. Oricît ar fi de straniu, dar din cauza faimei arhitecturale de Habitat 67, apartamentele menţionate în prezent sînt destul de scumpe.

 


The Wilson Hall
Mărețul Wilson Hall cu 16 etaje se înalţă deasupra peisajul rural din Illinois. Arhitectul s-a inspirat de la catedrala gotică din Beauvais, Franţa. Clădirea Centrului de fizică ”Enrico Fermi Fermilab” este numită în cinstea primului director şi arhitect Robert Rathbun Wilson. Acest obiect modern a fost construit în anii 1971-1974. Textura unică a pereţilor exteriori este creată prin metoda clătinării formelor la turnarea betonului. Turnurile gemene, începînd cu etajul şapte, sînt legate de galerii. Clădirea serveşte ca sediu pentru personalul de administraţie al laboratorului, conţine mai multe laboratoare, oferă locuri excelente de creaţie pentru mii de oameni de ştiinţă.

 

 

Casa cocoşată
Una dintre cele mai bizare construcţii de pe Pămînt este aripa nouă a centrului comercial din Sopot (Polonia), poreclită ”Casa cocoșată”. Faţada pare a fi modelată nereuşit din plastilină. Şi, într-adevăr, această clădire nu are linii şi unghiuri drepte. Linia pereţilor, ferestrelor şi uşilor se întinde în formă de valuri pe toată faţada clădirii. Clădirea ciudată, construită de arhitecţii Szotynscy şi Zaleski, inspiraţi din diferite desene din basm, găzduieşte multe apartamente, cafenele şi magazine. Cele mai multe proteste împotriva clădirii nu parvin de la persoane care se află înăuntru, ci de la cei care se uită la ea.

 

 

Steel House
Clădirea proiectată şi construită de artistul Robert Bruno este situată în Lubbock, Texas. Ideea s-a născut la Bruno, după finalizarea unei sculpturi de oţel. Bruno s-a întrebat ce ar putea să se întîmple, dacă el ar merge în interiorul sculpturii. Construcţia, care cîntăreşte 110 tone de oţel, a fost construită prin sudarea plăcilor de oţel în formă de cupolă – ca centru al structurii.

 


Mushroom aka Tree house
Casa care arată ca o ciupercă a fost proiectată şi construită de profesorul de la Universitatea din Cincinnati (Ohio, Statele Unite ale Americii), arhitectul Terry Brown. În 2006, casa a fost pusă în vînzare pentru 400 000 de dolari.

 


Casa-Brad
Această casă a fost construită în Tokyo în 1994 după proiectul arhitectului Kiyonori Kikutake şi, datorită structurii sale conice în mai multe trepte, se aseamănă cu un brad. Clădirea a fost realizată la comanda Hotel Sofitel şi găzduieşte un hotel cu peste 72 de camere, 11 apartamente lux și 5 săli pentru întîlniri de afaceri. În 2000, casa a fost complet renovată, însă forma ei a rămas aceeaşi. Un hotel de lux din reţeaua ”Sofitel” din Tokyo de la distanţă se aseamănă cu un brad, din apropiere, casa captivează prin formele sculptate. Autorii proiectului, inspiraţi de legende şi castele medievale din Japonia, au adăugat la vechile forme o notă de modernitate şi de fantezie, identificînd clădirea cu cea mai frumoasă din lume prinţesă japoneză. În pofida formei rafinate, clădirea a fost construită din beton şi vopsită intr-o culoare alb neutru.

 


The Basket Buiding
Această clădire în Ohio este patria Statului Major al principalului producător american de coşuri şi este construită ca să semene cu unul dintre produsele foarte solicitate – coşul. Iniţial, fondatorul Dave Longeybrdzher a dorit ca fiecare clădire a companiei să aibă o formă de coş, însă dorinţele lui nu au fost îndeplinite, pentru că după moartea sa fiicele lui au respins planurile de a construi mai multe clădiri de acest gen.

 


Project Expo 2012 în Polonia
Proiectul clădirii principale Expo 2012 pentru Wroclaw a fost realizat de arhitectul spaniol Vincent Guallart.

 


Staţia de radiodifuziune în Cracovia
În acest complex neobişnuit, parcă construit de extratereştri, se află sediul central al postului de radio polonez RMF FM (Cracovia, Polonia).

 

Sursa: m-impulse.net
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.