DESCOPERĂ MOLDOVA: CETATEA SOROCA

05.09.2012
Foto: literaturasiarta.md

Se găsește în mijlocul orașului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chișinău. În perioada medievală cetatea Soroca făcea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei, care includea: 4 cetăți la Nistru, 2 cetăți pe Dunăre și 3 cetăți în nordul țării. În așa fel, cu un adevărat “brîu de cetăți din piatră”, erau protejate hotarele țării. Cetatea Soroca a fost construită la trecătoarea peste Nistru pe locul unor fortificații mai vechi. La 1499, din porunca Voievodului Ștefan cel Mare, este înîlțată o cetate patrată din lemn pe locul fortăreței genoveze Olihonia (Alciona). Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareș, cetatea este rezidită din temelie de piatră, așa cum o vedem și astăzi, adică rotundă cu diametrul de 37,5 m și cu cinci bastioane egal depărtate între ele. Meșterii au pus la baza calculelor lor legea supremă a armoniei “secțiunea de aur”, fapt care face cetatea unicală printre mostrele de arhitectura defensivă din Europa.

 

Cetatea Soroca mai este cunoscută și drept loc unde s-au întrunit oștirile moldovene sub conducerea celebrului om de stat Dimitrie Cantemir și armatele rusești conduse de țarul Petru I în timpul campaniei de la Prut împotriva ostașilor turci în a. 1711. În cetate au mai fost: Bogdan Hmelnițchi, Timus Hmelnițchi, Alexandru Suvorov ș.a.


Fortăreața este unicul monument medieval din Moldova, care s-a păstrat așa cum l-au conceput meșterii, iar în bastionul de la intrare există o biserică mică militară.


Sursa: travel.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.