FOTO MODUL INCREDIBIL ÎN CARE BRITANICII SPIONAU ÎN RUSIA

20.01.2012
Foto: the guardian

Un apropiat al fostului premier britanic Tony Blair a recunoscut într-un documentar al BBC că acuzaţiile de spionaj aduse Londrei în 2006 din partea Rusiei erau fondate, după ce o rocă falsă ce conţinea echipamente electronice a fost descoperită la Moscova, relatează AFP.


Jonathan Powell, şeful de cabinet al lui Tony Blair, a recunoscut că "roca falsă era jenantă" şi că "în mod evident ruşii au descoperit-o la un moment dat şi o păstrau ascunsă pentru a o putea folosi în scopuri politice". "Ne-au prins cu mîţa-n sac", a declarat acesta.


Rusia a acuzat Marea Britanie, în ianuarie 2006, de spionaj, dar nici un oficial britanic nu a recunoscut acest fapt.


Televiziunea rusă a transmis în acea perioadă un film arătînd roca falsă şi acuzînd agenţii britanici că au ascuns echipamente de supraveghere în aceasta. Echipamentele le permiteau spionilor aflaţi în slujba Marii Britanii să strîngă informaţii care apoi erau încărcate pe calculator de angajaţi ai ambasadei britanice, explica televiziunea rusă.


Serviciul de Securitate FSB a folosit subiectul "falsei roci" pentru a stabili o legătură între presupusa finanţare acordată de serviciile secrete britanice unor grupări care apără drepturile omului, şi asociaţii în favoarea democraţiei.


În urma unei campanii asupra presupuselor finanţări ale Occidentului către unele asociaţii, preşedintele de atunci, Vladimir Putin, a introdus o lege prin care se restrîngea activitatea mai multor organizaţii negurvenamentale, închizînd mai multe ONG-uri.


La momentul difuzării acestui film, Tony Blair a negat toate acuzaţiile şi orice legătură secretă cu ONG-urile ruse.


Sursa: realitatea.net
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.