GRECIA A DECIS SĂ DEPĂȘEASCĂ CRIZA PRIN CREAREA UNOR ZONE ECONOMICE SPECIALE

04.09.2012
Foto: kursiv.kz

Guvernul Greciei negociază cu Comisia Europeană privind crearea zonelor economice speciale. Se presupune că regimul ZES va permite susținerea economiei naționale prin atragerea investițiilor străine în țară.

 

Grecia planifică să creeze zone economice speciale pentru a permite acumularea investițiilor străine în economia națională, anunță Reuters. Conform proiectului de Guvern, acestea vor oferi investitorilor avantaje fiscale si administrative.

 

În prezent, Guvernul elen duce tratative cu Comisia Europeană privind crearea zonelor economice speciale. După cum a anunțat ministrul Dezvoltării, Costis Hatzidakis, regimul ZES va permite sprijinirea economiei naționale.

 

Cu toate acestea, Hatzidakis a remarcat faptul că statutul de zone speciale nu va permite achitarea „salariilor prea mici” angajaților care lucrează acolo. "Codul Muncii va fi pe deplin respectat", a spus el.

 

Grecia suportă al cincilea an de depresiune economică, în timpul căreia Produsul Intern Brut al țării a scăzut cu aproape 20% , iar oficial rata șomajului a ajuns la 23%. Acest lucru obligă statul să recurgă la măsuri netradiționale pentru susţinerea economiei — cum ar fi stabilirea ZES, de obicei utilizate de naţiunile sărace în curs de dezvoltare.

 

În paralel, UE solicită Greciei a să efectueze o serie de reforme structurale, inclusiv o reducere a salariilor din sectorul public și liberalizarea pieței forței de muncă. Atena, la rîndul său, a criticat propunerile și consideră că acestea vor provoca daune suplimentare economiei.

 

Criza economică în Grecia a început în 2008 și a coincis cu declanşarea crizei la nivel global. Mai tîrziu, situația s-a agravat din cauza problemelor legate de datoriile din Atena. Volumul datoriilor constituie 150% din PIB, iar Grecia, în prezent, este lipsită de posibilitatea să plătească datoriile pe cont propriu.


Sursa: news.zn.ua

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.