KIEVUL A ACUZAT CHIŞINĂUL DE SUSTRAGERE A ENERGIEI ELECTRICE UCRAINENE

05.04.2012
Foto: livejournal.com

Ucraina a acuzat Moldova de sustragere a energiei electrice ucrainene. Potrivit unei declaraţii emise de compania naţională „Ukrenergo” care este operatorul sistemului energetic ucrainean, operatorul de sistem moldovenesc ÎS „Moldelectrica”, către 4 aprilie, a sustras circa 30 de milioane de kWh de energie electrică din sistemul energetic unificat al Ucrainei.

 

Reprezentanţii „Ukrenergo” au amintit că, de la 1 aprilie 2012, livrările comerciale de energie electrică pentru Moldova au fost sistate. În aceste condiţii, „Moldelectrica”, în calitate de operator de sistem al Moldovei, trebuie să menţină soldul zero pe secţiunea Ucraina – Moldova şi să acopere consumul de energie electrică din contul majorării capacităţii de generare a Centralei de la Cuciurgan sau alte surse.

 

„Pe perioada negocierilor dintre operatori privind semnarea contractelor de livrare a energiei electrice, toată energia care a traversat hotarul poate fi calificată de către Vama regională Kiev drept contrabandă”, au atenţionat reprezentanţii companiei ucrainene.

 

Amintim că, la 1 aprilie, a expirat contractul privind livrarea energiei electrice din Ucraina în Moldova. Compania ucraineană „DTEK Power Trade” a propus majorarea preţului la energia electrică de la 6,1 pînă la 7,5 cenţi pentru 1 kWh, însă partea moldovenească a respins solicitarea.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.