ROMÂNIA CERE UE ACCELERAREA PROCESULUI PRIVIND LIBERALIZAREA VIZELOR PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

15.10.2012
Foto: voceabasarabiei.net

România cere sprijinul statelor membre ale UE pentru trecerea la faza a doua a Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova. O scrisoare iniţiată de România în acest sens va fi prezentată azi miniştrilor de externe europeni de către ministrul român de externe Titus Corlăţean.


Scrisoarea mai este semnată de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia şi Slovacia. Semnatarii consideră că aceasta ar însemna recunoaşterea progreselor Chişinăului în aplicarea Planului pentru liberalizarea vizelor – un exemplu pentru restul ţărilor din Parteneriatul Estic.


În document se mai menţionează că „autorităţile de la Chişinău s-au concentrat asupra implementării Planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor şi a reformelor adiacente”, iar acest progres „a fost reflectat de ultimul raport de ţară din cadrul Politicii Europene de Vecinătate, salutate cu prilejul Consiliului de cooperare UE-R. Moldova din iunie, precum şi în cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic din iulie”.


În consecinţă, miniştrii europeni de externe consideră că este important ca UE să dea un semnal clar şi să lanseze cea de-a doua fază pentru evaluarea recomandărilor din Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova, urmînd ca decizia să fie comunicată în concluziile Consiliului pentru Afaceri Externe, care se va întruni în luna noiembrie.


Sursa: epresa.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.