STATELE NON-EURO TREBUIE SĂ CONTRIBUIE CU 50 DE MILIARDE DE EURO LA FMI

13.12.2011
Foto:nr2.ru

Statele UE din afara zonei euro ar trebui să contribuie, prin băncile centrale, cu 50 de miliarde euro la împrumuturile în valoare totală de 200 de miliarde euro pe care Uniunea Europeană vrea să le acorde Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru combaterea crizei. Premierul Emil Boc a declarat, la RRA, că România nu va fi obligată să participe la plata celor 50 de miliarde de euro pentru FMI.

 

România ar putea contribui alături de celelalte state europene cu 200 de miliarde de euro către FMI. Potrivit comunicatului transmis la finele discuţiilor de joi, statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.

 

Astfel, statele din zona euro ar urma să contribuie cu 150 miliarde euro, iar băncile centrale ale ţărilor din afara zonei euro ar trebui să vină cu alte 50 miliarde euro, potrivit Bloomberg.

Consiliul UE invită "comunitatea internaţională" să aducă contribuţii similare la resursele FMI.

 

Şefii de stat sau de guvern din UE au convenit, joi seară, la prima sesiune a summit-ului care continuă vineri, două seturi de măsuri, pe termen mediu şi lung, respectiv pe termen scurt, pentru a combate criza datoriilor de stat şi pentru a rezolva dezechilibrele şi deficienţele care stau la baza problemelor.

 

Dintre măsurile cu efect imediat, liderii UE vor consolidarea de urgenţă a Fondului European de Stabilitate Financiară, devansarea înfiinţării Mecanismului European de Stabilitate pînă la jumătatea anului viitor, finanţarea corespunzătoare a celor două mecanisme pentru a asigura derularea programelor de urgenţă, şi invitarea statelor UE şi a comunităţii internaţionale să acorde împrumuturi de urgenţă către FMI pentru a asigura capacitatea de intervenţie a creditorului de la Washington.

 

Pe termen lung, UE vizează progresul către integrare fiscală şi coordonarea politicilor economice. Cele mai importante măsuri de guvernanţă fiscală adoptate joi vor fi incluse într-un tratat semnat de statele din zona euro, la care vor subscrie şi şase ţări non-euro, printre care şi România.


Sursa: rtv.net

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.