SUEDIA ARE NEVOIE DE IMIGRANŢI

04.08.2015
 

În viitor, Suedia va avea nevoie de tot mai mulţi migranţi care să ocupe locurile de muncă disponibile. Acest trend ia naştere în contextul în care numărul joburilor creşte, iar populaţia nativă continuă să scadă.

 

Tot mai multe locuri de muncă din Suedia vor fi ocupate în viitor de străini. Aceasta este „prognoza” specialiştilor, având în vedere că cele mai mai recente dată arată că deşi numărul joburilor creşte, populaţia nativă continuă să scadă.

 

Numărul imigranţilor din această ţară a crescut de la 11.200 în ianuarie, la 16.800 în iunie, scrie thelocal.se, citând Serviciul suedez pentru ocuparea forţei de muncă, citează gandul.info.

 

O explicaţie pentru acest trend este scăderea numărului nativilor suedezi cu vârsta cuprinsă între 16-64 de ani, fapt ce a atras muncitori din alte ţări. Începând din 2008, populaţia suedeză aptă de muncă s-a micşorat cu circa 22.000 de persoane anual, mai precizează sursa citată.

 

Cererea de forţă de muncă străină se resimte cel mai tare în sectorul serviciilor, precum cele de curăţenie şi mentenanţă.

 

„Acestea (serviciile, n. red) supravieţuiesc acum pentru că putem recruta persoane din alte ţări”, a explicat Ulf Lindberg, reprezentant al organizaţiei Almega. „Fără ei, acest sector nu ar mai funcţiona”, a adăugat el.

 

Totuşi, cu aceeaşi problemă se confruntă şi alte domenii de activitate: „Nici economişti sau ingineri suedezi nu sunt prea mulţi. Drept urmare, există o cerere foarte mare pentru absolvenţi străini”, a mai precizat Lindberg.

 

Cei mai mulţi dintre imigranţii în Suedia sunt însă specialişti IT, veniţi din India, Rusia şi estul Europei.

 

Sursa: bani.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.