TOPUL ŢĂRILOR CU CEI MAI SĂNĂTOŞI OAMENI

12.08.2013
Foto: tcpersonaltraining.com

Ei trăiesc perfect pînă la 90 de ani şi adesea depăşesc nivelul de 100 de ani. Existenţa lor se distinge prin sănătate, dar motivele care stau la bază, preponderent sînt legate de cultură. De fapt, la mijloc nu e doar faptul că unele persoane au grijă de ele însele. Este un fenomen la nivel naţional, bazat pe stilul de viaţă.


De ce unele ţări devin casă pentru cei mai fericiţi şi sănătoşi oameni din lume? Ce mănîncă ei? Prin ce diferă obiceiurile lor cotidiene de cele din alte societăţi? Autorul Planet Green dezvăluie o similitudine excepţională între aceste naţiuni sănătoase, împrăştiate prin tot globul.


1. Islanda
Din cauza populaţiei mici, Islanda este una dintre ţările cel mai puţin poluate din lume. Însă aerul curat nu este singura cauză a sănătății islandezilor. De asemenea, locuitorii ei reuşesc în exerciţii fizice. Din cauza vremii reci, pe durata unei mari părți a anului, locuitorii din Islanda fac gimnastică, inclusiv pentru a învinge ipohondria de iarnă. Islandezii au una dintre cele mai mari speranțe de viață (72 de ani pentru bărbaţi şi 74 pentru femei). De asemenea, în Islanda se atestă una dintre cele mai mici mortalităţi infantile (2 decese la 1000 de copii). Revista Forbes a apreciat Islanda ca fiind cea mai sănătoasă ţară din lume.

 


2. Japonia
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat ţările în care oamenii trăiesc complet sănătoşi pentru cea mai lungă perioadă de timp. Japonia este în fruntea listei cu 74,5 de ani. Acest lucru se datorează, în mare parte, rației alimentare. "Fiecare fel de bucate în Japonia arată ca o operă de artă. Mîncarea este în același timp frumoasă, delicioasă şi simplă", a spus expertul de fitness, Harley Pasternak, pentru revista Empower News Magazine. "Ei sînt cei mai mari consumatori de peşte, soia, alge marine şi ceai verde din lume. Atunci cînd sînt deja sătui la 80%, ei fac o pauză şi aşteaptă 10 minute, apoi decid dacă vor continua sau nu. Şi, în cele mai multe cazuri, aceștia se dovedesc a fi sătui şi nu simt necesitatea de a continua masa".

 


3. Suedia
”Politicile publice încurajează stilul de viaţă sănătos, inclusiv echilibrul pozitiv dintre muncă şi odihnă. Populaţia preferă jocurile în aer liber, iar acest lucru este stimulat și de peisaje fascinante, dealuri, munţi şi lacuri glaciare”, scrie National Geographic. În plus, în virtutea amplasării geografice a țării, rația alimentară a populaţiei suedeze conţine cantităţi mari de peşte şi de acizi omega. Metodele de preparare, la fel, demonstrează starea de sănătate a naţiunii. În loc de a folosi ulei din abundenţă, suedezii fierb, murează, afumă şi usucă produsele.

 


4. Okinawa
Okinawa este o prefectură din Japonia. Cu toate acestea, ea merită o atenţie specială, întrucît se presupune că acolo trăiesc cei mai sănătoşi oameni de pe pămînt. Potrivit unui studiu, Okinawa Centenarian (Longevivii din Okinawa), coeficientul longevivilor care au atins vîrsta de 100 de ani aici este cel mai înalt din lume – aproximativ 50 de persoane la 100 000 de oameni. Tot aici locuiesc şi ”superlongevivii” – oameni care au atins vîrsta de 110 ani. Locuitorii Okinawei explică viaţă lor sănătoasă şi fericită prin faptul că consumă tone de fructe şi de legume autohtone, precum şi tofu (caş din soia) şi alge de mare. Viaţa lor este, de asemenea, caracterizată printr-o activitate cotidiană intensă şi stres relativ scăzut.

 


5. Noua Zeelandă
Ca şi în Islanda, densitatea mică a populaţiei şi poluarea redusă au făcut din Noua Zeelanda un loc perfect pentru a fi locuit. Neozeelandezilor le plac activităţile în aer liber cum ar fi turismul pietonal, campaniile turistice cu popasurile în natură, pescuitul. În general, această ţară este un loc minunat pentru a porni pe calea unui stil de viaţă sănătos. Oriunde aţi locui, întotdeauna sînteţi la 90 de minute de mers pînă la ocean. "În plus, aici abundă produsele naturale sănătoase. Noi mîncăm produse marine proaspete (deseori le prindem noi înşine) şi fructe şi legume organice autohtone. Aici toată lumea cultivă ceva şi scoate recolta lor la vînzare. Noi luăm salata de la şcoala în care învaţă copiii noştri, avocado – din grădina proprie, iar fructele de kiwi, mere şi prune – de la vecinii noştri", povesteşte Jill Chalmers, care s-a mutat la Noua Zeelanda la soţul ei.

 


6. Sardinia
Sardinia este o regiune autonomă din Italia, unde locuieşte un număr mare de longevivii centenari. În Sardinia se simte sentimentul de comunitate. Oamenii au legături strînse, iar majoritatea persoanelor în etate trăiesc cu familiile lor. Bărbaţii aici deseori lucrează ca pastori şi parcurg cîte 5 mile (8 km) pe zi. Dieta lor se constituie din lipii din cereale integrale, fasole verde, roşii, ierburi, usturoi, diverse legume, ulei de măsline şi brînză pecorino de la oile păscute (cu un conţinut sporit de Omega 3).

 


7. Finlanda
Potrivit datelor, prezentate de revista Forbes, numai cu 30 de ani în urmă, Finlanda a fost lovită de una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din cauza insuficienţei cardiace. Ca urmare, ţara a luat măsuri decisive pentru a promova un stil de viaţă sănătos. Numărul fumătorilor a scăzut semnificativ, în timp ce consumul de fructe şi legume aproape că s-a dublat. Este o dovadă că poate fi atins orice scop, dacă este dorință.

 


Deşi viaţa lungă și sănătoasă depinde de numeroşi factori, aceste ţări sus-numite au multe în comun. Multe dintre ele nu sînt afectate de poluare, dau prioritate controlului stresului şi echilibrului favorabil dintre muncă şi odihnă. Ei consumă foarte rar carne, daca o consumă în genere. Sursa de proteine este peştele şi tofu. Pe lîngă acestea, populaţia consumă fructe şi legume autohtone din belșug.


Sursa: facepla.net

 


 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.