UNGARIA ARE UN NOU AMBASADOR ÎN MOLDOVA

17.10.2012
Foto: agerpres.ro

Astăzi, în incinta Ambasadei Ungariei la Chișinău s-a desfășurat conferința de presă în cadrul căreia a fost prezentat noul Ambasador al Ungariei, Excelența sa Mátyás Szilágyi.


În cadrul întîlnirii sale cu reprezentanții mass media, Ambasadorul Ungariei a evidențiat importanța relațiilor bilaterale îndelungate stabilite între țări, care au făcut ca Moldova să devină un partener bun și privilegiat al Ungariei. Integrarea europeană și existența unei perspective clare este un pas foarte important, consideră Ambasadorul. „Sîntem adepții semnării cît mai curînde a acordului de asociere și a acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, ce va fi posibil după finalizarea analizelor politice la sfîrșitul anului 2013”. Înaintarea Republicii Moldova în procesul liberalizării regimului de vize și chiar stabilirea unui regim fără vize este considerată drept un obiectiv important ce urmează a fi atins. Ungaria a fost printre primele state care a recunoscut independența Republicii Moldova după desființarea URSS.


Ambasadorul Ungariei, Excelența sa Mátyás Szilágyi, a anunțat astăzi despre aderarea Norvegiei la Centrul Comun de Vize (CCV), ce urmează a fi efectuată după încheierea perioadei de finalizare și perfectare a procedurii legale. Acest fapt înseamnă că, în perioada imediat următoare, cetățenii Republicii Moldova vor putea depune la CCV cereri pentru vize de scurtă ședere, care permit călătorii în spațiul Schengen pentru o perioadă ce nu depășește termenul de 90 de zile. VIZA.md aduce la cunoștința că, la momentul de față, aplicarea pentru viză în Norvegia se efectuează la Ambasada Regală a Norvegiei în România.


Centrul Comun de Vize a fost fondat la Chișinău pe 25 aprilie 2007. Pe durata funcționării sale, instituția a eliberat 13 mii 665 de vize, solicitate fiind 14 mii 667, fapt ce denotă un procentaj foarte mic al ratei de refuz. Cele mai solicitate vize sînt pentru destinațiile: Grecia (38-40% din solicitări), Austria, Olanda și țările vestice. Excelența Sa Mátyás Szilágyi consideră că existența Centrului Comun de Vize este o istorie de succes și are un rol important în facilitarea procesului de eliberare a vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova. „Sîntem empatici și sensibili față de problemele liberei circulații, de aceea vom face tot posibilul pentru cetățenii moldoveni întru facilitarea circulației lor”, a declarat Excelența Sa Mátyás Szilágyi.


VIZA.md comunică că Excelența Sa Mátyás Szilágyi a înmînat scrisorile de acreditare Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe data 11 octombrie curent.


Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.