(VIDEO) DATE, FAPTE ȘI REALITĂȚI DIASPORALE ÎNGROZITOARE

27.09.2016
Date, fapte și realități diasporale îngrozitoare
Foto: viza.md

Recent, la Chișinău a fost publicată lucrarea științifică ,,Moldovenii în Italia. Globalizarea, efectele migrației și asocierea diasporală”, semnată de Tatiana Nogailîc, Președintele Asociației Assomoldave din or. Roma. Studiul conține un bogat material factologic și statistic imprimat din trăirile și experiența personală a autoarei.

 

Tatiana Nogailîc vinecu sugestii și concluzii relevante despre rolul asociației în rîndul femeilor, ca formă de agregare care facilitează socializarea informarea reciprocă, conștientizarea drepturilor și a obligațiilor, integrarea în societatea țării-gazdă și menținerea legăturilor cu Republica Moldova.

 

Varavara VIZIR, traducător, mediator Intercultural: «Lucrarea Tatianei Nogailîc este un mic pas spre cunoaștere, un epizod din viața și soarta moldovenilor speriați, preocupați, disperați care și-au transformat teama în forță și curaj, luînd drumul pribegiei. La fel și Tatiana, trecînd prin toate încercările, aduce mărturia sa utilă în această cărțulie. O mărturie fie personală, dar și comună. O lucrarea științifică cu date, fapte și realități îngrozitoare. O aduce ca o rugă de iertare în fața părinților săi pentru trădarea și părăsirea pămîntului lor, a strămoșilor lor, pentru că n-a fost alături de ei în ultimele zile de viață.

 

Tatiana cu această lucrarea li se alătură tuturor moldovenilor plecați, moldoveni care și-au lăsat copii, care se simt într-un fel vinovați pentru plecarea lor. Această perpetuă vinovăție, pare paradoxal, dar dragostea lor pentru pămîntul natal este extraordinar de mare, pînă la lacrimi. Lacrimi de dor, lacrimi amare…»

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.