ZBORUL LIBER RĂMÎNE INTERZIS!

22.01.2013
Foto: myvin.com.ua

Orice persoană care îşi dorește să efectueze un zbor cu parapanta trebuie să deţină o serie de aprobări din partea Autorităţii Aeronautice Civile. Pilotul este considerat căpitan de vas, iar parapanta, conform legii, este tratată drept vas aeronautic. Aceste reglementari au trezit o serie de nemulţumiri din partea sportivilor care practică paraglidingul. În curînd, Parlamentul Republicii Moldova va trebui să adopte o nouă lege a aviaţiei civile conform standardelor europene, însa nu se ştie, deocamdată, dacă vor fi efectuate modificări conform cerinţelor federaţiilor sportive de profil.

 

Potrivit lui Vladimir Baltag, preşedintele Federaţiei de Paragliding, aceste prevederi sînt ridicole. "În ce ţară s-a mai văzut ca un sportiv sa aibă nevoie de atîtea certificate din partea autorităţii aeronautice? Noi nu putem organiza competiţii în ţară, pentru că participanţii străini trebuie, la rîndul lor, să meargă pentru tot felul de autorizaţii şi carnete de pilot pentru a sări cu parapanta. In 2012, s-a ajuns la primul caz de condamnare a unei persoane, pentru că a încercat să zboare cu parapanta", a conchis Vladimir Baltag.

 

Valeriu Luca, şef de direcţie CAA, susţine că aceste condiţii sînt impuse pentru că, anul trecut, numărul de cazuri de contrabandă efectuate cu parpanta s-a triplat. "Ei vor să zboare, dar nu vor să răspundă de nimic. Ce se întîmplă dacă un pilot efectuează un zbor la înălţime şi provoacă un accident?", a declarat Valeriu Luca.

 

Care este legătura dintre cazurile de contrabandă cu înăsprirea cerinţelor din partea CAA rămîne o dilemă pentru reprezentanţii federaţiei de profil. Mulţi dintre sportivi sînt de părere că legea este una defectuoasă şi în cazul în care nu se fac modificări, acest gen de sport ar putea dispărea în Moldova, iar organizarea unor competiţii internaţionale în Moldova rămîne o problemă serioasă.

 

Sursa: noi.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.