BELARUSUL "FĂRĂ VIZE", CONSIDERAT EVENIMENTUL ANULUI 2017

09.12.2017
 

Ziarul belarus "Nașa Niva" l-a inclus în lista personalităților anului, care e pe sfîrșite, pe ministrul MAE Vladimir Makei.

Decretul, adoptat prin contribuția sa activă, de acordare cetățenilor Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii a posibilității de a intra fără vize și de a rămâne pe teritoriul Belarusului a schimbat radical situația de pe piața turismului de intrare, consideră publicația.


"Seara, în centrul orașului Minsk, acum poate fi auzită permanent vorbită limba engleză, italiană și finlandeză. Europenii descoperă pentru ei înșiși o țară necunoscută înainte. Iar acest lucru nu a dus la niciun fel de colaps și nici rata infracționalității nu a devenit mai ridicată", constată jurnaliștii.


Statisticile publicate anterior demonstrează că mai mult de 50.000 de străini au folosit sistemul "fără vize" timp de cinci zile, de la introducerea acestuia în februarie 2017. Cetățenii din 80 de țări ale lumii au primit dreptul de intrare fără vize, ceea ce a transformat Belarusul în una dintre cele mai deschise și mai ospitaliere țări din lume. Dinamica creșterii fluxului turistic de intrare este limitată doar de cîteva restricții: o perioadă relativ scurtă de ședere fără viză - 5 zile - și posibilitatea de intrare numai prin principala zonă de transport aerian a țării - Aeroportul Național "Minsk". Însă deja în viitorul apropiat acești factori de impediment pot fi eliminați.


Potrivit spuselor lui Vladimir Makei, care a oferit, recent, un interviu ziarului Financial Times, în 2018 termenul "fără vize" poate fi extins pînă la 10 sau chiar pînă la 30 de zile. De asemenea, va fi majorat numărul de puncte de control, ceea ce le va permite străinilor să intre în Belarus fără viză, nu numai pe calea aerului, ci și cu trenul și cu automobilul.


De menționat că sistemul Belarusului "fără vize" a fost primit la Moscova cu o iritare nedisimulată. Rusia, care optează în politica sa externă pentru "măsuri simetrice", protejîndu-și zelos granițele de turiști, a întărit imediat regimul de frontieră cu Belarusul, reintroducînd, practic, controlul de frontieră complet. În plus, procesul de introducere a vizei unice de intrare a statului unional, care le-ar fi permis străinilor să călătorească liber atît în Rusia, cît și în Belarus, se pare că a fost blocat.
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.