Poşta
Înregistrare Aţi uitat parola?

EUROPENII VOR PUTEA FOLOSI PRODUSE COSMETICE FABRICATE ÎN REPUBLICA MOLDOVA ©

31.03.2018
 

Europenii vor putea folosi produse cosmetice fabricate în Moldova. Viorica-Cosmetic a început să-și exporte mărfurile în Europa.


Deocamdată, acestea ajung doar în cîteva state printre care România, Bulgaria și Lituania, dar administrația are de gînd să le ducă și în alte țări. Fabrica a fost încurajată să-și extindă piața după ce a primit un grant și consultanță de la Banca Mondială.

 

După ce cosmetica este pregătită în sectorul de producție, ajunge în sala de ambalare. Aici începe etapa finală de pregătire a produsului care va fi dus pe rafturile magazinelor.

Ana FILATOVA, ȘEFA SECȚIEI: “Fetele toarnă produsul în flacoane, le închid cu capace speciale. Ulterior, produsul se îndreaptă spre etapa următoare.”

“Cît reușiți să ambalați pe zi?

- Pînă la 5 mii.

-Spre seară obosiți?

- Puțin."

Produsul capătă aspectul cu care ne-am obișnuit abia după ce i se aplică toate etichetele. Întregul proces este automatizat, iar angajații doar verifică munca făcută de aparate.

“Trebuie să netezim foarte atent și să arate foarte frumos flaconul.”

 

Ana FILATOVA, ȘEFA SECȚIEI: “Se aplică data de ambalare și termenul de valabilitate. În cazul de față este vorba de trei ani pentru că e un gel de duș. Femeile verifică dacă datele au fost aplicate corect.”

În cazul în care produsele sînt pregătite pentru export li se mai aplică încă o etichetă în limba oficială a țării unde urmează să ajungă produsul.

“Punem stichere ca să le trimitem în România astupăm textul, textul rus, în română rămîne și acoperim rusa.”

La final, produsele trec printr-o mașină cu aer cald, apoi rece. Sînt invelite într-o peliculă, după care - împachetate în cutii și depozitate. Recent, produsele Viorica-Cosmetic au început să ajungă și în magazinele din Europa, în special, în România acolo unde a fost deschis și un magazin al companiei.

Maria BORTA, DIRECTORUL COMPANIEI: “Europenii au rămas foarte uimiți și le-a plăcut produsele Viorica-Cosmetic, acum a devenit și o modă să ne întoarcem la mama natură. Atuul nostru e să folosim uleiuri esențiale și ingredinte naturale.”

 

Prin intermediul Proiectului de Ameliorare a Competivitati, finatat de Banca Mondială, compania a primit un grant de 80 de mii de lei care au fost cheltuiți pentru promovare. Totodată compania Viorica-Cosmetic a beneficiat de consultanță și servecii care au ajutat-o să-și găsească parteneri în Europa.

 

Maria BORTA, DIRECTORUL COMPANIEI: “Am venit noi cu inițiativă unde am vrea să găsim partenerii și ne-au făcut un grafic intens, timp de o săptămînă noi am avut întîlniri, în Cehia și Slovacia. Ei ne așteptau deja știau despre noi.”

 

Aurel CASIAN, DIRECTOR PROIECT: “Cu bani puțini s-a reușit un efort extraordinar. Proiect de amelioare a competitivității oferă finanțări agenților economici de Europa pentru cunsultații care au ca scop exportul.”

Viorica-Cosmetic fabrică annual în jur de 300 de tipuri de produse cosmetice și în jur de 70 feluri de parfum. 

Publică un comentariu nou