Poşta
Înregistrare Aţi uitat parola?

CUM PUTEȚI OBȚINE AZIL ÎN SUA

15.12.2016
Cum puteți obține azil în SUA
 

Cine poate primi azil în Statele Unite ale Americii, ce motive pot fi invocate pentru obținerea acestuia și cum se desfășoară procedura citiți în articolul de mai jos.


Diferența dintre azilul temporar și statutul de refugiat constă în faptul că refugiatului, în afară de permisiunea de a rămîne în SUA, îi sînt oferite numeroase facilități: asigurare medicală, posibilitatea de a învăța limba engleză gratuit, permis de muncă, o indemnizație de 400 $ pe lună (acordată în primele opt luni), bonuri pentru alimentație, iar în unele cazuri chiar ajutor pentru arendarea locuinței sau obținerea unui credit.


Puteți solicita azil într-o altă țară numai la frontiera de stat, de exemplu, la aeroport, imediat după sosire, doar cu zbor direct. Statele Unite ale Americii nu sînt o excepție. Dar, puțini știu că cetățenii fostelor republici sovietice pot obține statutul de refugiat, aflîndu-se în țara sa – la Departamentul de Imigrare al Ambasadei SUA, totodată motivele pentru ambele tipuri de imigrație fiind aceleași.


Opinii politice


Cel mai frecvent motiv pentru a se refugia în Statele Unite ale Americii este persecutarea pe criterii politice. Cel mai adesea sînt supuși hărțuirii membrii partidelor de opoziție și cei ai mișcărilor sociale, precum și jurnaliștii presei independente. Statele Unite ale Americii acceptă opozanții, în general, cu mare tragere de inimă; în Rusia, cu aceștia adesea se procedează foarte dur; în Occident considerîndu-i drept luptători pentru libertate. În plus, ele oferă Occidentului un motiv în plus să sublinieze încă o dată nerespectarea normelor democratice de către Rusia.


Drept dovezi ale persecuției pot servi: certificatele medicale, eliberate în urma leziunilor corporale primite, somațiile de a se prezenta la Poliție sau Procuratură, copiile proceselor-verbale ale perchezițiilor și reținerilor, deciziile de intentare a procedurilor penale. Este posibil ca să nu se ajungă la așteptarea persecuțiilor din partea statului, în cazul în care există motive întemeiate de a considera că convingerile politice ale cetățeanului ar putea provoca o confruntare cu autoritățile pe viitor.


Cetățenia și religia

 

În Rusia există mai mult de 190 de naționalități, de aceea conflictele interetnice în țară nu sînt o raritate. Pot conta pe obținerea azilului numai reprezentanții națiunilor netitulare, dar nu este vorba despre întreaga țară, ci despre o regiune, adică un rus are toate șansele să obțină azil în Statele Unite ale Americii, în cazul în care locuiește, de exemplu, în Caucazul de Nord.


Motiv pentru cerere de azil pot fi regulile discriminatorii de la locul de muncă sau de la locul de trai, cazurile de distrugere intenționată a bunurilor și impunerea tradițiilor naționale.


Condiții speciale de obținere a statutului de refugiat în SUA au evreii. În anul 1989, legea americană privind refugiații a fost suplinită cu amendamentul Lautenberg, care prevede norme simplificate pentru reprezentanții acestei naționalități.


Motivele religioase se suprapun în mare măsură cu cele naționale. În principal, de persecuții religioase în Rusia se plîng musulmanii, care se confruntă adesea cu discriminarea la locul de muncă,

interdicții privind desfășurarea ritualurilor și sărbătorilor sale. Dar dacă unii sînt persecutați pentru că împărtășesc islamul, alții, dimpotrivă, pentru refuzul de a fi convertiți în această religie: multe fete musulmane caută să obțină statut de refugiate, din cauza nedorinței lor de a se conforma cu legile și tradițiile stricte ale Shariah-ului. Vor avea mai multe șanse de a obține azil, dacă hărțuirea va pute fi dovedită de către una dintre organizațiile internaționale în domeniul drepturilor omului, de exemplu, Human Rights Watch sau Amnesty International.

 

Orientarea sexuală


Rusia s-a impus pe scena internațională drept o țară destul de homofobă. Vestul își amintește interzicerea paradelor gay la Moscova, reținerea la Murmansk a olandezilor care lucrau la un documentar despre minoritățile sexuale și a altor cazuri cu răsunet de hărțuire a persoanelor cu orientare sexuală netradițională.


SUA a condamnat cel mai activ Rusia pentru astfel de acțiuni și chiar intenționa să boicoteze Jocurile Olimpice de la Soci. De aceea America primește o mulțime de reprezentanți ai comunității LGBT din Rusia. Motive pentru solicitarea azilului pot constitui dovezile aplicării leziunilor corporale sau concedierea de la locul de muncă, dar solicitantul va trebui să dovedească faptul că statul său a refuzat să-i apere interesele.

 

Motive umanitare


Pentru cei cărora li s-a refuzat perfectarea vizei, humanitarian parolee este ultima șansă de a ajunge în Statele Unite ale Americii. Pot obține azil temporar din motive umanitare numai persoanele care se află în afara Statelor Unite ale Americii, iar motiv pentru acest lucru ar putea fi diferite situații de urgență: decesul sau bolile grave ale rudelor care trăiesc în America, necesitatea unei operații medicale sau a unui alt tratament de urgență, chemarea în instanța de judecată ca martor sau inculpat.


Tot la acest capitol sînt incluse cazurile de reunificare a soților, unuia dintre care i-a fost refuzată acordarea vizei. Minusurile humanitarian parolee sînt lipsa facilităților pentru imigranți și imposibilitatea de a călători în afara granițelor Statelor Unite ale Americii, iar dacă această regulă nu este respectată statutul de refugiat este anulat.


Procedura de obținere a azilului


Așadar, în cazul în care ați regăsit printre motivele pentru imigrație unul care să corespundă cazului dvs. este timpul să întreprindeți acțiuni decisive. Solicitantul de azil trebuie să sosească în SUA și neapărat direct din Rusia, deoarece în cazul în care vine tranzit prin alte țări va trebui să explice de ce nu a cerut azil acolo.


Apoi, trebuie să completați formularul I-589, care poate fi găsit pe site-ul Serviciului Cetățenie și Imigrare SUA. În instrucțiunile la formular este indicată adresa la care trebuie să trimiteți chestionarul completat. Apoi urmează procedura de amprentare (de prelevare a amprentelor digitale) și verificarea administrativă. După aceea, în termen de 21 de zile, refugiații vor trebui să fie invitați la un interviu cu un ofițer de imigrare.


Interviul are loc într-unul dintre cele opt oficii, care lucrează cu refugiații. Acestea se află în: Arlington, Chicago, Houston, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco și Newark. Solicitantul de azil poate veni la interviu cu avocat, translator și martori. De asemenea, este nevoie să veniți cu soțul (soția) și copii, în cazul în care ei, de asemenea, planifică să rămînă în SUA. Solicitantul și membrii familiei acestuia sînt intervievați în același timp, dar în diferite birouri, interviul poate avea loc într-o formă destul de dură, căci scopul acestuia este să fie dezvăluite motivele reale ale solicitantului. Decizia ofițerului de imigrare va fi luată, în mod normal, nu mai tîrziu de 60 de zile, din momentul depunerii solicitării. Cazurile complicate pot necesita un interviu suplimentar și sînt examinate timp de jumătate de an.

 

Cotele


Vize de imigrare, din care fac parte și vizele pentru refugiați sînt eliberate conform cotelor stabilite. Pentru cetățenii SUA și persoanele care locuiesc aici permanent (cu excepția rudelor apropiate: soți și copii care nu au atins majoratul) această cotă constituie 480 mii anual, această cifră incluzînd și vizele nerevendicate ale lucrătorilor imigranți. Dintre acestea pentru rude se acordă circa 230 mii, iar pentru acei care doresc să obțină o viză de lucru - 140 de mii pe an. În ceea ce privește cota pentru refugiați, atunci această cifră este numită anual de președinte, în rezultatul consultărilor cu membrii Congresului.


Sursă: selfmadetrip.com

Publică un comentariu nou