TOPUL ŢĂRILOR DUPĂ GRADUL LIBERTĂŢII ECONOMICE PENTRU ANUL 2012

Foto: finance.obozrevatel.com

În clasamentul actualizat al statelor lumii după criteriul libertăţii economice, Republica Moldova s-a clasat pe locul 124 printre 179 de ţări. Datele au fost făcute publice de Centrul american de cercetare „The Heritage Foundation” şi ziarul „The Wall Street Journal”, în ianuarie 2012.

 

Conform scării indicelui libertăţii economice (Index of Economic Freedom), Moldova a acumulat 54,4 puncte, ceea ce determină, conform autorilor clasamentului, aflarea ei printre ţările în care activitatea de antreprenoriat este caracterizată ca fiind „o economie preponderent neliberă”.

 

Alături de R. Moldova, în acest clasament se află India, unde situaţia privind libertatea antreprenoriatului este un pic mai bună şi Niger, care s-a pomenit cu o treaptă mai jos.

 

Dacă e să ne referim doar la vecinii Republicii Moldova în Europa, atunci trebuie să spunem că România se află pe locul 62, devansînd Moldova cu 62 de trepte de clasament, iar Ucrainei i-a revenit locul 163.

 

Cele mai libere ţări din punct de vedere economic, 2012

 Ţara Indice Trend
1 Hong Kong 89,9 0,2
2 Singapore 87,5 0,3
3 Australia 83,1 0,6
4 Noua Zeelandă 82,1 -0,2
5 Elveţia 81,1 -0,8
... ... ... ...
124 Moldova 55,4 -1,3

 

Poziţia de lider în clasament, deja al 18-lea an consecutiv, îi revine Hong Kong-ului, care în acest an a acumulat 89,9 puncte. Acesta este urmat de Singapore, cu o valoare a indicelui de 87,5 şi de Australia – 83,1. În primul grup, „al ţărilor cu economie liberă”, de asemenea au fost incluse state precum Noua Zeelandă (valoarea indicelui – 82,1) şi Elveţia – 81,1.

 

Un şir de schimbări substanţiale s-au produs în primele 10 poziţii ale ratingului, deşi unele state doar s-au schimbat cu locurile între ele. Astfel, de exemplu, Canada, care anterior se încadra în grupul „ţărilor cu economie liberă”, cu o valoare a indicelui de 80,8, în 2012 a trecut în grupul „ţărilor cu o economie preponderent liberă”, acum înregistrînd o valoare a indicelui de 79,9 puncte. Ultimii în top 10 sînt Statele Unite ale Americii, care acum un an se aflau pe locul 9. Autorii studiului accentuează, totodată, că SUA, care erau mereu printre fruntaşi

 

În ce priveşte liberalizarea economică, acum, sub conducerea preşedintelui Obama, îşi înrăutăţesc treptat situaţia. Valoarea indicelui libertăţii economice a ţării a scăzut pe parcursul anului trecut de la 77,8 pînă la 76,3, cheltuielile de stat au atins 40% din valoarea PIB-ului, iar datoria totală a statului a depăşit valoarea economiei.

 

Pe ultima poziţie în grupul ţărilor cu economie neliberă se află Coreea de Nord, cu o valoare a indicelui de 1,0. Autorii studiului subliniază că în această ţară libertatea afacerilor, libertatea investiţiilor, a comerţului, cît şi libertatea financiară lipsesc cu desăvîrşire. Toate operaţiunile de afaceri sînt controlate de stat, nu există un sistem judiciar independent, ba chiar nici noţiunea de proprietate privată.

 

Studiul a fost realizat în 183 de ţări, însă în cazul a 4 state şi anume: Afghanistan, Iran, Liechtenstein şi Sudan, analiştii nu au putut să estimeze valoarea numerică a indicelui, invocînd insuficienţa de date.

 

Din cele 179 de ţări studiate, şi-au îmbunătăţit indicele 75 de state, iar 90 dintre ele şi-au înrăutăţit semnificativ situaţia. Astfel, comparativ cu anul trecut, cele mai slabe rezultate au fost înregistrate în Grecia – valoarea indicelui a scăzut de la 60,3 pînă la 55,4 diferenţa – minus 4,9). Cele mai bune rezultate le-a atins Zimbabwe: pe parcursul unui an, valoarea indicelui a crescut de la 22,1 pînă la 26,3 (diferenţa – plus 4,2).

 

Metoda de calcul:

Indicele Libertăţii Economice (Index of Economic Freedom) reprezintă media aritmetică a 10 indicatori: libertatea afacerilor, comerţului, sectorului financiar, libertatea investiţiilor, a muncii, libertatea monetară şi fiscală, garanţia dreptului de proprietate, amploarea aparatului birocratic şi gradul de protecție împotriva corupţiei. Toate ţările lumii, reprezentate în studiul de faţă, sînt divizate în cinci grupuri convenţionale, conform valorii Indicelui Libertăţii Economice: „cu economie liberă”, „cu economie preponderent liberă”, „cu economie relativ liberă”, cu economie relativ neliberă” şi „cu economie neliberă”


Sursa: The Heritage Foundation, The Wall Street Journal

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.