ITALIA ÎI VA IMPOZITA PE MOLDOVENII REZIDENŢI, CARE AU CASE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

07.01.2012
Foto: vokrugmira.info

Străinii cu rezidenţă în Italia vor avea de plătit un impozit suplimentar către statul italian pentru proprietăţile imobiliare pe care le deţin în ţara de origine. Aceasta este esenţa unei modificări a Codului Fiscal, decisă de guvernul de la Roma la sfîrşitul anului trecut, în cadrul pachetului de austeritate, transmite realitatea.net.

 

Aşa-numitul "impozit pe valoarea imobilelor din străinătate" va fi achitat de toţi cei care au rezidenţă în Italia, inclusiv cetăţeni străini. Astfel, şi moldovenii care muncesc în Italia şi au drept de rezidenţă acolo vor trebui să plătească statului italian pentru casa pe care, eventual, o au cumpărată în Republica Moldova.

 

Valoarea impozitului este de 0,76% din preţul cu care a fost cumpărată locuinţa, din care se va scădea impozitul plătit statului moldovenesc. Dacă actul de proprietate asupra casei nu indică un preţ de achiziţie, se va lua ca referinţă "valoarea de piaţă din locul în care este situat imobilul".

 

Apare întrebarea însă cum fiscul italian va afla dacă moldovenii deţin imobile în Republica Moldova. Teoretic, această informaţie trebuie prezentată în declaraţia de venituri pe care trebuie să o completeze rezidenţii. De facto, însă, mulţi contribuabili uită sau omit să menţioneze imobilele pe care le deţin în străinătate.

 

Potrivit datelor oficiale, cca jumătate de milion de moldoveni muncesc legal peste hotare, dintre care fiecare al treilea preferă Italia.


Sursa: unimedia.md cu referire la realitatea.net

Отправить комментарий

CAPTCHA
Просим вас ответить на вопрос во избежания СПАМ-а
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.