Canada

Emigrarea în Canada, în ultimii ani, a devenit un trend în rîndul imigranților din diverse țări. Ca rezultat al plecării active a cetăţenilor moldoveni în Canada, s-a impus problema de creare a unor organizaţii care să le consolideze drepturile civile şi culturale. Fruntași în această inițiativă au fost „Comunitatea moldovenilor din Québec (CMQ)”, Grupul „Pămînteni”, ”Moldova Canada Link” și ”Comunitatea moldovenilor din Ontario”. Drept obiective de activitate, aceste asociații și-au propus promovarea intereselor comunităţii, facilitarea integrării cetăţenilor noştri în societatea canadiană, organizarea acţiunilor filantropice şi cu destinaţie obştească, stimularea cooperării cu alte asociaţii ale moldovenilor etc.

Cehia

În conformitate cu datele oficiale, în Republica Cehă locuiesc circa 10 milioane de persoane. Ministerul de interne a făcut publice datele referitoare la comunităţile minorităţilor naţionale, din care reiese că comunitatea moldovenească este a 7-a ca mărime. Prima reuniune a moldovenilor şi a persoanelor originare din Moldova a avut loc pe data de 15 februarie 2008. Actualmente, în Republica Cehă este înregistrată doar Asociaţia „Euromoldova”. Pe parcursul ultimilor 10 ani, numărul moldovenilor în această țară a crescut considerabil, ea fiind una dintre destinaţiile preferate în Europa.

Federația Rusă

Federația Rusă este cea mai mare țară în lume după suprafață, ocupînd un vast teritoriu în Europa de Est și Asia de Nord. Principalele atracții turistice ale acestei țări sînt considerate Kremlinul, Piața Roșie, Galeria de Artă Tretiakov, Palatul de iarnă, Centrul istoric al Sankt Petersburgului etc. Ca rezultat al legăturilor istorico-culturale, diaspora moldovenească s-a stabilit pe teritoriul rusesc cîteva secole în urmă.

Franța

Tilul ”Cea mai romantică țară din lume” indubitabil i se potrivește Franței. Turnul Eiffel a devenit nu doar simbolul Parisului, dar și simbolul tuturor îndrăgostiților. Anual, Franța este vizitată de aproximativ 80 de milioane de oameni. Moldovenii la fel preferă această țară nordică, aici sînt înregistrate multiple asociaţii şi organizaţii obşteşti care susţin activ cetăţenii moldoveni şi contribuie la promovarea culturii şi imaginii Republicii Moldova în Franţa.

Italia

Italia se află în topul țărilor lumii după numărul turștilor care o vizitează. Aceeași poziție Italia o păstrează și față de cetățenii moldoveni care aleg această destinație în căutarea unui loc de muncă sau pentru studii. Oficial, în Italia sînt înregistrate peste 50 de asociații ale diasporei moldovenești, printre care: ”Assomoldave”, ”Gazeta Basarabiei”, ”Plai”, ”A.M.I.C.I”, ”Integrazione in Italia”, ”Mihai Eminescu” ș.a. Relațiile bilaterale între Italia și Moldova au fost stabilite la 21 februarie 1992.

Republica Libaneză

Republica Libaneză este situată pe țărmul estic al Mării Mediterane, în Asia de Sud Est. Aici locuiesc aproximativ 400 de cetăţeni moldoveni, majoritatea lor imigrînd prin intermediul încheierii unui contract de muncă sau obţinînd viză turistică. În anul 2009, a fost înființată Asociaţia de prietenie moldo-libaneză, care contribuie la integrarea treptată a cetăţenilor moldoveni, păstrarea valorilor naţional-culturale, promovarea imaginii Patriei şi a tradiţiilor, combaterea traficului de fiinţe umane, a muncii ilegale etc. Relațiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Libaneză au fost stabilite la 8 iunie 1994.

Spania

Spania este situată în sud-vestul continentului european și este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. În conformitate cu datele publicate de prima revistă pentru imigranții moldoveni „Pro Diaspora”, moldovenii ce au reședință legală în Regatul Spaniei, constituie aproximativ 0,05% din totalul persoanelor venite în căutarea unui loc de muncă. Cea mai mare parte din ei se stabilesc cu traiul în regiunile: Barcelona, Madrid, Valencia şi Santander. Prima asociație a moldovenilor a fost creată în anul 2001 și poartă denumirea Asociația ”Rumano-Moldavo-Hispano Trajano-Madrid”.

Diaspore moldovenești
Caută diaspora