ÎN CĂUTAREA TEZAURULUI BULGARIEI. P.2 ©

24.08.2021

 

 

Legendarul cap

La nord-est de Varna mai există un loc preferat de turiști – capul Kaliakra. El iese în mare la aproximativ 2 km, și este o rezervație naturală și arheologică, care face parte din top 100 cele mai atractive locuri din Bulgaria. Chiar dacă este dificil să pășești doi kilometru sub soarele arzător, există mulți doritori de a face acest drum. Aici, la marginea capului, poți vedea cum se întretaie curenții marini, poți vedea că apa este de diferite culori pe ambele părți. Poți admira ruinele cetății tracice Tirizis, fondată în prima jumătate a sec. IV î.e.n. Istoricul antic Strabon scrie, că pe timpul colonizării macedonene, Tirizis a devenit cetatea lui Lisimah, succesorul lui Alexandru Macedon, care a ascuns bogății nenumărate în peșterile capului. Însă acestea așa și nu au putut fi găsite.

Kaliakra mai este interesantă și pentru că în august,1791, în timpul războiului ruso-turc, aici a avut loc renumita bătălie în care flota rusească, condusă de contr-amiralul Fiodor Ușacov, a zdrobit escadra turcă a lui Husein-pașa. În Bulgaria, Ușacov este venerat ca sfînt ortodox și comandant de marină, care a risipi mitul despre invincibilitatea armadei turce. Se consideră că anume după bătălia de la Kaliakra a început mișcarea de eliberare a Balcanilor de sub jugul turcesc. Iar la intrarea pe cap este ridicat un monument al slavei militare rusești, la poalele căruia mereu poți vedea flori și coroane.

Trecutul de neuitat

Iubitorilor istoriei le va fi pe plac vizita la Rezervația națională istorico-arheologică «Plisca». Altă dată aici se afla vechea capitală a Bulgariei, era unul dintre cele mai mari orașe medievale din Europa. Un rol importnat în dezvoltarea lui l-a jucat creștinismul. Atunci la Plisca și suburbiile lui a început construcția bisericilor. La noi au ajuns, parțial păstrate, minunata clădire a catedralei numite «Голямата базилика» (Biserica mare). Aflată la 1300 metri de reședința hanului, ea și acum impresionează prin dimensiun, coloanele de marmură, capitelurile bogate în ornamente de mozaic. Din sec. IX biserica și complexul clădirilor de alături au devenit centrul arhiepiscopatului Bulgariei. Iar în a.886, la întrevederea ucenicilor lui Mefodii și Kiril, aici au fost puse bazele primei școli de scriere de carte slavă.

În prezent «Plisca» este un muzeu modern, vizitat nu numai de turiști. Îl adoră fanii luptelor –reconstituiri istorice, în acest loc pitoresc se desfășoară competițiile arcașilor, printre care - și sportivi de profesie, dar și tineri pasionați. Îi unește pe toți faptul, că ei evoluează în costume istorice , - nu stilizate, ci bazate pe descoperirile arheologice. Adică, este respectată veridicitatea istorică. Tinerii spun că acest gen de sport îi atrage prin autenticitate. Iar în primele zile de august aici de obicei se desfășoară un mare festival medieval.

O călătorie în timp

La 30 km de Varna se află «Parcul istoric». Este un proiect nou, scopul căruia este să creeze un nou loc turistic și să renască interesul pentru istoria proprie.

Un timp îndelungat aici era doar un pustiu. Apoi un businessman - mecenat a achiziționat teritoriul, a construit acolo un complex care reprezintă istoria Bulgariei străvechi în miniatură. Este aici și un sat neolitic stilizat, și un palat tracic, și hramul zeiței Kibela, în construcție este ”Roma antică” și ”A doua împărăție bulgară ”. Este și monumentul lui Spartak - reiese că celebrul gladiator era trac.

Călătorind în timp cu ghizii Parcului istoric, poți afla că mai bine de 3 mii de ani în urmă teritoriul actualei Bulgarii era populat de un popor puternic – tracii.

În afară de excursiile propriu zise, pe teritoriul parcului se organizează expoziții, concerte, festivaluri. Astfel, la 3 august aici a evoluat ansamblul folcloric bulgăresc «Родолюбие» din Moldova, invitat de organizatori.

Reprezentanții industriei cinematografice manifestă un viu interes pentru acest complex – căci există decoruri gata pentru a filma o dramă istorică, militară despre Tracia străbună sau un detectiv politic despre lupta pentru putere, care s-a dat în epoca de bronz.

Mai există aici și propria industrie a vinului și a legumelor , pe care vizitatorii le pot savura în restaurantul amplasat pe malul lacului – bucatele și băuturile fiind pregătite conform rețetelor străvechi, și servite în veselă care o repetă pe cea din vremea tracilor.

Proiectul este consultat de savanți și toate construcțiile , obiectele de uz casnic, hainele, mobila, podoabele se confecționează în baza săpăturilor arheologice. Așa că plimbarea prin Parcul istoric nu va fi o simplă distracție – o studiere pe viu a istoriei, un fel de lecții interactive de istorie, în cadrul cărora nu doar citești despre o epocă sau alta, da te pomenești în interiorul bisericii, a vistieriei, a casei regale etc., poți atinge, simți totul pe propria piele.

Apropo, un proiect similar ar putea fi realizat și în Moldova, unde la fel există un strat istoric interesant.

Totul pentru o petrecere distractivă

Dacă pe litoralul nordic al Bulgariei clima este continentală, pe cel sudic ea este mediteraneană, asemănătoare celei grecești. Litoralul sudic , desigur, înseamnă celebra stațiune balneară Țărmul însorit. Este un complex turistic care se întinde pe 7 km de țărm. Este amplasat convenabil departe de calea ferată, magistralele auto și orașele mari (cel mai apropiat oraș mare, Burgas, se află la 30 km).

Țărmul însorit are numeroase hoteluri moderne, construite recent – peste 800, așa că în perioada estivală aici este mereu animație, restaurante, cluburi de noapte, discoteci, parcuri acvatice, distracții, concerte, programe pentru copii, terenuri de tenis – adică, viață în sensul deplin.

Fără suveniruri nu se poate!

Perla litoralului sudic este orașul Nessebar, mai exact , partea lui veche, amplasată pe o mică peninsulă. Nessebar - unul dintre orașele europene străvechi - a fost, în primul mileniu î.e.n., o așezare tracă, apoi, din a.510 î.e.n. – o colonie greacă. S-au păstrat ruinele antice ale zidului cetății, turnurile, porțile, reliefurile. Grație lor, acest raion al vechiului Nessebar a fost inclus în Patrimoniul mondial UNESCO.

Moara – simbolul orașului – ne salută chiar la intrarea în acest orășel cu stradele mici, comode, pe care stau case și biserici vechi, dar și nenumărate magazinașe de suveniruri. Din cauza lor, Nessebar mai nu a fost exclus din patrimoniul UNESCO - orașul a fost pus în fața alegerii: ori magazinele, ori antichitatea autentică, pentru ca totul să arate ca în veacurile trecute. Proprietarii magazinelor erau de acord să piardă statutul de patrimoniu mondial, doar să aibă dreptul de a vinde. Altfel, cum să atragi turiștii?!

La intrarea în orașul vechi este amplasat Muzeul de arheologie, care povestește despre perioada tracică și cea romană, despre dominația Bizanțului și despre intrarea orașului în componența regatului Bulgar. În muzeu se păstrează celebrele comori de argint, statuete antice din marmură, amfore, bijuterii rafinate, ce pot inspira orice artist modern. Există și o colecție mare de icoane ortodoxe.

Orașul are foarte multe biserici, dar una dintre cele mai renumite este biserica Sf. Stefan, ocrotitorul orașului, care în prezent funcționează ca muzeu și unde se păstrează fresce absolut unice.

Vampiri și sirene

Sozopol. Un alt oraș străvechi pe malul mării, cunoscut pentru faptul că aici – în biserica Chiril și Metodie – se păstrează moaștele lui Ioan Botezătorul. Cel puțin, savanții susțin că perioada de timp și etatea acestor moaște coincid cu informațiile disponibile despre Ioan Botezătorul.

Pe litoral, permanent au loc săpături arheologice, și savanții mereu găsesc noi artefacte. În a. 2012 , în timpul săpăturilor făcute la Sozopol au fost descoperite două înhumări medievale: în cutiile toracice ale scheletelor erau înfipte pene de fier. Pe timpuri, asemenea ”măsuri de precauție” erau luate în privința presupușilor vampiri, pentru ca ei să nu se ridice din morminte. Scheletele vampirilor erau autentice, dar cu ceva timp în urmă arheologii au organizat pentru turiști o mistificare - au prezentat publicului credul scheletul unei sirene, adică jumătate - uman, jumătate - de pește. Unii l-au crezut autentic.

Sozopol se aseamănă cumva cu Nessebar, totuși acest oraș are propria față. Stanele pitorești de piatră, străzile înguste, casele vechi – toarte creează un farmec irepetabil. Debarcaderul marin orășenesc este și o lume a iahturilor elegante de orice gen și dimensiuni.

Orașul mai este renumit pentru faptul, că în august aici are loc festivalul anual al artelor, care întrunește artiști și muzicieni din multe țări ale lumii.

De la restaurant la pușcărie este un singur pas

Din or. Burgas se poate face o excursie pe insula sfintei Anastasia. Foarte mică, doar un hectar. Dar teritoriul minuscul găzduiește un far, un templu în cinstea salvării miraculoase a marinarilor, despre care se credea că au pierit în furtună, o fostă pușcărie pentru criminalii deosebit de periculoși, un restaurant, un hotel și un mic muzeu realizat ingenios, în care poți intra într-o cală, vedea ”comori piraterești” , viziona filmul făcut de scafandri despre lumea subacvatică și despre săpăturile civilizațiilor antice.

Fiecare vizitator al insulei primește «Certificatul insularului», care confirmă că el este proprietarul unei părți a insulei și a comorii păstrate aici, comoară formată din spiritul aventurii, libertatea și dragostea pentru mare.

***

Bulgaria este o țară modernă. În același timp, bulgarii se străduiesc să-și păstreze propria identitate. Pe măsură ce înaintează procesul globalizării și unificării, ei tot mai insistent se străduiesc să păstreze istoria, datinile, tradițiile, bucătăria, originalitatea. Interesul mare pentru propriul trecut se resimte în toate – și în numărul oamenilor pasionați de dansul popular ( în unele orașe discotecile au fost chiar înlocuite cu horoteci, în care antrenorii predau tinerilor vechile dansuri naționale), și în numărul participanților și spectatorilor adunați la festivalurile medievale, și în noile proiecte istorice.

…În această țară se vine nu doar de dragul mării, a soarelui și a vinului, - se vine pentru vibrații și energie. Fiecare persoană care a vizitat Bulgaria neapărat va simți această energie, și cum nu ar căuta oamenii comorile antice ascunse în peșteri, principala comoară a Bulgariei este energia ei și spiritul deosebit, pe care acest popor a știut să-l păstreze milenii în șir.

 


Text: Svetlana Derevscicova

Foto, video: Andrei Vetev

Materialul a fost pregătit cu suportul

Ministerului turismului din Bulgaria,

Ambasada Bulgariei în RM și

Agenția turistică Ara Tour

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.