ÎN TURCIA, DESIGUR, SÎNT DE TOATE, DAR TREBUIE SĂ AVEŢI TOTUŞI CU VOI "ANUMITE LUCRURI"

08.07.2014
Foto: cultureeveryday.com

Chiar dacă Turcia este considerată un paradis pentru shopaholics-i, unele lucruri e mai bine să le aveţi la voi din țara dvs. de origine. Doar din considerentul că vă va fi greu să le găsiţi pe loc sau costul acestora va fi mult mai mare, decît în Republica Moldova.

 

Luăm medicamente în Turcia

Introducerea substanțelor narcotice este interzis în Turcia, însă cu preparate mai puțin serioase vi se va permite să le treceţi vama, fără probleme. Hotărîndu-vă ce medicamente să luaţi ia în Turcia, nu uitaţi de cele pentru diaree, din păcate,  cu această problemă se confruntă mulți turiști, care se obişnuiesc cu bucataria netipică de acolo.

 

În vacanță s-ar putea să vă confruntaţi cu o situaţie neprevăzută, care va necesita o medicaţie contra respiratoarele şi careva remedii contra arsurilor de piele. De asemenea, vă recomandăm să luaţi remediile obişnuite pentru alergii, ceva resperanty împotriva arsurilor solare. Este clar că în Turcia pot puteţi găsi toate acestea, dar cînd e vorba de o urgenţă să daţi fuga într-o țară străină prin farmacii va fi incomod.

 

Ce să luăm cînd plecăm în vacanță cu un copil mic

Odihna cu copiiîn Turcia are propriile caracteristici. Nu toți copiii suportă cu uşurinţă călătoriile și e schimbările. Cel puțin pentru începutul odihnei, copilul va avea nevoie de ceva care să-i aducă aminte de casă și stilul lui obişnuit de viață. De exemplu,jucăria preferată.  Deoarece de vacanță pe litoral este de neconceput fără jocurile în nisip, este de dorit să luaţi cu dvs. o galeată, lopîţică și cîteva forme pentru figurine, căci nu veţi avea pur şi simplu timp să căutaţi prin piețe astfel de fleacuri.

 

Gîndindu-vă ce cesă-i luaţi copilului în Turcia, trebuie să ţineţi cont de vîrsta lui. În cazul în care copilul nu este încă în măsură să facă plimbări lungi pe jos, trebuie să luaţi cu dvs. un cărucior – va fi mai bine dacă veţi duce "vehicolul" în calitate de bagaj, decît să purtaţi copilul, destul de greluţ, toată vacanța în braţe. Veţi avea neapărat nevoie de articole de igienă, pălărie, soluţii contra transpiraţiei şi erupţiilor cauzate de aceasta şi soluţii de protecție solară speciale pentru copii.

 

Haine pentru vacanța în Turcia

Vara în stațiunile balneare turcești este cald, de aceea de haine groase, cel mai probabil nu veţi avea nevoie.Ce-i drept, în cazul în care veţi avea nevoie să ieşiţi undeva în timpul zilei, cel mai bine ar fi să vă acoperiţi mîinile şi picioarele de azele puternice, în acest caz vă va prinde bine o bluză cu mîneci lungi și pantaloni pînă la glezne (de exemplu din viscoză sau in).

 

Hotărînd cehaine să luaţi în Turcia, trebuie să puneţi imediat de o parte lucrurile sintetice, precum şi tinutele provocatoare și stridente, să vă plimbaţi pe străzi pe jumătate goi tot nu este cazul, măcar şi pentru faptul că ar fi o lipsă de respect pentru o altă cultură. Dacă la barul de pe plajă puteţi apărea în costumul de baie, atunci la o plimbare prin oraş, este mai bine să îmbrăcaţi o rochie, un costum pantalon uşor sau o fustă de lungime medie.

 

Dar, de fapt, înainte de a decide ce să luaţi totuşi cu dvs. în Turcia,trebuie să ţineţi cont de programul dvs. de vacanță. Pentru odihna pe plajă aveţi nevoie de haine uşoare, pentru călătorii cu excursii: ceva potrivit de subţire şi care să acopere braţele, picioarele. Pentru a vizita restaurantul veţi avea nevoie de sandale sau pantofi, în adidasi sau cu șilapi, în multe localuri, nu vi se va permite să intraţi, pur și simplu. Dacă ați planificat o excursie la munte, veţi avea nevoie de încălţămite confortabilă şi un minim de haine groase, la înălţime e mai rece, decît la mare.

 

Cîţi bani să luaţi în Turcia?

Turcia abundă de magazine, piețe, restaurante și cafenele, aşa încît veţi găsi mereu aici, unde să cheltuiţi un anumit număr de dolari (euro, ruble, lire sterline). Dacă vorbim despre minimul necesar, atunci ar trebui să porniţi de la nivelul hotelului - cazarea într-un hotel cu cinci stele "all inclusive" presupune că nu veţi avea nici un fel de cheltuieli suplimentare pentru produse alimentare și băuturi.

 

Vă veţi putea alimenta de sine stătător contra sumei nu mai mici de 20-30dolari SUA pe zi de persoană (cu tot cu bacşişul pentru chelneri). Fiecare plimbare cu transportul public vă va costa aproximativ 1 dolar SUA, tot atît vă va costa un pahar cu bere locală sau un pahar cu airan (lapte acru bătut), iar o ceașcă de cafea turcească - exact de două ori mai scump.


Veţi avea nevoie de bani pentru distracţii și tot felul de excursii (de obicei, de la 15-60 de dolari pentru una). Excursiile mai lungi sînt mai scumpe. De exemplu, o călătorie de două zile la Pamukkale vă va costa aproximativ o sută de dolari. Dacă ne amintim despre uimitorul shoping în Turcia, putem spune cu siguranță – nici un fel de bani în această țară nu vor fi de prisos.

 

Portalul Viza.md reamintește că începînd cu data de 1 iunie 2014, cetăţenii Republicii Moldova, care deţin un paşaport simplu sau biometric valabil, sînt scutiţi de obligativitatea deţinerii unei vize pentru a intra, ieşi, tranzita şi rămîne temporar pe teritoriul Republicii Turcia, pentru o perioadă de pînă la 90 de zile în decurs de 6 luni de la data primei intrări. Dacă fi se refuza intrarea fără viză, semnalați cazurile de refuz la Direcția Generală Afaceri Consulare, precum și Centrului de Apel al MAEIE:

 

Direcția Generală Afaceri Consulare

Adresa: or. Chișinău, strada Alexei Mateevici 80, municipiul Chişinău, Republica Moldova, MD – 2009

Tel: +373 22 20-10-46

e-mail: consdep@mfa.md

 

Foto: viza.md

Centrul de Apel:

din Republica Moldova – 080090990 (apel gratuit)

din străinătate - +373 22 690 990

e-mail: callcenter@mfa.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.