ÎN VARA LUI 2012 ÎN MOLDOVA S-AR PUTEA SĂ APARĂ BILETE DE AVION IEFTINE

28.03.2012
Foto: KP.md

Marţi 27 martie, în cadrul unei vizite la Bruxelles, prim-ministrul Moldovei Vlad Filat a discutat cu oficialii europeni aspecte privind cooperarea dintre Moldova şi UE.

 

În cadrul întrevederii cu vice-preşedintele Comisiei Eropene, Comisarul European pentru mobilitate şi transport, Siim Kallas, premierul moldovean a subliniat că anul trecut Moldova şi Uniunea Europeană au parafat Acordul privind crearea spaţiului aerian comun, însă, „cu regret, documentul nu a fost semnat, cum era preconizat iniţial”.

- Totodată, ne bucurăm că divergenţele de ordin juridic, apărute între Comisia Europeană şi Consiliul UE nu va mai constitui un impediment în acest proces şi sperăm ca semnarea acordului cu Republica Moldova să devină o prioritate pe agenda UE. Sperăm ca acest Acord să fie semnat cît mai curînd a subliniat Filat.

 

La rîndul său, Siim Kallas a apreciat eforturile Moldovei privind liberalizarea spaţiului aerian comun, precizînd că respectivul Acord va fi semnat pe perioada reşidenţiei Danemarcei în UE. Comisarul european a promis să pledeze în favoarea semnării cît mai rapide a acestui document, acest lucru urmează să se întîmple „nu mai tîrziu de luna iunie curent”.

 „Susţinem cursul reformelor din Republica Moldova şi ne dorim ca cetăţenii ţării Dvs să beneficieze din plin şi cît mai curînd de posibilităţile, oferite de spaţiul aerian unic”,a precizat comisarul European.

 

Moldova şi UE au parafat Acordul privind crearea spaţiului aerian comun la 26 octombrie 2011 şi au convenit ca acesta să fie semnat pînă la finele lunii martie 2012. Însă semnarea acordului a fost amînată, din cauza sistării, în februarie curent,a procesului de adoptare a oricăror decizii privind semnarea acordurilor dintre Uniunea Europeană şi ţările terţe,  din cauza unor litigii, iscate între Comisia Europeană şi Consiliul UE, privind împuternicirile acestuia din urmă de a încheia acorduri cu ţările terţe.

 

Semnarea acordului în cauză va permite companiilor aeriene moldoveneşti să-şi extindă aria de activitate în ţările Uniunii Europene, să îmbunătăţească nivelul calităţii serviciilor oferite, să stimuleze concurenţa pe piaţa transportului aerian, să contribuie la atragerea în Moldova a companiilor aeriene low-cost, ceea ce va determina reducerea preţurilor la bilete.

 

Moldova continuă cooperarea cu NATO

În timpul aflării sale la Bruxelles, Vladimir Filat a vizitat  sediul central al NATO, unde a avut o întrevedere cu Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Andres Fogh Rasmussen şi a participat la şedinţă comună a Consiliului NATO şi Republica Moldova.

 

Participareaa premierului RM Vladimir Filat la şedinţa Consiliului Alianţei Nord-Atlantice, reprezită o ocazie frumoasă de a discuta un şir întreg de chestiuni de interes comun, printre care şi faptul că NATO ar putea susţine Moldova în procesul de realizare a reformelor, - a spus Anders Fogh Rasmussen. „Considerăm cooperarea noastră ca fiind un parteneriat separat şi independent, indispensabil pentru atingerea standardelor democratice europene. Moldova este un stat neutru, însă acest fapt nu constituie un impediment pentru cooperarea ţării noastre cu NATO”, a declarat Vladimir Filat.

 

Potrivit Şefului Cabinetului RM, unul dintre obiectivele Planului Individual de Acţiuni de Parteneriat constituie reforma completă în sfera securităţii şi apărării, în scopul sporirii transparenţei acesteia şi consolidării controlului democratic asupra domeniului, iar ca urmare, sporirea eficienţei acesteia în procesul de combatere a pericolelor securităţii naţionale.

 

Scopul nostru final rezidă în faptul ca Moldova să se transforme din consumator al securităţii şi stabilităţii regionale, în furnizor al acesteia, cu ajutorul partenerilor internaţionali, a declarat prim-ministrul RM.

 

Premierul a reiterat disponibilitatea Moldovei de a continua cooperarea eficientă cu NATO şi de a-şi demonstra calitatea de partener european de încredere.

 

 

Sursa: kp.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.