ÎNCĂ O ȚARĂ OBȚINE REGIMUL LIBERALIZAT DE VIZE CU UE

24.04.2023

 

 

Cetăţenii kosovari vor putea să călătorească în UE, iar cetăţenii țărilor UE în Kosovo fără viză timp de pînă la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile, anunță Parlamentul European.

 

Decizia va intra în vigoare după publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE. Scutirea de viză se va aplica cel tîrziu de la 1 ianuarie 2024, termenul-limită pentru implementarea Sistemului European pentru Informații și Autorizații de Călătorie pentru cetățenii non-UE (ETIAS).

 

? Kosovo este singura dintre ţările din Balcanii de Vest care nu beneficiază încă de scutire de viză în spaţiul Schengen.

 

Kosovo, împreună cu alte țări din Balcanii de Vest, a fost declarată țară „potențial candidată” la Summit-ul liderilor UE desfășurat la Salonic, Grecia, în 2003. Independența țării, declarată unilateral față de Serbia în 2008, nu este în prezent recunoscută de cinci țări UE, și anume Grecia, România, Slovacia, Spania și Administrația Cipriotă Greacă (Turcia recunoaște existența a două administrații în Republica Cipru, cea greacă în sudul insulei și cea turcească în nord – n.red.). Kosovo a făcut o cerere oficială de aderare la UE în decembrie 2022. Menționăm că, Republica Moldova nu recunoaște independența Kosovo.

Chiar și așa, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat modificări la legislația privind regimul vizelor, prin care se stabilește că reprezentanții Kosovo, ar putea primi vize electronice pe termen scurt pentru a participa la forurile internaționale organizate în Republica Moldova.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.