ÎNCĂ UN ORAŞ AL VIITORULUI

28.11.2012
Foto: ecology.md

Metropolele viitorului: mori de vînt în loc de cazane, asistenţi robotici în locul gastarbaiterilor măturători, palate de sticlă gigantice în locul pieţelor pline de gunoi. În oraşul viitorului casele vor fi inteligente, iar automobilele – zburătoare.


Oraşul viitorului se numeşte Masdar, ceea ce în arabă înseamnă ”izvor”. Acesta se află în Emiratele Arabe Unite. Primii locuitori vor apărea acolo în 2018. Pe o suprafață de doar 6 km2 vor locui 50 000 de oameni. Ei vor ocupa case inteligente (Smart House), în care totul va fi automatizat. Smart House va controla toate sistemele: de la iluminat pînă la microclimă.


Mîndria principală a arhitecţilor oraşului viitorului sînt clădirile, asemănătoare cu umbrele gigantice. Acestea sînt necesare pentru a proteja locuitorii de razele solare dogorîtoare, doar în Emiratele Arabe, în zilele de vară, temperatura aerului ajunge la 50 de grade.

 


În viitor, oraşele vor fi complet autonome. Cu alte cuvinte, ele nu vor depinde de sistemul energetic existent. În acest oraş vor lipsi liniile electrice şi centralele obişnuite. Oraşele se vor încălzi, ilumina şi răci de la centralele solare, care vor acumula energia soarelui şi o vor transforma în electricitate pentru case. Pentru zilele posomorîte şi reci sînt prevăzute morile de vînt care, de asemenea, produc electricitate, însă pe baza energiei eoliene. Motoarele eoliene se vor întinde de-a lungul perimetrului viitorului oraş.


Transportul public al viitorului va fi asigurat de maxi-taxiuri feroviare, mini-taxiuri şi metro uşor. Pentru a ajunge la capătul cel mai îndepărtat al oraşului, locuitorii se vor putea deplasa cu metroul terestru uşor, iar în limitele cartierelor apropiate – cu funicularul pe şine în mini-taxiuri. În transportul public va lipsi îmbulzeala, întrucît taxiurile vor merge regulat, fiind proiectate pentru trei-patru pasageri. La magazinul din apropiere se va putea ajunge cu mini-taxiurile subterane. Acestea sînt fără șofer: pasagerul doar trebuie să-i spună maşinii unde vrea să meargă şi ea îl va duce. Cel mai important este că și mini-taxiurile, și maxi-taxiurile, și metroul uşor sînt dotate cu motoare electrice, astfel încît transportul public va fi inofensiv pentru mediul înconjurător.

 

 

Sursa: ecofuture.ucoz.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.