ȘANSE DE ANGAJARE ÎN ANUL 2013

23.01.2013
Foto: mpinteractiv.ro

Conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Republicii Moldova, în anul 2013 nu se prognozează o majorare a numărului de state de personal, numărul locurilor de muncă noi create vor fi în descreştere faţă de anul precedent şi nu vor fi investiţii.


Prognoza pentru anul 2013 subliniază discrepanța dinte mediul rural și urban pe segmentul populația aptă de muncă și locuri vacante: populaţia aptă de muncă se află în mediul rural, iar locurile de muncă vacante sînt înregistrate, preponderent, în mediul urban.


În prezent, se impune și necesitatea reformării sistemului de învățămînt profesional de diferite nivele, deoarece activitatea de formare profesională a cadrelor de diferite nivele, cît şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, nu este realizată eficient în conformitate cu cerințele pieţei muncii.


Barometrul profesiilor indică pentru anul 2013 şanse înalte de angajare pentru farmacişti, surori medicale, felceri, manageri, agenți în comerț, programatori, ingineri-proiectanți și ingineri electroniști. Totodată, Barometrul remarcă pentru specialitățile jurisconsult, economist, merceolog, psiholog, agronom, zootehnician, medic veterinar, chimist șanse reduse de angajare.


Pentru profesiile muncitorești, șanse înalte de angajare le au cusătoresele, bucătarii-cofetari, barmanii-chelneri, vînzătorii, tîmplarii, asamblorii, conducătorii de troleibuze, iar pentru electromecanici şi electromontori în telecomunicaţii, telefonişti, telegrafiști, strungari, tractoriști etc. şansele la angajare sînt reduse.


Prognoza pieţei muncii pentru anul acesta a fost elaborată în urma chestionării a 3326 de agenţi economici din diverse ramuri ale economiei naţionale, referitor la investiţiile pentru dezvoltarea activităţii, evoluţia cererii de angajaţi, disponibilizarea angajaţilor, crearea locurilor noi de muncă, lipsa forţei de muncă, etc. Agenţii economici supuşi chestionării au fost selectați după forma de proprietate, domeniul de activitate și numărul de angajaţi.


Fiind un bun suport informativ, Prognoza pieței muncii și Barometrul profesiilor vor ajunge și la acei care urmează să facă o alegere a profesiei – absolvenţii liceelor şi gimnaziilor.


Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.