ȘASE ANI DE CÎND MOLDOVENII BENEFICIAZĂ DE REGIM LIBERALIZAT DE VIZE

28.04.2020

 

 

Astăzi, 28 aprilie, se împlinesc şase ani de cînd cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. În această perioadă, milioane de cetăţeni au traversat liber spaţiul comunitar.

 

Republica Moldova a fost prima ţară din componenţa asociaţiei de state numite Parteneriatul Estic căreia i s-a acceptat în 2014 regimul liberalizat de vize după îndeplinirea unei liste de condiţii cerute de UE, formulate mai curînd de o manieră tehnică. Condiţiile au vizat diverse măsuri de precauţie - de la combaterea crimei organizate şi a corupţiei, promovarea reformele democratice şi pînă la adoptarea legislaţiei anti-discriminare, scrie tvrmoldova.md.

 

Obţinerea regimului liberalizat de vize a fost o mare oportunitate pentru Republica Moldova, care trebuie să continue reformele pentru a aprofunda relaţiile cu Uniunea Europeană, susţin experţii. Ei mai afirmă că obţinerea regimului liberalizat de vize a reprezentat o realizare importantă pentru Chişinău, dar, în ultimii ani, relaţiile cu Uniunea Europeană nu au evoluat în sensul dorit, ceea ce nu a permis extinderea acestui regim, de exemplu, spre obţinerea dreptului la muncă a cetăţenilor Republicii Moldova.


Conform prevederilor legate de suspendarea vizelor, finalizate în noiembrie 2018, Bruxelles-ul este obligat să monitorizeze evoluţia parametrilor politici, dar şi tehnici, pe o durată de pînă la 7 ani din momentul eliminării vizelor. Ulterior, evaluarea situaţiei se poate face la necesitate sau la îndemnul Consiliului UE, sau a Parlamentului European. În acest fel, Republica Moldova se va afla pe radarul monitorizării UE cel puţin pînă în 2021, cînd se vor împlini 7 ani de la liberalizarea vizelor.

 

Republica Moldova a început negocierile cu Uniunea Europeană privind suspendarea vizelor încă în 2008 şi a avut nevoie de şase ani ca să atingă ţinta. De la 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova care deţin un paşaport biometric pot călători pentru o perioadă de 90 de zile în Spaţiul Schengen, dar nu mai mult de 180 de zile pe an.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.