ȘTAMPILELE DE PE PAȘAPORT VOR DEVENI ISTORIE

13.02.2023

 

 

Ștampilele puse pe pașaport reprezintă pentru mulți călători un motiv de mîndrie care atestă că au vizitat respectiva țară. În viitorul apropiat, însă, am putea spune „adio” ștampilelor de pe pașaport, ca urmare a unei noi prevederi de la UE, care va menține totul digital.


Un nou sistem al Uniunii Europene ar însemna sfîrșitul erei de pașapoarte ștampilate la granițe. Noul sistem automatizat de intrare/ieșire (EES), care urmează să fie lansat în noiembrie 2023, va înregistra digital vizitatorii din afara UE, eliminînd astfel necesitatea ștampilelor fizice, transmite wall-street.ro.

„EES va înlocui actualul sistem de ștampilare manuală a pașapoartelor, care necesită mult timp, nu furnizează date fiabile privind trecerea frontierei și nu permite o detectare sistematică a persoanelor care depășesc termenul de ședere”, se arată într-un comunicat al departamentului pentru migrație și afaceri interne al Comisiei Europene.

 

Ce este sistemul UE de intrare/ieșire (EES)?

 

EES va fi un sistem informatic automatizat de înregistrare a călătorilor din țări terțe care sînt scutiți de viză sau care dețin vize de scurtă ședere. De fiecare dată cînd o persoană trece o frontieră externă a UE, sistemul va înregistra numele, tipul de document de călătorie, datele biometrice (amprente și imagini faciale), precum și data și locul de intrare și ieșire. De asemenea, sistemul va înregistra refuzurile de intrare, potrivit Euronews.com.


UE speră că verificările automatizate de control la frontieră și sistemele de autoservire vor îmbunătăți securitatea în blocul comunitar și vor fi mai rapide pentru călători. Cu toate acestea, industria aeronautică și diferite țări au declarat că lipsa de pregătire ar putea cauza probleme inițiale în momentul introducerii sistemului.

 

Inițial, acesta trebuia să fie lansat în 2022, dar a fost amînat pînă în mai 2023 și apoi din nou pînă în noiembrie. În cadrul noului sistem, călătorii cu acces fără viză în spațiul Schengen vor trebui să obțină autorizația de călătorie online prin intermediul Sistemului european de informare și autorizare a călătoriilor (ETIAS). Acesta va fi lansat în etape, odată ce EES va fi operațional.

Ștampilele pentru pașapoarte sînt încă necesare înainte de lansarea EES

 

Post-Brexit, britanicii au fost avertizați că trebuie să obțină ștampile pentru pașapoarte atunci cînd ies și intră în Spațiul Schengen.

Acest lucru acționează ca dovadă că nu au depășit limita de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile pentru a beneficia de scutire de viză. De obicei, acest lucru se întîmplă în mod automat la securitate.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.