ȚĂRILE LUMII: CROAȚIA

24.09.2012
 

Croaţia este uşor de recunoscut datorită formei sale de corn. Teritoriul ei se întinde de la Dunăre pînă la Marea Adriatică şi este compus din cîmpii şi coline la nord şi la est, în timp ce vestul este dominat de relieful Alpilor Dinarici. Litoralului, care se desfăşoară pe cîteva sute de kilometri, i se adaugă peste 600 de insule, dintre care numai circa şaizeci sînt locuite. Această îmbinare între mare şi munte face din Croaţia o destinaţie turistică apreciată de multă vreme.

 

Principalele zone de atracţie sînt concentrate pe litoralul mării Adriatice şi în capitala Zagreb. Deși războiul din anii ’90 şi conflictele ulterioare i-au păstrat o imagine oarecum nesigură, Croația a renăscut din punct de vedere turistic, devenind una dintre cele mai mari atracţii ale Europei. Perioada mai-septembrie este cea mai favorabilă pentru a vizita această ţară minunată.


1. Zagreb – centrul economic, cultural şi administrativ al Croaţiei cu monumentele istorice din Gornji Grad: catedrala, biserica Sf. Marcu,Saborul(parlamentul croat). Muzeul de Artă şi Meşteșug descrie istoria manufacturii în Croația, iar Muzeul Mimara are o colecţie bogată de picturi, sculpturi şi ceramică.


2. Dubrovnik – un oraş medieval, inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, înconjurat de ziduri vechi din secolul XIII şi cu vedere spre Marea Adriatică. El găzduieşte monumente deosebite precum Palatul Rectoratului, Mănăstirea Franciscană şi încîntătoare biserici baroce.


3. Oraşul Split – un important centru economic şi cultural din regiunea centrală a Dalmației. Centrul istoric se află în interiorul zidurilor castelului său.


4. Micul oraş medieval Trogir, întemeiat de greci în secolul III î. Hr. cu clădiri gotice veneţiene.


5. Oraşul Porec datează din vremuri romane. Turnul bazilicii Euphrasius, este declarat patrimoniu mondial de către UNESCO.


6. Centrul istoric din Zadar – principalul port şi oraş din nordul Dalmației cu străduţele înguste şi pietruite, cu recitaluri de muzică clasică în biserica St. Donats din secolul XIX.

 

 

 

Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.