„ELIXIRUL DRAGOSTEI” SAU „DRAGOSTE AMUZANTĂ”

30.01.2013
Foto: rian.ru

Pe 28 ianuarie la Teatrul Bolşoi va fi inaugurat festivalul naţional de teatru Masca de Aur. Capitala rusă va prezenta cele mai bune spectacole din întreaga ţară ale sezonului ce a trecut. Festivalul se va încheia în aprilie cînd va fi înmînat premiul Masca de Aur. Trupa de operă şi balet din Ekaterinburg este prima care evoluează în cadrul acestui festival.


Premiul naţional Masca de Aur a fost instituit cu 20 de ani în urmă. La concursul de anul acesta participă 56 de spectacole montate de 46 de teatre. Vor fi prezentate toate genurile şi stilurile artei scenice, de la operă pînă la spectacole de păpuşi, de la spectacole clasice şi pînă la spectacole experimentale. Teatrul de Operă şi Balet din Ekaterinburg care a marcat de curînd cel de-al 100-lea jubileu a fost o bază pentru spectacolele clasice. În ultimii ani a crescut interesul teatrului faţă de noi regizori.


Directorul teatrului, Andrei Şişkin, a declarat în cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei: „Pe de-o parte, noi avem o fundaţie care se ridică pe baza spectacolelor clasice. Pe de altă parte noi sîntem un teatru modern cu inovaţii. Ultimele spectacole de operă şi balet definesc noua imagine a teatrului”.


Festivalul de pe scena din Moscova va fi inaugurat cu baletul „Amore buffo”. El este prezentat la festival la cinci categorii. Este primul spectacol important al noului director artistic al trupei de balet, Viaceslav Samodurov, un dansator strălucit, fost solist la Teatrul Mariinski din Sankt-Petersburg, Baletului din Olanda şi Baletului Regal din Londra. „Amore buffo” (Dragoste amuzantă) este versiunea coregrafică a operei lui Donizetti „Elixirul dragostei”. Subiectul, practic, a rămas neschimbat, însă acţiunea se petrece în zilele noastre. Directorul principal al Teatrului de la Ekaterinburg, Pavel Klinicev, în cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei a menţionat că iniţial a considerat că ideea lui Viaceslav Samodurov de a face un balet din operă este riscantă.


„Cu toate acestea, coregraful a vrut să lucreze cu acest subiect. Mi se pare că rezultatul este destul de interesant, atît din punctul de vedere al muzicii. Cît şi al baletului în sine. Viaceslav a reuşit să monteze o poveste plină de duh şi uşoară”.


Coregrafia lui Viaceslav Samodurov combină baletul clasic cu cel de avangardă, tehnica pe poante cu stilistica dansurilor pentru tineret. El a mărturisit că ideea de a monta un balet pe muzică de operă s-a născut în perioada cînd lucra în Marea Britanie, la Covent Garden. Decorurile au fost executate de un grup din Marea Britanie. Aşa că „Amore buffo” este un spectacol internaţional.

 

Sursa: ria.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.