10 LUCRURI DESPRE COREEA DE SUD - ȚARA DIMINEȚILOR LINIȘTITE

29.06.2015
10 lucruri despre Coreea de Sud - țara dimineților liniștite
Foto: viza.md

Inga Olari își face studiile de masterat şi doctorat integrat la Facultatea de Drept de la Universitatea Chung-ang, în traducere din coreeană în română – Universitatea Centrală din Coreea. Locuiește în Coreea de Sud de șase ani, timp în care a reuşit să studieze limba coreeană, să facă un masterat, iar în iarna anului 2015 va absolvi doctoratul, obținând o înaltă calificare științifică de specialitate în domeniul de drept economic internațional.

 

Inga Olari a scris 10 lucruri interesante despre Coreea de Sud, iar multe dintre ele cu siguranță ne-ar putea inspira.

 

1. Coreea de Sud este cunoscută pentru diminețile liniștite, care au un farmec deosebit, pentru locurile pitorești, moștenirea culturală și istoria unică. Coreea de Sud este o țară peninsulară cu patru anotimpuri distincte, care se mândrește cu frumoasele sale plaje, munți și râuri. Există o mulțime de temple budiste, palate regale, cetăți medievale, pagode, obiecte de importanță arheologică și istorică, sate cu tradiții populare improvizate și foarte multe muzee. Cel mai bun anotimp pentru a vizita Coreea de Sud este primăvara, când înflorește sakura coreeană și florile de primavară, dar și toamna, când frunzele copacilor îngălbenesc. În timpul iernii este foarte frig și suflă un vânt puternic, iar vara este incredibil de fierbinte, umedă și ploioasă.

 

2. Capitala Republicii Coreea de Sud este orasul Seul. Ea reprezintă fosta reședință a dinastiei regale coreene, dar și locul cu cele mai multe palate regale care sunt de o frumusețe extraordinară. La ora actuală, orașul Seul este unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, în care trecutul și prezentul coexistă într-o manieră fascinantă. Palatele cu vechime de secole, porțile, templele și prețioasele obiecte de artă din muzee atestă trecutul glorios al orașului, în timp ce fațadele sclipitoare ale clădirilor zgârâie-nori și traficul intens sunt o dovadă a prezentului palpitant. Având o populatie de mai mult de zece milioane de locuitori, orașul este nu numai capitala administrativă a Republicii, ci și centrul său politic, economic, cultural și educațional. Țara este foarte mică, astfel încât, civilizația a pătruns în toate colțurile sale, ceea ce demonstrează că țara în întregime este civilizată, omogenă și cu o infrastructură foarte bine dezvoltată. De aceea, în Coreea de Sud, este imposibil să te pierzi, pentru că există zeci și sute de autostrăzi, poduri și căi ferate, ceea ce face ca transportul public să fie unul dintre cele mai bune din lume.

 

3. În prezent, Coreea de Sud este țara care reprezintă a 12-a putere economică a lumii şi, respectiv, este o ţară cu un cuvânt tot mai greu în jocurile mondiale. Sud-coreenilor le-a trebuit doar câteva decenii pentru a realiza ceea ce mulţi numesc astăzi Miracolul de pe Fluviul Han sau unul din misterele economice ale secolului trecut. Cu toate acestea, cu jumatate de secol în urmă, această țărișoară se află într-o situație economică foarte grea, situație în care oamenii nu aveau nici măcar de mâncare. Așadar, în Coreea de Sud, domnește un cult al mâncării. Astfel, oricând te întâlnești cu un coreean/ o coreeană în loc să te întrebe: „Ce mai faci?”, el/ ea te întreabă: „Ai luat azi masa?”. Iar a sări peste mese înseamnă aproape un păcat. Coreenii mănâncă foarte mult și variat. La masă întotdeauna există kimchi și multe alte gustări. De exemplu, masa de prânz este rareori limitată la un singur fel de mâncare. Așadar, atunci când crezi că ai sfârșit de luat masa, ți se aduce încă un alt fel de mâncare, și tot așa. Atitudinea coreenilor față de mâncare este specială, de aceea bucătăria națională este foarte variată, ceea ce face ca multe restaurante să se specializeze numai într-un anumit fel de mâncare. De asemenea, în Coreea de Sud, din cauza orarului încărcat majoritatea oamenilor iau toate mesele în restaurante, care sunt foarte multe la număr, iar după aceasta urmează băutul cafelei care reprezintă o tradiție foarte importantă pentru coreeni, fiind împrumutată din Occident și puternic înrădăcinată în cultura și mentalitatea coreenilor. Astfel, pe o stradă foarte mica se pot afla în jur de 7-8 cafenele, care sunt de obicei arhipline cu oameni care beau cafea și comunică cu prietenii, sau își fac temele pentru acasă, sau stabilesc business planuri, fac club-meeting-uri.

 

4. În Coreea de Sud, îngrijirea dentară este foarte scumpă, astfel încât, toți coreenii se ocupă de acest lucru prin a-și monitoriza cu atenție igiena dentară. Așadar, coreenii se spală pe dinți de fiecare dată când iau masa și cafeaua. De asemenea, coreenii întotdeauna poartă cu ei o periuță de dinți într-o pungă, iar în unele localuri, în toaletele publice pot fi găsite periuțe de dinți pe gratis.

 

5. În Coreea de Sud, este important și admirabil de a saluta șoferii de autobuze, menajerele, paznicii, adică, în această țară este necesar să saluți și să arăți respect față de oamenii mai în vârstă cu care interacționezi, indiferent de statutul lor social.

 

6. În țara dimineților liniștite se acordă o atenție sporită educației, care este o latură foarte importantă a vieții fiecărui coreean. Coreenii învață de dimineața și până seara târziu, fără zile de odihnă, iar vacanțele de vară și de iarnă, precum și sărbătorile le folosesc pentru a lua cursuri suplimentare sau a învață de sine stătător.

 

7. Meseria de profesor la școală sau la facultate este foarte importantă, valoroasă și bine platită în Coreea de Sud. Astfel, cuvântul și prezența profesorului la ore cheamă studenții la obligația de a respecta, de a fi foarte punctuali și serioși față de disciplina predată și studii în general.

 

8. În majoritatea universităților din Coreea de Sud există condiții de studii foarte bune, iar bibiotecile aflate în campusurile universităților coreene sunt adevarate monumente de artă în domeniul de arhitectură, design și tehnologii informaționale. Acestea au o atmosferă calmă, relaxantă și confortabilă unde poți petrece ore în șir în fața cărților. De asemenea, sunt dotate cu cele mai moderne tehnologii informaționale și foarte, foarte multe cărți, monografii, reviste și materiale care fac studiile mai ușoare pentru studenții de la universitățile coreene.

 

9. Coreencele sunt faimoase în întregul orient îndepărtat pentru frumusețea lor. Cu toate acestea, ele depun foarte mult efort și fac investiții foarte mari pentru a-și îngriji cu atenție părul și pielea, folosind o cantitate foarte mare de produse cosmetice și niciodată nu ies nemachiate din casă. De asemenea, multe coreence de dragul frumuseții apelează la bisturiu pentru că la ora actuală Coreea de Sud este țara numărul unu, în orientul îndepărtat, cu cele mai bune clinici de operații estetice și companii de produse cosmetice.

 

10. Este bine știut că în Coreea de Sud există o etică a muncii specială, ceea ce înseamnă că acolo oamenii lucrează aproximativ 12 ore pe zi și exprimă mult respect față de superiorii lor. Iar vacanțele lungi nu există, ai posibilitatea să ia doar câteva zile libere pe an. Așadar, la începutul lunii august, există câteva zile libere, când de obicei, mulți lucrători își iau mini vacanțe pentru a se relaxa sau pentru a călători în străinătate.

 

 

Sursa: stiripozitive.eu
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.