7 LUCRURI PE CARE LE PUTEȚI PRIMI GRATUIT ÎN AMERICA

05.04.2017
7 lucruri pe care le puteți primi gratuit în America
 

De multe ori pe parcursul celor doi ani, cît am locuit în America, mi-a fost dat să mă surprindă plăcut multe lucruri: modul de viață, în special, comunicarea și petrecerea timpului liber, raționalitatea vieții cotidiene și confortul acesteia. Îmi place America, pentru posibilități nelimitate și respectarea demnității umane.

 

Precum și pentru „cadourile dulci“ pe care le poți primi aici cu totul neașteptat, aproape din senin. Lista mea nu include absolut totul, fiecare o poate completa cu cîte ceva de la sine. Cele mai multe programe sociale pentru cei săraci, în baza cărora puteți obține hrană, acoperiș deasupra capului și așa mai departe, vedeți că m-am abătut de la tema noastră, constituie un alt subiect. Deci, ce poate obține fiecare gratuit în SUA:


1. Bani. Da, da, anume bani. Nu mă înșel. Sectorul bancar din SUA lucrează destul de neobișnuit pentru toți imigranții din fostele țări sovietice. Casă sau mașină, puteți lua în credit cu 3-5% pe an. Procentele pentru conturile de economii sînt minime, cîteva zecimi de procente. De exemplu, pentru fiecare mie de dolari pe care o țineți la bancă, o să primiți lunar cîte cinci cenți sub formă de procente la depozitul dvs. În schimb, cardul dvs. de credit vă poate aduce o mulțime de bani în formă de cashback. Cum funcționează? De exemplu, dvs. cheltuiți de pe card o mie de dolari. Să presupunem că pe cardul dvs. este stabilit cashback-ul de 1,5%. Odată cu încheierea ciclul lunar de folosire a cardului, vă vor fi trecuți în cont15 $. Aceștia sînt bani reali, pe care-i puteți transfera pe contul de cecuri sau în contul dvs. bancar,să achitați cumpărăturile la magazin sau să-i scoateți. Unele carduri propun 2 % de cashback, iar pentru unele cumpărături vă pot întoarce chiar și 5% sau 10%. Soțul meu și cu mine avem cîteva card-uri pe care ni se întorc cîte 40-50 $ pe lună. O nimica toată, dar e plăcut.

 

Aceasta este o parte a medaliei. Iar acum să vă povestesc despre cealaltă - neplăcută. Dacă plătiți toți banii cheltuiți de pe cardul de credit în termen de 3-4 săptămîni (fiecare bancă are propriile sale termene), nu achitați procente pentru utilizarea banilor, adică dacă cartela s-a golit pînă la zero începeți să cheltui bani de pe cardul de credit din nou. Dacă însă restituiți banii sau doar minimul necesar, în acest caz banca va scoate de la dvs. bani pentru toate cashback-urile. Tarifele pentru utilizarea cardurilor de credit pot ajunge ușurință pînă la 20-25%. Dacă datorați o sumă considerabilă și o achitați cîțiva ani, suma s-ar putea dubla, cît ai zice pește. De aceea sfatul meu e să fiți foarte atenți cu cardurile de credit: dacă nu sînteți siguri că veți putea restitui la timp banii, cel mai bine e să nu utilizați cardul de credit.

 

2. Călătoriile. Principiul este același ca și la punctul precedent. Deschideți un card de credit special, pe care puteți acumula mile sau puncte pentru utilizarea banilor. Atunci cînd ați adunat o sumă considerabilă de mile, achitați cu acestea zborurile aeriene, hotelurile, închirierea mașinilor în timpul călătoriei și așa mai departe. Spre exemplu, într-un an de utilizare a unui astfel de card de credit, am adunat suficiente puncte pentru a achita 4 bilete din San Francisco la Las Vegas, dus și întors.

 

3. Studierea limbii engleze. Limba engleză trebuie să începeți să o învățați din prima zi, de cum v-ați mutat în Statele Unite ale Americii. Oportunități pentru acest lucru sînt foarte multe. Există clase conversaționale în cadrul bibliotecilor, școli pentru adulți și clase cu lecții individuale și totul este gratuit.

 

Astfel, în orașul vecin cu noi Livermore, California, la bibliotecă, puteți merge la lecții, unde veți fi tete-a-tete cu un american citind și discutîtînd în limba engleză, pe marginea celor citite. Iar la Community College din San Francisco se țin cursuri gratuite pentru ESL (English as a Second Language), adică engleza ca a doua limbă). Cu toate acestea, din propria mea experiență pot spune că acest mod de învățare a limbii este mult mai potrivit pentru acei care doar încep să învețe limba sau au cunoștințe de nivel mediu. Dacă sînteți interesat de îmbunătățirea competențelor lingvistice, cel mai bine e să vă luați cursuri plătite la colegiu.

 

4. Activități pentru copii și ajutor pentru adulți. Biblioteca este, în general, „pepiniera“ cunoștințelor. La bibliotecile americane cărțile sînt doar unul dintre domeniile de activitate, în ce mă privește cred acesta nu e nici pe departe cel de bază. La biblioteci se desfășoară activități educaționale pentru cei mai mici copii, cu elevii se fac temele pentru acasă, adulților le este oferit accesul la Internet și diferite tipuri de asistență, spre exemplu, periodic se fac consultări individuale cu un specialist, care ajută la alcătuirea CV-ului. Într-un cuvînt, dacă nu știți încă unde se află biblioteca în orașul dvs., pierdeți o mulțime de oportunități. Mergeți într-acolo, nu veți regreta.

 

5. Asistență juridică. Am să descopăr America, probabil, dacă am să vă spun că avocații în Statele Unite ale Americii sînt foarte, foarte scumpi. Asistența minimă înseamnă din start cîteva mii de dolari. Iar dacă cazul e serios, contul poate ajunge la zeci de mii. Atunci cînd imigrați, de cele mai multe ori, aveți nevoie de ajutorul avocaților. Rețineți că un număr de organizații non-profit oferă asistență juridică gratuită. Spre exemplu, puteți apela la Rețeaua avocaților independenți de imigrare sau la unul dintre juriștii, aprobați de Departamentul de Justiție. Referitor la calitatea acestor servicii nu pot spune nimic, nu am avut niciodată de-a face cu ei.

 

6. Vizitele la muzee. Muzeele din San Francisco și din jur costă în medie de la 15 $ pînă la 35 $. Cu toate acestea, fiecare dintre acestea în anumite zile oferă intrare gratuită. De multe ori, aceste zile gratuite cad în prima zi de marți a lunii. Apropo, la bibliotecile locale, pe care, după cum v-ați dat seama, nu încetez să le admir puteți obține, de asemenea, un permis de acces gratuit la muzeu.

 

7. Appetayzer. Pofta vine mîncînd, iar la restaurante americane, de multe ori, încep să mănînce înainte de a face comanda. De regulă, aici imediat ce vă așezați la masă, vi se aduce o gustare simplă, fie pîine proaspăt coaptă cu unt sau chips-uri cu sos.


Apa cu gheață este gratuită, desigur, de asemenea, și vi se aduce de cîte ori doriți. Este clar că costul acestui demaror este deja inclus în prețul felului de mîncare principal, dar după restaurantele din Ucraina unde, cel mai adesea, nu veți primi nici zăpadă în timpul iernii gratis, o astfel de atitudine față de client bucură mult.

 

Sursa: forumdaily.com
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.