AMPRENTE PENTRU VIZA SCHENGEN

19.08.2014
Foto:coe.int

Începînd de anul viitor, străinii care vor solicita o viză Schengen, vor trebui să fie amprentați. Procedura va fi obligatorie pentru toate țările Schengen. Inovația a fost demult preconizată de Uniunea Europeană pentru ca Sistemul Informațional de Vize (VIS) să fie lărgit.

 

Potrivit comunicatului emis oficial de UE referitor la acest subiect, "Sistemul Informațional de Vize (VIS) este un sistem de schimb al datelor privind vizele între țările Schengen. Realizarea programului VIS este elementul cheie al politicii de vize comune, care alături de alte măsuri, îi permite Uniunii Europene să asigure o zonă a libertăţii, securităţii și justiției".

 

Programul VIS a fost lansat în anul 2011, în scopul de a facilita procedurile de eliberare a vizelor și a controlului de frontieră în țările Schengen. Sistemul permite consulatelor și punctelor de control ale frontierei să facă schimb de informații cu privire la persoanele cărora li s-a acordat o viză Schengen şi care încalcă regimul de imigrare și să prevină la timp frauda. În baza de date VIS sînt informații despre toți solicitanții de vize Schengen, datele lor personale și amprentele digitale.

 

Procedurade amprentare va deveni obligatorie pentru toți cetățenii străini care solicită vize Schengen. Din punct de vedere tehnic, acest lucru va fi asigurat în felul următor:

 

- vafi nevoie să fie luate amprentele numai o singură dată, la prima solicitare a vizei de la data intrării în vigoare a noilor cerințe. Datele colectate vor fi stocate în sistem pentru 5 ani;

-dactiloscopia va putea fi efectuată la ambasadă;

- vizele Schengen eliberateanterior vor fi valabile pînă la expirarea termenului de valabilitate ale acestora;

- la punctul de control al frontierei persoana solicitantuluiși autenticitatea vizei vor fi verificate, potrivit informației stocate în baza de date a programului VIS;

- copiiide pînă la 12 ani și persoanele care nu pot oferi fizic amprentele, vor fi scutite de procedurile de amprentare;

-solicitantul are dreptul să solicite acces la informațiile deținute despre el în sistem și să corecteze unele informații inexacte.

 

 

 

Vă reamintim că Reamintim că din 11.10.2011, Centrul Comun de Vize din Chişinău eliberează vize cu date biometrice.

 

Din 28.04.2014, cetăţenii Republicii Moldova, care deţin paşapoarte biometrice, pot călători în UE fără vize, pe termen scurt (90 de zile de aflare timp de 6 luni). Regimul fără vize NU OFERĂ DREPTUL la: ANGAJAREA ÎN CÎMPUL MUNCII, MIGRAŢIE, ÎNTREGIREA FAMILIEI, STUDII (peste 90 de zile). Răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre regimul fără vize pentru cetăţenii moldoveni pot fi aflate la următoarea adresă: ÎN EUROPA FĂRĂ VIZE.

 

Deţinătorii paşapoartelor simple au nevoie în continuare de vize.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.