AR PUTEA OARE VIZELE MOLDOVENEȘTI PENTRU KOSOVO SĂ COMPLICE PROCESUL DE NEGOCIERI PRIVIND REINTEGRAREA ȚĂRII?

20.02.2023

 

 

Cum poate afecta precedentul moldovenesc pentru Kosovo negocierile privind reintegrarea țării.
În ședința de ieri, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în primă lectură modificări la legislația privind regimul vizelor, prin care se stabilește că reprezentanții Kosovo, a căror independență Chișinăul nu o recunoaște, ar putea primi vize electronice pe termen scurt pentru a participa la forurile internaționale organizate în Republica Moldova.

Acest lucru a fost făcut pentru a permite delegației Kosovo să participe la reuniunea Comunității Politice Europene programată pentru 1-2 iunie la Chișinău.

În nota explicativă a proiectului de lege se precizează că Kosovo este un „candidat potențial la aderarea la UE”, iar partea moldovenească, fără a împiedica participarea regiunii la forumurile economice, sociale, culturale sau umanitare internaționale, "continuă să se opună acordării drepturilor depline în cadrul organizațiilor internaționale în conformitate cu decizia Parlamentului 22/2008”.

 

Potrivit Noi.md, avizul Ministerului de Externe asupra acestui proiect de lege nu a ajuns în parlament înainte de prima lectură. Se prevede că acesta va fi examinat și luat în considerare în a doua lectură, avînd în vedere că, în cazul în care legea menționată va fi aprobată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va fi direct responsabil pentru implementarea acestei legi în practică, alături de Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Securitate și Informații. În special, MAEIE va fi responsabil pentru eliberarea vizelor.


Experții și observatorii consideră că răspunsul Ministerului de Externe la proiectul de lege menționat va fi aparent pozitiv, întrucît o astfel de sarcină de a găsi modalități de rezolvare a problemei menționate a fost stabilită încă din start.


Totuși, sînt extrem de importante detalii care afectează o gamă mai largă de probleme de actualitate legate de punerea în aplicare a acestei legi, precum și crearea unui precedent.


Astfel, pe masa de lîngă delegația Kosovo la forul de la Chișinău va fi o pancartă cu numele țării a cărei independență Moldova, ca multe alte țări, nu o recunoaște. Este de menționat că independența Kosovo nu este recunoscută de state UE precum Cipru, Grecia, România, Spania și Slovacia.
Experții doresc să înțeleagă care va fi procedura finală de verificare a autenticității pașapoartelor kosovare în timpul procesului de solicitare a vizei, precum și verificarea pașaportului la frontiera cu Republica Moldova, eliberarea unui nou pașaport kosovar în cazul pierderii acestuia, avînd în vedere nerecunoașterea Independența Kosovo de către Moldova, alături de mai multe țări. Ridică întrebări și procedura de expulzare din țară, care nu trebuie exclusă, ci prevăzută în prealabil.

 

Potrivit analiștilor, dacă în acest caz particular eliberarea vizelor reprezentanților regiunii nerecunoscute Kosovo pentru a participa la diverse reuniuni se explică doar prin necesitatea respectării dreptului la libertatea de circulație, atunci aceasta ar putea crea un precedent în cazul Taiwan, Abhazia, Osetia de Sud și regiunea transnistreană, iar o astfel de decizie poate complica procesul de negocieri privind reintegrarea țării.

 

Experții și observatorii consideră că este mai logic ca, avînd în vedere complexitatea tuturor problemelor menționate, adoptarea documentului menționat să fie inițiată de Guvern, totuși, în loc de aceasta, autorii lui sînt doar patru deputați ai partidului de guvernămînt: Mihail Popșoi, Doina Gherman, Ion Groza și Veronica Roșca.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.