AUTORITĂŢILE PREGĂTESC UN PLAN PENTRU A-I DETERMINA PE MIGRANŢII MOLDOVENI SĂ REVINĂ ÎN ŢARĂ (VIDEO)

21.01.2014
Foto: infoprut.ro

Aproape un milion de moldoveni sînt plecaţi la muncă peste hotare. Este pentru prima dată când autorităţile anunţă cifra oficială a moldovenilor plecaţi în străinătate. Totodată, economiştii avertizează că pe termen lung migraţia masivă a populaţiei ar putea să afecteze dezvoltarea ţării.

 

Potrivit raportului elaborat de Biroul de Migraţie şi Azil, în 2012, peste 820 de mii de moldoveni au muncit în străinătate. Cei mai mulţi migranţi, adică aproape jumătate de milion fac munci sezoniere. În același timp, peste 330 de mii au un loc de muncă stabil peste hotare şi revin în ţara o dată la 2-3 ani sau chiar mai rar.

 

Datele arată că, mai bine de 2/3 din totalul migranţilor, lucrează în Rusia. Pe locul doi este Italia, unde muncesc aproximativ 20 la sută din moldovenii plecaţi peste hotare. În top urmează Spania, Israel şi Canada. Cei mai mulţi dintre concetăţenii noştri, adică aproape 36 la sută, trimit acasă, lunar, pînă la 500 de dolari. Concomitent, aproximativ 20 la sută din moldovenii care muncesc în străinătate trimit în fiecare lună peste 500 dolari.  Fiecare al cincilea moldovean plecat peste hotare nu trimite bani acasă. Potrivit cercetării, principalul motiv al emigrării este salariul foarte mic primit în Moldova. Potrivit studiului, aproape 100 de mii de moldoveni s-au stabilit cu traiul în străinătate.

 

 

Foto: timpul.md

Sociologii susţin că, pe termen lung, migraţia masivă a populaţiei ar putea să provoace importante decalaje demografice. Principalul pericol constă însă în îmbătrânirea rapidă, dar şi reducerea numărului populaţiei.

 

 

"În plan social populaţia îmbătrâneşte şi copiii probabil vor pleca şi ei în străinătate în cazul în care acest trend de migraţie nu se va opri", a declarat sociologul Petru Negură. În acest context, economiştii sugerează Guvernului să revadă politicile de dezvoltare, astfel ca extinderea producţiei interne să devină factorul de creştere a economiei, dar nu transferurile efectuate de moldoveni de peste hotare. În caz contrar, pe termen lung, economia moldovenească ar putea să se confrunte cu probleme grave.

 

"Pe termen lung există riscul ca cei care au migrat să se stabilească peste hotare şi să nu mai trimită bani acasă şi va trebui în regim de urgenţă să ajustăm politicile economice pentru a face faţă noilor condiţii. Asta ar putea să se întâmple oricând", a menţionat economistul Vitalie Rapcea.

 

În 11 luni ale anului 2013, moldovenii care muncesc peste hotare au transferat acasă aproape un miliard 500 de milioane de dolari.

 

Totodată, autorităţile pregătesc un plan pentru a-i determina pe migranţi să revină în ţară. Acesta prevede mai multe facilităţi pentru investiţii.

"Este prevăzută deschiderea c]torva centre de informare în cadrul agenţiilor naţionale de ocupare a forţei de muncă. Ne propunem atragerea investiţiilor în economia naţională şi în domeniul agricol", a relatat consultantul Secţiei politici migraţionale la Ministerul Muncii, Nadejda Zubco.

 

Reamintim că portalul informațional Viza.md a efectuat un sondaj la subiectul revenirii migranților moldoveni. Rezultatele sondajului pot fi vizualizate AICI.

Va propunem să ascultați piesa care evocă situația tristă în care s-au pomenit satele Moldovei, părăsite de locuitorii lor.

 

 

Sursa: Publika.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.