BĂNCILE AMERICANE SE PREGĂTESC DE DEZINTEGRAREA ZONEI EURO

08.08.2012
Foto: discover.com.ua

Băncile americane se pregătesc de dezintegrarea zonei euro şi încearcă să îşi protejeze investiţiile în UE, inclusiv şi pe cale juridică. Precum informează ziarul britanic The Financial Times, colapsul zonei euro poate avea loc în următorii 1,5-2 ani.

 

„Părerea generală în lumea bancară a SUA, constă în faptul, că cea mai mare ameninţare la adresa acesteia sînt astăzi consecinţele posibile ale crizei actuale din zona euro” ‒ se subliniază în publicaţie. Aceasta citează opinia unui angajat al unuia dintre instituţiile financiare din SUA, conform căruia banca sa „prevede o prăbuşire completă a zonei euro în următoarele 18-24 de luni”.

 

„În legătură cu acest fapt, mai multe bănci din SUA reduc activitatea sa investiţională în Europa, lichidînd multitudinea liniilor de credit. „Astfel, banca Morgan Stanley, folosindu-se de condiţiile contractului, a cerut recent de la Ministerul de Finanţe al Italiei să întoarcă cele 2,57 miliarde de euro din tranzacţiile cu derivate” ̶ se menţionează în ziar.

 

Băncile de pe Wall Street se pregătesc pentru o posibilă ieşire din zona euro a unui grup de ţări din ea - subliniază publicaţia. - În legătură cu aceasta, ele reduc volumul tranzacţiilor de creditare în zona euro, precum şi încercă să se protejeze de varianta, în care vor fi obligaţi să obţină rambursări la creditele acordate în euro în drahme sau pesos”.

 

„Avem acum contracte în euro. Vreau să ştiu ce se va întâmpla cu ele în cazul în care Spania îşi va restabili moneda naţională, ne vom pomeni noi oare în faţa instanţei sau pur şi simplu vom cădea de acord, să ni se restituie în euro”, - citează ziarul un bancher american.

 

The Financial Times subliniază, că băncile din SUA încearcă în prezent să transfere contractele de credit cu societăţile europene în conformitate cu legislaţia financiară de la Londra, ceea ce le va permite să-şi protejeze în mod sigur investiţiile, în cazul prăbuşirii zonei euro.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.